Verden

Kamala Harris knuste Joe Biden i natt. Her er de 7 viktigste tingene fra debatten.

Senator Kamala Harris ble den store vinneren i nattens debatt og konfronterte Joe Biden med drepende effektivitet.

Senatorene Kamala Harris og Kirsten Gillibrand under nattens debatt.
 • Christina Pletten
  Christina Pletten
  Kommentator

Joe Biden vaklet og viste tydelig svakhet i den første demokratiske debatten natt til fredag. Han ble angrepet skarpt fra flere av sine motstandere og strevet med å slå tilbake mot anklagene.

Biden snublet verbalt flere ganger og klarte ikke å fremstå som en overlegen og seierssikker kandidat, til tross for sin solide ledelse på meningsmålingene. Det mest drepende øyeblikket for Biden var da han ble konfrontert av senator Kamala Harris, som ble kveldens store vinner.

Her er syv av de viktigste øyeblikkene.

1. Harris refser Biden

Det mest oppsiktsvekkende øyeblikket i debatten kom da diskusjonen dreide over på rase. Senator Kamala Harris, som er halvt svart og halvt indisk, fortalte at hun som barn ble sendt med buss til en overveiende hvit skole i California. Hun konfronterte Biden med det faktum at han tidligere i sin karriere stemte mot denne type integrering.

– Jeg tror ikke du er rasist, sa Harris til Biden, men la til at hun synes hans kommentarer var «sårende».

– Er du enig i dag at det var galt at du var imot buss-integrering? spurte Harris.

Men Biden nektet å unnskylde, virket forulempet over anklagen og forsøkte å forklare at han mente dette burde være opp til delstatene. Da satte Harris inn nådestøtet.

– Det har vært tider i vår historie da delstater ikke har gjort det riktige for å beskytte alle mennesker, og det er derfor vi hadde lover om borgerrettigheter, sa Harris.

2. Bidens (og Sanders) alder ble et tema

Ingen gjorde det i den første debatten natt til torsdag norsk tid. Men i runde to gikk det bare rundt et kvarter før kongressmann Eric Swalwell (38) fra California angrep Joe Biden (76) - og han gjorde det ved å påpeke den tidligere visepresidentens høye alder.

– Joe Biden hadde rett når han sa at det var på tide å sende fakkelen videre til en ny generasjon amerikanere - når han sa det for 32 år siden, sa Swalwell, mens det gikk et tydelig gisp gjennom publikum.

Biden smilte sitt bredeste smil og svarte at han fortsatt vil holde fast i fakkelen. Senator Bernie Sanders, som er enda eldre enn Biden, hoppet inn og forsøkte å avfeie aldersspørsmålet.

– Det der er, for å være ærlig, en form for aldersdiskriminering, sa Sanders (77).

3. Biden var uklar

Hvis du bare klarer å gjøre én stor ting som president, hva vil du prioritere? spurte en av moderatorene og ba alle kandidatene svare kort. Mange av dem snek inn flere ting. Bernie Sanders sa at han ikke var enig i premisset, men Bidens svar var at han ville «slå Donald Trump». Det vil han formodentlig allerede ha gjort dersom han blir president.

På et annet tidspunkt ble kandidatene bedt om å rekke opp hånden dersom de støttet endringer i immigrasjonsloven. Biden løftet bare armen halvveis, og moderatoren måtte spørre ham etterpå hvor han sto på temaet. Biden ble også angrepet av Bernie Sanders og flere andre om hvorfor han stemte for Irak-krigen.

Den tidligere visepresidenten forsøkte å trekke frem sin erfaring i Obama-regjeringen og sin lange karriere som demokratisk senator, men det var passasjene der han ble angrepet, som ble karakteristisk for debatten.

4. Kamala Harris viste seg frem

Det var store forventninger på forhånd til senator Kamala Harris. Hun er en tidligere statsadvokat fra California som ofte har briljert i høringer og tidligere debatter. Harris ble utropt til den store vinneren i amerikanske medier etter debatten.

Harris hadde flere store øyeblikk og gjorde alt hun kunne for å tenne nytt liv i kampanjen sin. Hun fremsto som kunnskapsrik og tydelig og fikk dessuten kveldens mest høylydte applaussalver. Da alle kandidatene snakket i munnen på hverandre tidlig i debatten, løftet Harris begge hendene og skar gjennom.

– Hei folkens, sa Harris,

– Amerika vil ikke være vitne til en «food fight». De vil vite hvordan vi skal sette mat på bordet deres.

Hverken Joe Biden eller Bernie Sanders hadde en stor kveld.

5. Sanders misset en stor sjanse

Bernie Sanders var stødigere enn Biden og la frem sine synspunkter på sin sedvanlig energiske måte. Han skadet trolig ikke sitt kandidatur, men brakte heller ikke noe nytt til debatten. Sanders gjentok de samme tingene USA nå har hørt ham si siden valgkampen i 2015.

Med en skarp utfordrer på partiets venstrefløy i Elizabeth Warren, kan det bety mer trøbbel for Sanders på meningsmålingene. Warren har pustet ham i nakken de siste ukene.

Sanders fikk et spørsmål om viktigheten av mangfold, men brukte i stedet anledningen til å snakke om økonomisk ulikhet. Sanders har slitt med å tiltrekke seg minoritetsvelgere, og ga med dette fra seg en mulighet til å definere et tydelig standpunkt når det gjelder rasepolitikk.

6. Buttigieg overvant skandalen

Ordfører Pete Buttigieg, som er årets store overraskelse, ble konfrontert med skandalen i hjembyen South Bend, der en svart mann ble drept av en hvit politimann.

Buttigieg var godt forberedt på spørsmål om saken og innrømmet ganske enkelt at han hadde feilet.

– Jeg har ikke klart å gjøre noe med det, svarte Buttigieg da han ble spurt hvorfor han hadde så få svarte i politistyrken sin.

– Vi har det vondt og det hele er en katastrofe. Jeg kan gjerne snakke om alle tiltakene vi har gjort, men det vil jo ikke bringe den drepte tilbake til livet, sa Indiana-ordføreren.

Buttigieg var den som kom best ut av debatten bortsett fra Harris. Hn snakket blant annet om sin erfaring som krigsveteran - noe som skilte ham fra de andre kandidatene.

7. Nok en masete newyorker

Den første kvelden var det New York-ordfører Bill de Blasio som avbrøt de andre og var mest aggressiv. I natt tok New York-senator Kristen Gillibrand opp strategien og var stadig vekk frempå og forsøkte å overdøve de andre. Det fungerte dårlig. Gillibrand har strevet med å bryte gjennom, og etter denne debattopptredenen kan hun være en av dem som er på vei til en tidlig exit.

Les også

 1. Fem ting vi lurer på foran demokratenes første store 2020-test

 2. Elizabeth Warren vil bli kvinnen som velter Trump. – Dette er mitt livs kamp, sier hun til Aftenposten.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.
 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Presidentvalget i USA
 2. USA