Verden

Da kursene falt, steg våpenaksjene. Hyllene tømmes for ammunisjon.

En dag i forrige uke var køen lang utenfor våpenhandelen Tanner’s Sports Center i Jamison i Pennsylvania.

Over hele USA melder våpenforretninger om elleville tilstander. På børsen gjør de store produsentene det skarpt.

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Etter uker med nervøs nedgang kollapset aksjemarkedene mandag 9. mars. I dagene og ukene etter fulgte stort sett små og store nedturer og smeller før USA-børsene igjen fikk en opptur tirsdag.

Noen selskapene ble imidlertid mer populære hos investorene under nedturen. Blant dem som økte verdien, var disse tre:

 • American Outdoor Brands, morselskapet til Smith & Wesson.
 • Vista Outdoor, eier av flere store produsenter av ammunisjon.
 • Sturm, Ruger & Co, storprodusent av håndvåpen.

2,8 millioner FBI-forespørsler

Det var ikke uten grunn at disse aksjekursene gikk motstrøms. Årsaken kan sees i og utenfor våpenforretningene. Over hele USA kan lokale medier melde om heftige dager hos våpenselgerne.

Allerede før viruset ble en altoverskyggende nyhetssak, kunne man ane økt interesse for våpen. I februar kom det inn 2.802.467 forespørsler om bakgrunnssjekk til FBI, det tredje høyeste tallet siden 1998. En lov fra 1990-tallet innførte en regel om at våpenhandlere må sjekke at en kjøper for eksempel ikke har kriminelt rulleblad.

Foreløpig finnes ikke FBI-tall for mars, men våpenhandlere fortalte forrige uke om økt salg. Intet tyder på at dette har gitt seg denne uken.

Haylee Romander viser frem sin nye .357 magnum-pistoli Idaho Falls. Forhåpentlig trenger jeg aldri bruke den, men den vil være bra å ha om noe fælt skjer, sier hun.

«Alt som sier pang»

Kyle Harrison ved Top Gun Range i Houston i Texas har femdoblet salget denne uken. Det skriver Houston Chronicle. Mange er førstegangskjøpere. Han har ikke sett lignende på sine 25 år i bransjen.

– Folk kjøper alt som sier pang, forteller han.

I Memorial City har Jams Hillin ved Full Armour Gun Range tømt hyllene. Nå selger de utleievåpen og geværer fra de ansattes personlige samlinger.

– Jeg har ikke våpen i hyllene. Det er galskap, sier han.

«Som med toalettpapir»

I Gulfport Missisippi har Dad’s Super Pawn økt omsetningen med 200 prosent i mars. Til den lokale TV-stasjonen WLOX sier eier Kevin Riley:

– Nå er det som med toalettpapir, alle vil ha ammunisjon.

Forretningen har satt av 200.000 dollar slik at arbeidsløse kan få lån til å kjøpe inn våpen og ammunisjon.

Rasjonerer ammunisjon

I San Diego i California står førstegangskjøpere i kø.

– Det er travlere enn Black Friday, sa Patrick Jones hos SoCal Gun til San Diego Union-Tribune.

I det sørlige California gikk flere butikker tomme for våpen, men enda raskere forsvant kulene. Noen forbeholdt ammunisjon kun til kunder som kjøpte våpen eller som ville bruke butikkens skytebane.

I Florida rapporterer lokale medier om rasjonering av ammunisjon. Antall bakgrunnssjekker for kjøp og lisens til å bære våpen har økt fra rundt 3500 daglig til over 10.000 enkelte dager.

Shore Shot Pistol Range i New Jersey har våpen klar til levering til kundene sine.

«Skapt en slags panikk»

Fra Colorado har bestillingen av ammunisjon til nettstedet ammo.com økt med hele 700 prosent – mest i landet.

Paul Paradis i Paradise Sales i Colorado Springs har solgt våpen i 38 år og aldri hatt det så travelt, melder lokale KKTV11.

– Utbruddet har skapt en slags panikk i befolkningen. Vi har sett en voldsom vekst i folk som vil ha ammunisjon og førstegangskjøpere av våpen, sier han.

Jobber overtid

I Indianapolis har de ansatte ved Indy Trading Post jobbet overtid hver dag de siste ukene. Sist fredag fikk de inn to trailere med nye varer. I løpet av lørdag var alt solgt.

– Sist gang jeg så noe lignende, var rett etter Sandy Hook, forteller eieren Brian Ludlow til RTV6 Indianapolis.

Etter massakren ved barneskolen i Sandy Hook i Connecticut der 20 ble drept, trodde mange det ville komme nye forbud og reguleringer.

Ifølge Newsweek melder også enkelte våpenhandlere om at særlig mange personer av asiatisk opphav nå kjøper våpen. Årsaken skal være økt antall trusler fordi viruset kom fra Kina.

Økte i 2016

Salget av våpen i USA har tidligere ofte økt i perioder der folk har ventet innstramninger i reglene. 2016, da mange trodde Hillary Clinton skulle vinne presidentvalget, var en slikt år. Nettselskapet ammo.com beskriver for sin del president Barack Obama som den beste våpenselgeren gjennom tidene.

Våpenlobbyen National Rifle Association er også på banen nå.

«I en farlig verden er det andre grunnlovstillegget ofte det eneste vi har», sier organisasjonen i en Twitter-melding.

Det andre grunnlovstillegget er det som stadfester retten til å eie våpen.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Våpen
 3. Koronaviruset