Han har designet Iphonen – nå starter han eget selskap

Sjefsdesigner Jony Ive (52) i Apple forlater selskapet etter 27 år for å starte sitt eget selskap med den tidligere arbeidsgiveren som kunde.

Apple toppsjef Tim Cook (t.v.) og sjefdesigner Jonathan Ive fotografert i juni i år. Torsdag kom meldingen om at Ive forlater Apple etter å ha jobbet 27 år selskapet.

Meldingen om at britiske Ive forlater Apple ble annonsert i en pressemelding fra Apple torsdag. Ive velger nå å gå nye veier med sitt eget, uavhengig designselskap.

I pressemeldingen gjør Apple det klart at selskapet vil være blant Ives viktigste kunder.

– Jony er en enestående person i designverdenen, og hans rolle i Apples gjenoppstandelse kan ikke overvurderes, sa konsernsjef Tim Cook i uttalelsen.

Sir Johnathan Ive

Jony Ive er mest kjent for å ha vært hovedarkitekten bak ikoniske produkter som Imac, Iphone og Ipod.

Da han fikk rollen som sjefdesigner i selskapet i 1996, var Apple på randen til kollaps. Sammen med grunnlegger og da nylig returnerte leder Steve Jobs, bidro Ives design til redde Apple ut av avgrunnen og inn i en ny teknologisk tidsalder.

Imac ble en umiddelbar suksess i 1998, og over de neste tiårene markerte Apple mer enn noe annet selskap i Silicon Valley.

Apples administrerende direktør, Steve Jobs demonstrerer sin nye videokonferanseteknologi med Jony Ive på lanseringen av Iphone 4 i San Francisco 7. juni 2010.

Ive har vært en avgjørende bidragsyter for Apple siden, fra braksuksessene Ipod og Iphone til nye produkter som Apple Watch og AirPods.

Etter Steve Jobs død i 2011 har Ive jobbet mye for å ivareta Apples strategiske visjon. Han har også vært sentral i utviklingen av banebrytende programvare for Apples mange produkter.

I 2012 ble Ive adlet av den prinsesse Anne av Storbritannia for sin innsats for design og næringsliv.

Skal fortsatt jobbe tett med Apple

I et intervju med Financial Times gjør Ive det klart at han fortsatt vil samarbeide med sin tidligere arbeidsgiver.

– Selv om jeg ikke er ansatt skal jeg fortsatt være veldig involvert i mange, mange år fremover, håper jeg, sier han.

Til den britiske avisen forteller Ive at det nå føltes veldig naturlig å formelt forlate sin mangeårige arbeidsgiver. Etter 30 år i samme stilling velger han nå å følge andre utfordringer

– Jeg føler jeg har fullført flere betydningsfulle prosjekter, sier Ive.

Med selskapet LoveForm ser han frem til å hjelpe Apples designavdeling på nye måter.

– Jeg har helt klart ambisjoner om, og føler meg nesten moralsk forpliktet til, å være til nytte, sier han.

Apple toppsjef Tim Cook (t.h) viser frem en ny Iphone med sjefdesigner Johnathan Ive under et lanseringsarrangement i Cupertino i California i 2017.

Usikkerhet rundt arvtageren

Apple har foreløpig ikke annonsert noen til å ta over stillingen som sjefdesigner. I pressemeldingen skriver selskapet at sjefene i avdelingene for brukergrensesnitt og industriell design, Alan Dye og Evans Hankey, vil ta ansvar for arbeidet inntil videre.

Aksjemarkedet svarte på nyheten om Ives avskjed med å sende aksjekursen på børsen noe ned.