Trio deler nobelprisen i medisin for forskning på celler

En amerikansk-britisk trio tildeles nobelprisen i medisin for å ha forsket på celler og oksygentilgang, med stor betydning for behandling av mange sykdommer.

Nobelprisen i fysiologi eller medisin er tildelt (fra venstre) Gregg L. Semenza, sir Peter J. Ratcliffe og William G. Kaelin jr. Foto: Pontus Lundahl/TT / NTB scanpix
  • NTB

William G. Kaelin jr., sir Peter J. Ratcliffe og Gregg L. Semenza får prisen for sin forskning på hvordan celler oppfatter og tilpasser seg tilgang på oksygen.

– Forskningen som de tre står bak, har en fundamental betydning for fysiologi og har banet vei for lovende nye måter å bekjempe anemi, kreft og mange andre sykdommer på, heter det i begrunnelsen.

Juryen opplyser at trioen har identifisert det molekylære maskineriet som regulerer aktiviteten i hvordan genene reagerer på ulik tilgang til oksygen, noe som er av betydning for et stort antall sykdommer.

– De har lagt grunnlaget for vår forståelse for hvordan oksygennivå påvirker cellulær metabolisme og fysiologiske funksjoner, uttaler juryen.

Prisen ble kunngjort av Karolinska Institutet i Stockholm mandag.

Glede

– Intens pågående innsats ved akademiske laboratorier og i farmasiselskaper fokuserer nå på utvikling av legemidler som kan påvirke ulike sykdomstilstander ved enten å aktivere eller blokkere maskineriet som oppfatter oksygentilgangen, skriver juryen.

Prisen på til sammen 9 millioner svenske kroner deles ut i Stockholm 10. desember.

– Denne trioen er glad for å dele prisen, sier nobelkomiteens sekretær Thomas Perlmann etter å ha snakket med prisvinnerne.

Han sier Kaelin var den vanskeligste å få tak i. Perlmann måtte gå via Kaelins søster, som oppga to telefonnummer. Det første så ut til å være feil nummer. Andre nummer var vellykket. Kaelin svarte, og sa at han var «svært glad, nesten målløs» over å ha vunnet nobelprisen, uttalte Perlmann.

Amerikansk-britisk trio

Kaelin og Semenza kommer fra USA. Ratcliffe er fra Storbritannia.

Kaelin er født i 1957. Han er utdannet fra Duke University, Johns Hopkins University og Dana-Farber Cancer Institute. Han er spesialist i indremedisin og onkologi. Siden 1998 har han vært tilknyttet Howard Hughes Medical Institute.

Ratcliffe er født i 1954. Han har bakgrunn fra universitetene i Cambridge og Oxford, og er spesialist i nefrologi. I dag leder han avdelingen for kliniske forsøk ved Francis Crick Institute i London. Han leder også Target Discovery Institute i Oxford.

Semenza er født i 1956. Han har sin utdannelse fra Harvard, University of Pennsylvania, Duke University og Johns Hopkins University. Han er spesialist i pediatri. Siden 2003 har han ledet Vascular Research Program ved Johns Hopkins Institute for Cell Engineering.