FN ville legge tortur-konferanse til Egypt – så begynte protestene å komme
ISTANBUL (Aftenposten): Kraftige protester får FN til å trå inn bremsen. En planlagt torturkonferanse i Egypt blir utsatt på ubestemt tid.
Bruk av tortur er utbredt i Egypt. Det var konklusjonen fra FNs komité mot tortur i 2017 etter en fire år lang etterforskning.
Derfor vakte det sterke reaksjoner da FNs høykommissær for menneskerettigheter valgte å legge en regional konferanse om tortur til nettopp Egypt. Konferansen for de arabiske landene i Nord-Afrika og Midtøsten var tenkt avholdt i Kairo den 4. og 5. september.
– Da vi så invitasjonen, tenkte vi at dette var svært uheldig. Vi fryktet umiddelbart at dette kunne bli en hvitvasking av det som foregår i Egypt, og at regimet ville kunne bruke konferansen til å skaffe seg prestisje, sier en talsperson for menneskerettighetsorganisasjonen EuroMed Rights. Vedkommende vil ikke navngis i frykt for å bli nektet innreise til Egypt i fremtiden.
Utbredt bruk av tortur i politiet, hæren og i fengslene
Egypt har gjentatte ganger nektet for at det finnes systematisk tortur i landet, men FNs granskning dokumenterte 94 tilfeller av tortur begått av politiet, sikkerhetsstyrkene og fengselsmyndighetene. Menneskerettighetsgrupper som samarbeidet med FN, mente de hadde mottatt flere tusen klager på tortur.
FNs kilder opplyste at myndighetene brukte tortur for å straffe demonstranter i årene etter 2013, medlemmer av Det muslimske brorskapet og til å fremtvinge tilståelser. Egyptiske myndigheter gjør svært lite for å stanse torturen, mener FNs kilder.
Stemplet som ulogisk og latterlig
– Det er ulogisk å legge en konferanse om tortur til et land der tortur brukes systematisk, sa Mohamed Zaree fra det ikke-statlige Cairo Institute for Human Rights Studies til Reuters i forrige uke.
FN får særlig skarp kritikk fordi de har valgt å arrangere konferansen i samarbeid med Egypts nasjonale råd for menneskerettigheter.
– Det nasjonale rådets rolle har alltid vært å blankpolere myndighetenes image, sier Gamal Eid, direktør i Arab Network for Human Rights Information, til Reuters.
Forrige gang tapte demonstrantene. Nå satser de på en taktikk ingen tidligere har prøvd.
– Det er bevegelse i saken
Da Aftenposten tirsdag tok kontakt med talspersonen for FNs kommissær for menneskerettigheter, Rupert Colville, fikk vi beskjed om at saken var under utvikling. Noen timer senere rapporterte han tilbake at konferansen nå var blitt utsatt.
– Vi har bestemt oss for å utsette konferansen og konsultere på nytt med de frivillige organisasjonene og de statlige organene om når og hvor den skal avholdes, skriver Colville i en e-post til Aftenposten.
Begrunnelsen som oppgis er «økende misnøye fra noen frivillige organisasjoner når det gjelder valg av sted».
– Hvis det stemmer at de har valgt å utsette konferansen, så er det bra. Vi kan bare si at dersom den likevel blir avholdt i Egypt, så kommer ikke vi, sier talspersonen i EuroMed Rights.
– Fremdeles viktig med tortur-konferanse i Nord-Afrika og Midtøsten
FNs talsmann fremholder at de hadde gode intensjoner med å velge Egypt som sted for torturkonferansen.
– Det kan ha mye verdi i å avholde en konferanse om tortur i et land der det foregår tortur, skriver Colville. – Det har lite for seg å preke for dem som allerede er omvendt.
Han skriver at FN fremdeles mener det vil ha stor verdi å ha en slik konferanse i Midtøsten og Nord-Afrika, «der tortur fremdeles er et stort problem i flere land».