Hun ble to år gammel bare noen timer etter fødselen

Lee Dong Kils datter har utviklet seg i en rasende fart. Bare ett døgn etter at hun var født, hadde hun ifølge koreansk skikk rukket å bli to år.

Lee Dong Kil og kona Ryu Da Gyeong feirer sin datters første 100 dager. I den sørkoreanske fødselsattesten er hun allerede to år.
  • Inger Lise Hammerstrøm

En time etter at koreanske Lee Dong Kil's datter kom til verden på nyttårsaften i 2018 delte han et bilde av henne på sosiale medier. Gratulasjonene strømmet inn.

Uansett fødselsdato, 1. januar hvert år blir alle nyfødte koreanere ett år eldre.

Da klokken slo midnatt og et nytt år ble feiret over store deler av verden, ringte vennene for å gratulere med toårsdagen til den nyfødte datteren, skriver AP.

– Jeg tenkte, ja, riktig. Hun er nå to år gammel selv om det bare er to timer siden hun ble født. Hva i huleste? sier Lee til Japan Times. Han er selv 32 år, men i følge Koreas skikk er 34 år gammel.

Det finnes ingen praktiske forklaringer på den eldgamle regneskikken. Sørkoreanerne er likevel i tvil om de vil forkaste den.

To år utgjør forskjell når man dater

I januar foreslo politikeren, Hwang Ju-hong, for regjeringen at internasjonal alder skal stå i offentlige dokumenter. I tillegg oppfordret han innbyggere til å oppgi internasjonal alder i hverdagslivet. Dette er det første lovforslaget for å avskaffe koreansk alder.

Det er forventet en høring i de nærmeste månedene.

Lim KyoungJae er ikke overbevist om at sørkoreanerne bør tilpasse seg vestlig aldersregning. 46-åringen jobber i et reisebyrå i Seoul, og tror ting vil bli mer komplisert av å regne alder slik resten av verden gjør.

– Vi burde definitivt regne tiden fra barnet er unnfanget og vokser i sin mors mage, sier han.

Hans kollega, Choi Min Kyung, tror derimot at det hun mener er riktig alder vil gjøre det lettere å møte noen. Hun er 26 år gammel etter vestlig regning, men 28 i Sør-Korea.

26 år gammel - eller 28 år gammel? Choi Min Kyung synes ikke det er en fordel å være to år eldre enn det hun egentlig er.

– Det er bra å være to år yngre, spesielt når du møter menn, sier hun og ler.

Skikken med å legge på to ekstra år var lenge i bruk i store deler av sørlige Asia. Nå er det bare sørkoreanerne som tviholder på den. Logikken i skikken er derimot ikke helt enkel å forklare.

Livet i magen telles

Det første året som automatisk legges til, har med at sørkoreanerne regner tiden fra unnfangelse til fødsel som ett år.

Men hvordan blir man automatisk ett år eldre ved midnatt på nyttårsaften? Den tradisjonen er ikke fullt så enkel.

Ifølge en historiker AP har snakket med, kan det ha å gjøre med at koreanere før i tiden var mer opptatt av å feire et nytt år og dermed markere at de ble ett år eldre i stedet for å feire selve fødselsdagen.

100 dager inn i livet blir sørkoreanske barn markert med feiring. Lee Yoon Seol ble to år da hun var bare ett døgn gammel.

Ahn Chang-gun, en annen som ble far kort tid før nyttår, sier han følte seg tom da sønnen de hadde fått, ble to år bare to uker etter han var født.

– Han var en liten og uskyldig baby, men jeg følte at to år plutselig hadde gått uten at jeg hadde rukket å gjøre noe for babyen min, forteller den nybakte pappaen til AP.

Les også

Les disse tre bøkene om du vil forstå Nord- og Sør-Korea bedre

I Sør-Korea spør AP-journalister alltid kildene sine hvilket år og hvilken måned de er født, for å oppgi riktig alder etter vestlig regning. Seo Hyo Sun (t.v.) fikk sitt andre barn like før nyttår, det vil si at babyen ble to år på kort tid.

Seo Hyo Sun gråt ustanselig da hun måtte ta keisersnitt to uker før termin. Babyen som skulle kommet 7. januar ble født 29. desember, like før nyttår.

Hun trøstet seg med at den nyfødte toåringen tross alt var frisk og velskapt.

Les også

Spedbarnsrevolusjonen: – Fordi dette feltet er så nytt, oppdager man noe nytt hele tiden

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.