Verden

Tyrkias utenriksdepartement til Aftenposten: – Vi ønsker ingen krig

Forholdet mellom Tyrkia og Syria er på sitt mest anspente på mange år, og risikoen for en større regional konflikt øker, mener Hugh Pope i tankesmien International Crisis Group.

Selcuk Unal, talsmann for det tyrkiske utenriksdepartementet, sier at Tyrkia forbeholder seg retten til å gå til aksjon mot enhver bevegelse mot grensene som oppfattes som fiendtlig.

 • Åshild Eidem

– Vi ønsker ingen krig. Vi har gjort alt for ikke å eskalere situasjonen så langt. Men dette er en fiendtlig handling, og det er ikke akseptabelt, sier Selcuk Unal, talsmann for det tyrkiske utenriksdepartementet til Aftenposten.no.

Forholdet mellom Tyrkia og Syria er kraftig forverret etter at Syria skjøt ned et tyrkisk jagerfly forrige fredag. Mandag beskyldte Tyrkia Syria for å ha skutt ned enda et fly under leteaksjonenetter det første, og dagen etter innkalte landet sine Nato-allierte til møte for å be om rådslagning. Nato fordømte nedskytingen.

Torsdag sendte Tyrkia en militærkolonne på rundt 30 tyrkiske militærkjøretøy på vei til grensen mot Syria.

Situasjonen mellom de to landene har ikke vært så anspent på mange år.

Lørdag samler spesialutsending Kofi Annan ledere fra Kina, Frankrike, Russland, Storbritannia og USA til krisemøte om situasjonen i Syria.

– Ondskapsfulle

– Vi forbeholder oss retten til å gå til aksjon mot enhver bevegelse mot grensene våre vi oppfatter som fiendtlig, sier Unal.

– Hvor nær grensene kan syriske styrkene bevege seg før dere reagerer?

– Det er et spørsmål ingen kan besvare nå, fordi du stiller meg et militær-taktisk spørsmål.

– Oppfatter dere at Syria ønsker å trigge en konflikt?

Les også

Tyrkias statsminister raser mot Syria

– Det må du spørre syriske tjenestemenn om. Men denne saken viser én ting klart: Inntil nå har Assad-regimet vært svært ondskapsfulle mot sitt eget folk og ikke respektert deres rettigheter. Nå forstår vi at dette regimet heller ikke respekterer internasjonale rettigheter, sier Unal.

– Svært ustabilt

På 80— og 90-tallet var spenningene mellom Tyrkia og Syria sterke. Tyrkia utviklet militære bånd til Israel, og Syria gav opphold til Abdullah Ocalan, grunnlegger av den terrorlistede kurdiske organisasjonen PKK. Forholdet fikk et oppsving etter at Tyrkia begynte å føre en mer Midtøsten-rettet utenrikspolitikk fra 2007, og mellom 2009 og 2011 utviklet landene en rekke nye handelsavtaler.

Den positive trenden snudde etter at opptøyene i Syria brøt ut i mars 2011. Siden da har Tyrkia vært en av Assad-regimets sterkeste kritikere. Offisielt har minst 33000 flyktninger søkt tilflukt i Tyrkia – trolig er det reelle tallet langt høyere – og Tyrkia gir også base til Den frie syriske armé, som er den viktigste væpnede opprørsgruppen mot Assad-regimet, og som først og fremst består av avhoppere fra den syriske hæren.

– Situasjonen er svært ustabil, og vi vet ikke hva som vil skje, sier Hugh Pope, prosjektleder for Tyrkia og Kypros i den anerkjente tankesmien International Crisis Group til Aftenposten.no.

– Farlig spill

Pope tror hverken Syria eller Tyrkia er interessert i noen krig, men understreker faren for at kampene i Syria sprer seg. Særlig mener han spenningen mellom Tyrkia og Iran kan være en trigger.

– Alt Tyrkia gjør i Syria vil Iran oppfatte som et trekk på det regionale sjakkbrettet. Og Tyrkia har grunn til å være redd for Irans evne til å bruke proxier (stedfortredere, jour.anm.) i Irak, Syria og Libanon til å undergrave stabiliteten og skade Tyrkias økonomiske interesser. Tyrkia ønsker et trygt nabolag, og det fungerte utmerket på midten av 2000-tallet. Nå er det kaos, sier han.

Les også

Tyrkia hevder Syria har skutt mot enda et tyrkisk fly

Han viser blant annet til at den tyrkiske handelsruten via Syria har kollapset, fordi det er blitt umulig for Tyrkia å sende lastebiler med varer til Gulf-regionen gjennom Syria.– For Tyrkia er den nåværende situasjonen et problem, fordi de kan se Iran som en rival. Tyrkia er fristet til å finne sine egne proxier, og det er et svært farlig spill. Jeg er ikke så sikker på at det er smart av Tyrkia å involvere seg med Den frie syriske armé, sier Pope.

Ytre fiende

Einar Wigen, stipendiat og Tyrkia-kjenner ved Universitetet i Oslo, mener Syria kan ha ønsket å provosere Tyrkia for å skaffe seg en ytre fiende.

– Syria ønsker neppe en krig, for den vil de tape, men de ønsker en konflikt som er stor nok til at det syriske lederskapet må forholde seg lojalt til hverandre. Da vil det også bli lettere å avskrive opprørsgruppene som lakeier styrt av utenlandske makter, sier han, og understreker at den nåværende situasjonen er dramatisk.

– Men det er dramatisk på et diplomatisk plan – ikke militært. Sist Tyrkia truet med å invadere Syria var i 1998, og da oppmarsjerte de 300.000 soldater langs grensen. Dermed gir ikke 30 militærkjøretøyer noe signal om en invasjon, for å si det mildt.

Nærmere Nato

Wigen påpeker at Tyrkia har langt bedre militær kapasitet enn Syria, men at det ville være internt økonomisk og politisk uspiselig å eskalere konflikten. Likevel møter den tyrkiske regjeringen et press fra sin egen befolkning om å stanse Assad-regimets overgrep, forklarer han:

– De ser lidelsene på en annen måte enn vi gjør. De har flyktningleire langs grensen og opplever det så mye nærere enn oss, og dermed blir det mer politisk viktig å gjøre noe med det. Men Tyrkia er ikke ute etter å ta affære på egenhånd. De vil ha hjelp av Nato, sier han.

Les også

USA fordømmer nedskytingen av tyrkisk fly

Også Hugh Pope i International Crisis Group påpeker at Tyrkia vender seg mot Vesten.– Tendensen er at Tyrkia nærmer seg NATO i større grad enn før, sier han.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Nå vender kurderne seg til USAs fiende: «Et valg mellom kompromiss og folkemord»

 2. VERDEN

  Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib-provinsen Syria

 3. VERDEN

  Etter syv år med krig i Syria, øyner syrerne nå fred: – Vi ser at konflikten nærmer seg slutten

 4. VERDEN

  Eksperter advarer: Større fare for sammenstøt mellom internasjonale aktører i Syria

 5. VERDEN

  Disse kjemiske angrepene er Assad-regimet anklaget for å stå bak

 6. VERDEN

  – Tyrkia og Russland enige om Syria-avtale