Saudi-Arabia mener disse vrakdelene beviser at oljeangrepet kom fra Iran

Saudi-Arabia hevder angrepet mot landets oljeanlegg kom nordfra, og at det ikke er noen tvil om at de ble gjennomført med støtte fra Iran.

Dette er vrakdeler Saudi-Arabia mener viser at angrepet mot Aramco-anlegget ble utført av Iran.

Den saudiarabiske obersten Turki al-Maliki sier at alle de militære gjenstandene som er funnet på bakken etter angrepene, «peker mot Iran», ifølge den amerikanske TV-stasjonen CNBC.

Uttalelsene kom på en pressekonferanse i kongedømmets hovedstad Riyadh onsdag ettermiddag. Der ble det vist frem vrakdeler av det som ble presentert som missiler og droner som ble benyttet i angrepet.

– Totalt ble 18 droner og syv krysserraketter benyttet i angrepet, sa al-Maliki til pressen, ifølge BBC.

Han omtalte dronedelene som er funnet som identiske med dem som brukes i iranskproduserte Delta-ving-droner. Samtidig understreket han at dronene kom inn over Saudi-Arabia fra nord og at de gikk sydover.

Nord for oljeanleggene ligger Irak og Iran på den andre siden av Persiabukta. Jemen, der houthi-opprørerne hevder at de sto bak angrepene, ligger sør for Saudi-Arabia.

– Angrepet kan ikke ha kommet fra Jemen, sier Al-Maliki.

Iran har nektet for å ha noe med angrepet å gjøre.

Under pressekonferansen i Saudi-Arabia onsdag ble det presentert en rekke gjenstander som er funnet på bakken ved de angrepne oljeinstallasjonene. Saudi-Arabia knytter våpnene til Iran.

Varsler skjerpede sanksjoner

USAs utenriksminister Mike Pompeo, som onsdag ankom landet, var raskt ute med å anklage Iran for å stå bak lørdagens angrep som rammet et oljefelt og et prosesseringsanlegg.

Angrepene som rammet to oljeanlegg natt til lørdag, tvang Saudi-Arabia til å innstille over halvparten av sin oljeproduksjon. Dermed forsvant umiddelbart 5,7 millioner fat olje per dag fra verdensmarkedet. Det tilsvarer over 5 prosent av verdensproduksjonen. Bortfallet er det største noen gang og førte til en historisk økning i oljeprisen mandag.

Halvparten av produksjonen som stanset opp som følge av angrepene var tirsdag gjenopptatt, opplyste landets energiminister.

President Donald Trump tvitret like før klokken 15 norsk tid at han nå har instruert USAs finansminister til å skjerpe sanksjonene mot Iran. USA har fra før innført en rekke strenge sanksjoner mot regimet i Teheran og flere iranske ledere, men det er uklart hva de nye straffetiltakene vil innebære.

Angrepet mot Aramco-anlegget i Saudi-Arabia rammet en stor del av landets oljeproduksjon.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif mener de nye sanksjonene som USA har varslet, viser at de amerikanske straffetiltakene er rettet mot sivile.

– Det er en innrømmelse av at USA med OVERLEGG har vanlige borgere som mål, skriver Zarif på Twitter.

Han omtaler sanksjonene som «ulovlige» og «inhumane».

Houthi-opprørerne som Saudi-Arabia kriger mot i nabolandet Jemen, har tatt på seg ansvaret for angrepet, som de hevder ble utført med hjelp av ti droner.

200 droneangrep

De jemenittiske Houthi-opprørerne har ifølge CNN utført mer enn 200 droneangrep inne i Saudi-Arabia, men ingen av dem har vært så effektive som helgens angrep.

Saudi-Arabia har i over fire år stått i spissen for en USA-støttet koalisjon som har drevet massiv krigføring i kampen mot houthiene i Jemen. FN beskriver situasjonen i Jemen som den verste humanitære krisen i verden.