Brasiliansk storby mørklagt av røyk fra Amazonas-brann

– Nå er jeg Nero, og setter fyr på Amazonas, sier Brasils president etter at brannene i regnskogen eskalerte. Kritikken hagler.

Slik så det ut da det brant i Amazon-jungelen i Brasil i 2013. Nå skjer det igjen.

72.000 branner er blitt registrert i Amazonas siden årsskiftet. Tallet viser at regnskogen brenner i rekordfart, ifølge romforskningsinstituttet INPE. De 72.000 brannene gir en 83 prosent økning sammenlignet med samme periode i fjor. Det melder BBC.

Brannene i regnskogen har nå herjet i flere uker, og det er blitt erklært krisetilstand som følge av flere branner i Brasil, Paraguay og Bolivia.

Nå får brannene også konsekvenser for den brasilianske storbyen São Paulo.

Byen ble mandag totalt mørklagt av svart røyk som drev inn fra skogsområdene midt på dagen.

Les også

Norge holder tilbake 300 millioner kroner som skulle gått til vern av regnskogen

Sterk vind fraktet røyken mot byen

Regnskogen er lokalisert flere tusen kilometer fra byen.

Røyken førte til at det var mørkt i São Paulo i over én time mandag ettermiddag, mens meteorologer og andre fagfolk forsøkte å finne ut hva mørkleggelsen kunne skyldes.

Slik ser trestumpene ut etter at et større område er brent ned av bønder i forbindelse med avskoging.

Til slutt ble det klart at røyken kom fra brannene i regnskogen.

Tre faktorer var avgjørende for at røykteppet kunne forflytte seg helt til São Paulo: vinden, røykmengdene og et kaldt luftfelt som fraktet røyken inn over byområdene.

Meteorolog Ross Hull sier til Global News at det var uvær, torden og lyn i området mandag, og at dette kan ha bidratt til at himmelen ble såpass mørk.

Bilder fra São Paulo ble raskt spredt på internett, og mange beskrev situasjonen som apokalyptisk og skremmende.

here’s a picture of sao paolo, a city in brazil, taken around the afternoon. all because of the smoke from the fore ... https://t.co/wXT1niKzDk

Tidligere brannsikker regnskog

Amazonas er verdens største tropiske regnskog og brorparten av skogen regnes for å være brannsikker, i stor grad på grunn av det omfattende regnværet som preger den. Likevel plages deler av skogen med brann hvert eneste år.

Britiske forskere forklarer det slik:

– Brannene forekommer ikke naturlig. De skyldes en kombinasjon av tørke og menneskelig aktivitet, skriver forskerne i en rapport publisert i The Conversation.

Regnskogen har vært kjent som tilnærmet brannsikker. Nå fører tørkeperioder og menneskelig aktivitet til at brannfaren er stor i skogsområdene.

I praksis skjer dette ved at tørken sakker ned trærnes vekst, og evnen til å bytte ut karbondioksid med oksygen svekkes. Samtidig felles flere blader fra trærne, og flere trær dør.

Det gir ekstra brennbart materiale på skogbunnen og dermed er det brannsikre teppet i regnskogen borte.

Amazonas har vært utsatt for tørke tre ganger tidligere. Det er ventet at slike tørkeperioder vil forekomme oftere i fremtiden.

Les også

Brasils president med blodig hvalvideo i utfall mot Norge etter stans i regnskogstøtten

«Tropenes Trump»

Brasils nyvalgte president, Jair Bolsonaro, får mye kritikk for sin klimapolitikk. Han ble valgt som president i januar, og siden den gang har avskogingen av Amazonas eskalert kraftig. Hugsten i regnskogen er den mest omfattende man har sett på ett tiår.

Jair Bolsonaro ble valgt som president i Brasil i januar 2019.

Bolsonaro, som er en uttalt klimaskeptiker, mener at informasjonen om tilstanden i Amazonas ikke stemmer.

Han mener at hans politikk ikke kan påvirke brannene i regnskogen:

– De pleide å kalle meg Kaptein Motorsag. Nå er jeg Nero, og setter fyr på Amazonas, sier presidenten, og viser til kritikken mot ham angående avskoging.

I lengre tid har brasilianske bønder satt fyr på skogsområder ulovlig, i et forsøk på å avskoge regnskogen til fordel for jordbruk, gårdsbruk og dyrehold.

Stadig større skogsområder går tapt til fordel for landbruk og jordbruk i Brasil. Bolsonaro får skylden.

IPNE har publisert data som viser at det hittil i 2019 har forsvunnet et område på størrelse med tre fotballbaner i avskogingsprosjekter hvert eneste minutt, melder The Guardian.

Dataene bekrefter til dels mistankene om at Bolsanaro har gitt grønt lys til ulovlig avskoging, i stedet for å hindre det.

Selv mener Bolsonaro at informasjonen om avskogen i Amazonas er feil. Han sparket derfor sjefen for INPE forrige måned:

– Jeg venter på de neste tallene, de vil ikke være funnet på. Hvis de tallene er urovekkende, vil jeg adressere dem, sier han.

Hvert minutt går et område på størrelse med tre fotballbaner tapt i avskogingsprosjekter.