I dag klimastreiker ungdommer i 2600 byer

I 2600 byer verden over dundrer nå unge løs med verdens største klimastreik. I USA har også flere selskaper hengt seg på.

«Make Earth Great Again». «Jeg dropper skolen for dette». «Våkne opp og stopp med å drepe planeten», står det på noen av plakatene på Global Climate Strike i Thailands hovedstad Bangkok. Supermann var også møtt opp til klimastreik.

I 150 land og 2600 byer deltar nå ungdommer i verdens største klimastreik, Global Climate Strike.

Thailand: Over 200 ungdommer har stormet miljødepartementet og lagt seg ned for å spille døde, melder nyhetsbyrået Reuters.

Australia: Her gikk mer enn 300.000 klimademonstranter ut i gatene i Melbourne, Sydney og andre byer, ifølge arrangørene. Protestene kan dermed være de største i landet siden Irakkrigen i 2003.

Sør-Korea: Streikende staver «SOS» med lys fra lykter.

Tyskland og USA: Ungdommer er på vei til 1200 arrangementer.

Norge: Streik over hele landet klokken 11.

Har du tatt toget ut i Europa? (eller hysj, kanskje flyet?). Her kan du finne en klimastreik nær deg:

1,1 millioner skoleelever får fri i New York

De globale demonstrasjonene blir holdt i forkant av at FNs klimatoppmøte neste uke. Da møtes verdenslederne i New York for å delta på FNs hovedforsamling.

De første demonstrasjonene på kloden ble holdt i Sydney og over 100 andre små og store byer i Australia. Demonstrantenes krav er null CO2-utslipp innen 2030.

Også i en rekke øystater i Stillehavet er protestene i gang. Nå er Europa våknet, og snart følger USA på. I USA er det planlagt over 800 arrangementer, mens det i Tyskland er varslet rundt 400.

I USA er det planlagt over 800 arrangementer fredag, blant annet i New York der byens 1,1 millioner skoleelever har fått fri for å klimastreike, ifølge The New York Times.

Miljøaktivistiske ungdommer spiller døde mens de deltar i «Global Climate Strike» near the Ministry of Natural Resources and Environment office in Bangkok, Thailand September 20, 2019. REUTERS/Soe Zeya Tun

Også i Norge blir det global-streik. I Oslo møtes ungdommene på Eidsvolls plass foran Stortinget.

– Vi er drittlei av feige politikere som lar klimaendringer gå ut over vår verden og vår framtid, heter det fra arrangementet.

Klar for klimastreik? Prøv et plastposekostyme! Her er en streikende utenfor miljødepartementet i Bangkok i Thailand i dag.

Våkner de voksne også nå?

I tillegg ser det ut til at de voksne også våkner. I USA har en rekke store selskaper også meldt seg på, og tusenvis av ansatte fra blant Facebook, Google, Amazon og Microsoft streiker også, melder CNN. Tv-kanalen dekker de globale streikene live.

Nestleder i Natur og Ungdom, Haldis Tjeldflaat Helle, sier de er klare til streik.

– Lokallagene våre arrangerer streiker fra Svalbard til Kristiansand. I dag ligger forventningene på Erna Solberg, som skal på klimakonferansen i New York. Vi forventer at hun har tatt innover seg den massive folkelige bevegelsen vi har sett både i Norge og i resten av verden i år og leverer en mye bedre miljøpolitikk, sier Helle.

16 år gamle Greta Thunberg har inspirert en hel verden til klimaprotest...
... men ikke alle klimastreikere er pur unge. På Filippinene demonstrerte denne damen i Quezon, nordøst for Manilla.

Demonstrasjonene blir gjerne omtalt som «den globale klimastreiken» ettersom de er inspirert av svenske Greta Thunberg, som startet protestbølgen da hun begynte å skulke skolen og sette seg foran Riksdagen hver fredag. Etter hvert har hun fått med seg skoleelevene i flere land i protestbevegelsen «Fridays for Future».

De norske skolestreikernes krav til regjeringen er disse:

  • Kutte 53% av norske utslipp innen 2030 (sammenlignet med 1990-nivå)
  • 65 milliarder årlig til klimafinansiering i utviklingsland
  • Ingen flere utdelinger av oljelisenser
  • Norge må erklære klimakrise nå og følge opp med tiltak.
Demonstrerende syklister blokkerer trafikken på Ernst-Reuter-Platz, på vei til Global Climate Strike i Berlin i dag.
Miljødemonstranter gikk mot Miljødepartementet i forstaden Quezon utenfor Manilla på Filippinene idag.

Helle sier hun forventer «et stort taktskifte» i Solbergs statsbudsjett for 2020.

– Men Solberg-regjeringens signaler lover ikke godt. Hittil har de ikke møtt noen av skolestreikernes krav. Dette handler om vår rett til et levelig miljø, sier Helle.

Natur og Ungdom arrangerer streik hver fredag, men har ikke gjort anslag over dagens fremmøte.

– Det blir nok ikke en så stor streik som 30.august eller før sommeren. For mange ungdommer var streiken den 30. august viktigere, for å sørge for at vi fikk et klimavalg.

En oppblåsbar klode var med under demonstrasjonen i Sydney, Australias fungerende statsminister Michael McCormack mener at protestene «kun er forstyrrende». Foto: Rick Rycroft / AP / NTB scanpix

Australias fungerende statsminister Michael McCormack sier at elevene bør være på skolen.

– Denne form for demonstrasjoner bør holdes i helgen hvor det ikke forstyrrer næringsliv, der det ikke forstyrrer skoler, det ikke forstyrrer universiteter, sier han.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.