Verden

Hetebølgen fortsetter i Europa

Flere europeiske land sliter fortsatt med kvelende hete og temperaturer på over 40 grader, men i Frankrike er farenivået nå nedjustert fra rødt til oransje.

Varme franskmenn kjøler seg ned i fontenene ved Eiffeltårnet i Paris. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB

I den franske landsbyen Gallargues-le-Montueux, 30 kilometer nordøst for Montpellier, ble det målt hele 45,9 varmegrader fredag, og det var ny fransk rekord.

Den forrige rekorden på 44,1 grader var fra august 2003 og ble satt i det samme området.

Frankrike ble dermed det sjuende landet i Europa som har registrert temperaturer på over 45 grader, noe også Bulgaria, Portugal, Italia, Spania, Hellas og Nord-Makedonia tidligere har gjort, ifølge Meteo France.

Lørdag krøp gradestokken opp mot 42 grader flere steder i Frankrike, noe som resulterte i tomme fortauskafeer, lav aktivitet og trengsel ved vannfontenene mange steder.

Heten har fått skylden for flere dødsfall, først og fremst blant eldre, både i Frankrike, Italia, Spania og Tyskland.

– Jeg oppfordrer innbyggerne til å opptre ansvarlig, dødsfall kan unngås under hetebølger, sier Frankrikes statsminister Édouard Philippe.

I Spania har tusenvis av hektar knusktørr skog og utmark gått opp i flammer de siste dagene, og meteorologene der har varslet temperaturer opp mot 40 grader i Madrid-området og 42 grader nordøst i landet.

Søndag ventes det imidlertid at heten i Spania avtar noe.

Les også

  1. Meteorologer: Stadig flere hetebølger i Norge

  2. Fikk en forsmak på den europeiske hetebølgen fredag: – Vi får nyte det mens vi kan

  3. Sør- og Østlandet får smake Europa-varmen i helgen

Les mer om

  1. Frankrike
  2. Spania
  3. Vær