Verden

En drept og ti skadet etter voldshendelse på skole i Finland

Herman-kjøpesenteret i Kuopio er 38.000 m² og ligger rett ved en travel motorvei. I Herman-kjøpesenteret er det også klasserom som tilhører Savon Vocational College, en yrkesrettet skole, der hendelsen skal ha skjedd.

En kvinnelig elev ble drept og ti ble såret da en mann i 25-årsalderen gikk løs på elever og ansatte ved en yrkesskole i Finland med sverd.

  • Eirik Husøy
    Journalist
  • NTB

Finsk politi opplyser at de ble avfyrt skudd i forbindelse med en voldshendelse på yrkesskolen Savo, som har lokaler inne i et kjøpesenteret Herman, 4 kilometer sør for sentrum av Kuopio, øst i Finland. En mann i 25-årsalderen er pågrepet.

En kvinnelig elev ble drept og ti såret, ifølge finsk politi. Tilstanden er alvorlig for to av dem. Minst ni av de skadede er brakt inn til Kuopio universitetssykehus, som har satt i verk kriseberedskap, skriver YLE.

En av de ti skadede er den antatte gjerningspersonen, som er en finsk mann, ifølge politiet.

Politiet opplyser på Twitter at mannen skal ha brukt et knivlignende våpen i tillegg til at han hadde et skytevåpen.

#Hermanni n tapahtumissa tekijä on käyttänyt teräasetta. Lisäksi tekijä oli varustautunut ampuma-aseella. #poliisi #poliisiis

Fant brannbomber hos gjerningsmannen

Finsk politi opplyste på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag at gjerningsmannen er født i 1994, elev ved skolen og tidligere ustraffet. Han hadde ifølge politiet også et skytevåpen.

Før han ble uskadeliggjort av politiet, rakk han også å stifte en brann inne i skolens lokaler, men denne ble raskt slukket.

Under en husransakelse hjemme hos gjerningsmannen ble det funnet flere brannbomber. Motivet bak angrepet er ikke kjent.

Skjedde på skoleområde

Herman-kjøpesenteret er 38.000 m² og ligger rett ved en travel motorvei. I Herman-kjøpesenteret er det også klasserom som tilhører Savo Vocational College, en yrkesrettet skole.

Vitner sier til finske Iltalehti at en person skal ha kommet inn i klasserommet og gått til angrep med et sverd. Også flere andre finske medier melder om at et sverd skal ha blitt brukt basert på vitnebeskrivelser.

Den døde personen ble funnet på skolens område, bekrefter politiet.

Politiet rykket ut til Herman-kjøpesenteret i Kuopio øst i Finland etter meldinger om en voldshendelse.

Statsminister fordømmer

Statsminister Antti Rinne fordømmer voldshandlingen på Twitter.

– Volden på Savo Vocational College i Kuopio er sjokkerende og totalt uakseptabel.

Han sier at regjeringen følger situasjonen tett i samarbeid med politiet.

– På vegne av meg selv og hele regjeringen uttrykker jeg mine kondolanser til alle berørte, skriver Rinne på Twitter.

Politiet meldte om hendelsen på Twitter litt over klokken 12 norsk tid tirsdag. Først ble det meldt om tre skadede, før det ble oppjustert til ni. Nå er ti personer bekreftet skadet og én død etter hendelsen, ifølge politiet.


Aftenposten kommer tilbake med mer.

Les mer om

  1. Finland