Verden

Eksperter tror angrepene i Saudi-Arabia gir Norge økte oljeinntekter

Oljeprisen kan stige opp mot 100 dollar fatet hvis oljeproduksjonen i Saudi-Arabia blir lammet over lang tid, spår oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie.

Satellittbilde av røyk som stiger opp fra oljeprosesseringsanlegget i Buqyaq i Saudi-Arabia etter droneangrepene som USA hevder Iran sto bak.
  • Morten Schwencke
    Journalist
  • NTB

Et fat nordsjøolje koster natt til mandag i overkant av 67 dollar, opp 12 prosent fra fredag. Økningen var på det meste 18 prosent, før den falt noe tilbake.

Lørdag kveld ble halve oljeproduksjonen i Saudi-Arabia stanset midlertidig. Det skjedde etter at to av verdens største oljeprosseseringsanlegg ble rammet av et droneangrep.

USA peker mot Iran

Den sjiamuslimske houthi-militsen i Jemen har tatt på seg skylden for angrepene. USAs utenriksminister Mike Pompeo legger derimot skylden på Iran.

– Iran har nå iverksatt et angrep på verdens energiforsyning som savner sidestykke, hevder Pompeo.

På Twitter anklaget utenriksministeren Iran for å stå bak nesten 100 angrep i Saudi-Arabia. Det er ingenting som tyder på at angrepet kom fra Jemen, skriver Pompeo.

USAs president Donald Trump har varslet at de er klare på å svare på angrepet mot Saudi-Arabia, som er en nær allisert av USA i Midtøsten.

Røyk ved Saudi Aramco-fabrikken i Saudi-Arabia etter angrepet lørdag.

Samtidig åpner USAs president Donald Trump for å bruke USAs oljereserver for å møte etterspørselen av olje etter angrepet som har rammet Saudi-Arabias oljeproduksjon.

President Donald Trump skriver på Twitter at han også har informert aktuelle statlige myndigheter om å fremskynde godkjenninger av oljerørledningene som for tiden er i en behandlingsprosess i Texas og andre stater.

Kan ta flere uker å få produksjonen igang igjen

Anleggene som ble rammet tilhører det statlige saudiarabiske gigantselskapet Saudi Aramco, som er verdens største oljeselskap, målt på produksjon og eksport.

– Dette har man fryktet i mange år, for når det skjer noe med Saudi-Arabias oljeproduksjon er det snakk om så store volumer, sier Thina Margrethe Saltvedt, energianalytiker i Nordea.

Anleggene som er rammet produserer ca. 5,7 millioner fat olje, noe som tilsvarer over det dobbelte av Norges og over 5 prosent av verdens oljeproduksjon.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at det kan ta uker, ikke dager, før oljeproduksjonen er oppe og går igjen i Saudi-Arabia. Nyhetsbyrået viser til opplysninger fra en ikke navngitt kilde, som skal ha «god kjennskap til situasjonen».

Søndag ettermiddag opplyste Aramco at selskapet har som mål å få en tredel av den tapte oljeproduksjonen opp igjen i løpet av mandag.

Selskapet mener all tapt produksjon kan erstattes i løpet av noen dager, opplyser saudiarabiske tjenestemenn til The Wall Street Journal.

Les også

Halve oljeproduksjonen i Saudi-Arabia stanses midlertidig

Dette bildet er fra en statlig TV-sending lørdag. I bakgrunnen synes røyken fra droneangrepene.

Iran: Klare for krig

Søndag har anklagene haglet mot Iran fra USA. Men Iran avviser anklagene fra USA. Iranske myndigheter har kontret og hevder at formålet med USAs anklager er å rettferdiggjøre handlinger rettet mot Iran, melder nyhetsbyrået AFP.

Samtidig har general Amir Ali Hajizadeh i Revolusjonsgarden gått ut og hevdet at Iran alltid har vært klar for en «storstilt krig», melder nyhetsbyrået Tasnim.

General Amir Ali Hajizadeh i Revolusjonsgarden hevder at Iran er klar for krig.

Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman skal ha fortalt USAs president Donald Trump at landet er «klar og villig» til å svare på angrepet mot de to anleggene lørdag, skriver Al Jazeera.

Helt siden Iran skjøt ned en avansert amerikansk spiondrone til 1,1 milliarder kroner i Hormuzstredet, har stemningen mellom USA og Iran vært anspent.

Tidligere i september annonserte Iran at landet bryter atomavtalen ytterligere ved å øke urananrikingen, og har advart om at tiden er i ferd med å renne ut for å redde avtalen. Trump-administrasjonen annonserte 8. mai i 2018 at USA trekker seg fra avtalen, som gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet og legger sterke begrensninger på landets atomprogram.

Donald Trump og Mohammed bin Salman under G20-toppmøtet i Osaka i Japan.

Kan stige med 10 dollar på én dag

Skulle oljeprisen komme til å stige, vil det bety at Norge vil få mer penger for oljen fra Nordsjøen. I dag ligger oljeprisen på rundt 60 dollar pr. fat. Ifølge Oddvar Bjørgan, oljeanalytiker i Carnegie, avhenger prisstigningen av mye og hvor lenge oljeproduksjonen stansen. Bjørgan er ansett for å være en av Norges fremste oljeanalytikere.

– Hvis produksjonen blir ute over litt tid, kan oljeprisen lett stige med over ti dollar. Det kan skje på én dag. Til sammenligning er en svingning på tre dollar på en vanlig dag veldig mye. Det alle lurer på i morgen er om man skal kjøpe eller selge oljerelaterte aksjer. Jeg tror ikke jeg skal si til avisen hva vi kommer til å gjøre, sier han.

Bjørgan tror prisen kan havne på over 100 dollar pr. fat hvis produksjonen i Saudi-Arabia forblir redusert over lang tid. Han får støtte fra kommentator Robert Rapier fra magasinet Forbes.

– Over tid kan det også bli dyrere priser på en del produkter

Saltvedt i Nordea peker på at selv om høyere oljepriser betyr mer penger inn i statskassen, betyr det også høyere bensin- og dieselpriser.

– Over tid kan det også bli dyrere priser på en del produkter som må fraktes. En høy oljepris vil dempe etterspørselen etter olje og andre produkter om bruker olje som innsatsfaktor, spesielt transport. I tillegg kan det legge en demper på veksten i verdensøkonomien som vil komme på toppen av handelskrigen mellom USA og Kina, sier hun.

Energianalytikeren mener hendelsene i Saudi-Arabia belyser risikoen ved at verden er så avhengig av olje. Hun mener energipolitikk også er sikkerhetspolitikk.

– Man blir veldig avhengig av noen oljeproduserende land, som også kan bruke oljen som et maktmiddel. Denne hendelsen minner oss på at vi må få andre energikilder på banen så fort som mulig.

Les mer om

  1. Oljeangrepet i Saudi-Arabia
  2. Saudi-Arabia
  3. Carnegie
  4. Oljeproduksjon
  5. Oljeprisen