Verden

Portland-ordfører anklager Trump for å stå bak hatet

Ordkrigen mellom republikanere og demokrater tilspisser seg kraftig. Begge sider anklager hverandre for å være skyld i en tiltagende voldsspiral.

Portland-ordfører Ted Wheeler går til kraftig angrep på president Donald Trump.
 • Tor Arne Andreassen
  Tor Arne Andreassen
  Journalist

Den demokratiske ordføreren i Portland i delstaten Oregon anklaget søndag president Donald Trump for å ha «skapt hatet» som lørdag førte til at en demonstrant ble skutt og drept.

– Lurer du virkelig på herr president, hvorfor man for første gang på tiår ser slik vold i USA, sa ordfører Ted Wheeler på en pressekonferanse ifølge CNN. – Det er du som har skapt hatet og splittelsen.

Demonstranter har samlet seg i Portland 90 dager i strekk og vært i gjentatte sammenstøt med politiet etter at George Floyd, en svart mann, døde under en pågripelse. Sammenstøtene fikk ny styrke etter at Jacob Blake, en annen svart mann, ble skutt i ryggen og skadet av politiet i Wisconsin.

Lørdag toppet protestene i Portland seg med at en Trump-sympatisør ble drept i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Trump. I etterkant har ordkrigen mellom amerikanske politikere tilspisset seg kraftig.

Det statlige politiet i Oregon vil igjen gå inn i Portland for å hjelpe lokalt politi, opplyser guvernør Kate Brown.

Tilhørte trolig høyreorientert gruppe

Mannen som ble drept i Portland lørdag, er identifisert som Aaron «Jay» Danielson. Han var tilhenger av den høyreorienterte gruppen Patriot Prayer, men ingen mistenkte er pågrepet, og omstendighetene rundt skytingen er fortsatt uklare.

Søndag så det ut til at lederen for gruppen, Joey Gibson, bekreftet at den avdøde var et gruppemedlem han kjente.

Donald Trump retvitret senere et bilde av Bishop og beskrev ham som «en god amerikaner som elsket landet sitt og Støttet de Blå», noe som refererer til politiet. «Han ble drept i Portland av ANTIFA», skrev Trump, og la til «hvil i fred Jay!» i sin retvit. ANTIFA er en venstreorientert antifascistisk bevegelse som ofte er blitt utskjelt av Trump.

«Antifascist» som tok med våpen til demonstrasjon etterforskes

En navngitt 48-åring etterforskes for drapet på Danielsen, skriver avisen The Oregonian.

Mannen har tidligere blitt anklaget for å ha med seg et ladet våpen til en demonstrasjon i Portland. 48-åringen kaller seg antifascist og har publisert videoer av demonstrasjoner han har vært med på siden juni.

Et familiemedlem hevder han kan ses på bilder og videosnutter som viser en person som går vekk fra åstedet for skytingen, skriver avisen.

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden mener president Donald Trump oppfordrer til voldsbruk i USA.

Trump skylder på demokratene

Trump tvitret og retvitret søndag en rekke meldinger om at Demokratene er svake i håndteringen av voldelig kriminalitet og at byer som styres av partiet, er herjet av kaos og utenfor all kontroll.

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden går til motangrep.

– Hva tror presidenten kommer til å skje når han fortsetter å blåse liv i de hatefulle og polariserende flammene i samfunnet vårt, og bruker skremselspolitikk for å piske opp støttespillerne sine? Han er hensynsløs og oppfordrer til vold, svarer Biden i en uttalelse.

Flere fremtredende demokrater, deriblant Chuck Schumer, som er mindretallsleder i Senatet, og Portland-ordfører Ted Wheeler, stemmer i.

Republikanerne nekter for at Trump forsøker å forverre uroen med den skarpe retorikken og argumenterer for at han kun vil gjeninnføre ro og orden. De anklager videre demokratiske ordførere og guvernører for å ha mistet kontrollen over byer som er blitt herjet av demonstrasjoner, sammenstøt og hærverk. Senest fredag omtalte Trump demonstrantene som anarkister og plyndrere.

– Joe Biden har vært passiv i flere måneder og vegret seg for å fordømme vold og kaos fra sine allierte i demokratstyrte byer, tvitret Jason Miller fra Trump-kampanjen søndag.

Trump-deltagere har flere ganger kjørt store bilkaravaner inn i Portland for å uttrykke sin støtte til president Donald Trump. De kjørte også inn i Portland lørdag, i timene før en antatt Trump-tilhenger ble drept.

– Uønsket i Kenosha

Trump har gjentatte ganger hamret løs på det han mener er venstreradikale krefter og kaos i Portland. Han har også rettet blikket mot Kenosha i delstaten Wisconsin, som han vil besøke tirsdag. Der ble afroamerikanske Jacob Blake skutt i ryggen av en hvit politimann for en drøy uke siden, noe som førte til flere kvelder med demonstrasjoner som utartet til opptøyer.

Tirsdag ble to menn skutt og drept av en 17-årig Trump-tilhenger, som kan ha vært del av et borgervern som hadde dratt til byen for å beskytte forretninger mot hærverk.

Viseguvernøren i Wisconsin, Mandela Barnes, mener at det slett ikke er riktig tidspunkt for Trump å ta turen til Kenosha.

– Du ser på de opphissende uttalelsene som presidenten har kommet med, de brukte et helt landsmøte på å skape mer fiendskap og skape mer splittelse rundt det som foregår i Kenosha, sier Barnes, som selv er afroamerikaner. – Så jeg vet ikke om presidenten har tenkt å komme hit for å være til hjelp, gitt alle de tidligere uttalelsene han har gitt, sier Barnes videre.

Les også

 1. Mannen som ble drept i Portland, var Trump-tilhenger

 2. Trump fyrte løs i lang landsmøtetale. – Biden er en trojansk hest for sosialisme

 3. Trump vil kreve doptest før TV-dueller. Intensiverer angrep på Bidens mentale helse.

 4. Trump truer på nytt med å gripe inn i Portland

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Joe Biden
 3. Presidentvalget i USA