Verden

Trump nekter for å ha bedt Ukraina om motytelser

USAs president Donald Trump nekter for at han brukte motytelser som pressmiddel i et forsøk på å få Ukraina til å etterforske Biden-familien.

President Donald Trump på plenen utenfor Det hvite hus. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

  • NTB
  • Camilla Heiervang

Trump sier det ikke var politiske motiver som lå bak hans oppfordringer.

– Dette handler om korrupsjon, ikke politikk, sier Trump.

– Jeg tror det var storstilt korrupsjon med Biden, føyer han til.

Trump har bedt både Ukraina og Kina om å sette i gang etterforskning av tidligere visepresident Joe Biden, som ligger godt an i konkurransen om å bli Demokratenes presidentkandidat i valget i 2020. Trump har uten bevis hevdet at Biden og hans sønn Hunter står bak misligheter.

Les også

Demokratene åpner for riksrett. Her er det du trenger å vite.

Tekstmeldinger offentliggjort

Trump hevder hans oppfordring til etterforskning ikke var politisk – fordi han «aldri trodde Biden skulle vinne nominasjonen».

Trump sier han føler han har plikt til å bekjempe korrupsjon.

Flere titall tekstmeldinger som er offentliggjort av etterretningskomiteen i Representantenes hus, viser hvordan amerikanske diplomater oppfordret Ukrainas president til å etterforske Joe Bidens familie i tråde med Trumps ønsker. Både et bedre forhold til USA og et besøk i Det hvite hus nevnes som mulige forhandlingskort.

Joe Bidens sønn Hunter Biden satt i styret til det ukrainske energiselskapet Burisma Holdings fra 2014 til 2019. Her er far og sønn sammen i 2009. Foto: Charles Dharapak / AP

Les også

Ekspert tror Biden stiller svakere etter korrupsjonsanklager: – Det er Trumps metode. Han drar folk med seg ned i gjørma.

– Vi kjemper mot det gamle systemet

Nå melder ukrainske myndigheter at de vil gå gjennom etterforskningen av eieren av energiselskapet som er knyttet til sønnen til tidligere visepresident i USA Joe Biden, melder CNN.

Hunter Biden satt i styret til det ukrainske energiselskapet Burisma Holdings i perioden mai 2014 til april 2019. I denne perioden ble selskapets eier etterforsket for korrupsjonsanklager.

«Vi gjennomgår alle sakene som ble etterforsket av den forrige sjefetterforskerens kontor» sa nåværende sjefetterforsker Ruslan Riaboshapka. Han bekreftet at Burisma Holdings er blant sakene de nå skal gjennomgå på nytt.

Riaboskapka kom med de nye opplysningene under en pressekonferanse fredag der han la frem detaljerte reformer av landets etterforskningstjeneste, inkludert en ny avdeling for høyt profilerte saker.

«Vi kjemper mot det gamle systemet,» sa han. «Etterforskere bør være ærlige og skal forholde seg til Ukrainas lover heller enn ønsker fra bedrifter eller politikere».

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. USA
  3. Donald Trump
  4. Joe Biden