Skrev at han aldri ville få se verden igjen. Nå er han løslatt.

Den kjente tyrkiske forfatteren og journalisten Ahmet Altan ble dømt til livstid. Støttespiller kaller likevel løslatelsen «bittersøt».

Journalist og forfatter Ahmet Altan omfavnet sin gode venn og kollega gjennom mange år, Yasemin Congar, da han ble løslatt etter over tre år bak murene. – Han kan se himmelen igjen! sier Congar til Aftenposten.

Det var mørkt, men lysene fra den hvite fengselstransporten – og ikke minst alle kameraene – lyste opp da Yasemin Congar sprang og omfavnet sin mangeårige kollega og venn, Ahmet Altan, i Istanbul mandag kveld.

– Han kan se himmelen igjen! sier Congar, med klar referanse til tittelen på boken Altan skrev bak murene og som ble utgitt på norsk tidligere i år: Eg får aldri sjå verda igjen.

I boken beskrev Altan lengselen etter å få se himmelen nok en gang. 69-åringen er en kjent forfatter og journalist i Tyrkia og har gitt ut flere bøker på norsk.

I over tre år, nærmere bestemt 38 måneder, har han sittet fengslet i høysikkerhetsfengselet Silivri utenfor Istanbul. Både han og broren Mehmet ble først dømt til livstidsstraff, anklaget for innblanding i kuppforsøket i 2016 og fengslet i september samme år.

Anker dommen

I sommer ble livstidsdommen opphevet, og saken ble sendt tilbake til domstolen. Der ble Altan dømt til ti og et halvt år i fengsel, men løslatt fordi han og journalisten Nazli Ilicak alt har sonet over tre år. De er anklaget for å ha hjulpet en terrororganisasjon. Det avviser begge.

Les også

Han ble anklaget for å ha kommet med kodede beskjeder før kuppforsøket. Nå beskriver han livet bak murene.

Yasemin Congar, som møtte Altan mandag kveld, har jobbet sammen med ham i en årrekke og er sentral i organisasjonen P24, som kjemper for pressefrihet.

– Vi er selvfølgelig glade, men dette er bittersøtt. Det er ikke over. Vi anker dommen, sier Congar til Aftenposten.

Hun sier at løslatelsen kom som en overraskelse, selv om de har kjempet for det i lang tid. Altan vil imidlertid være under oppsyn selv om han er løslatt.

– De skulle ha sluppet han fri for lenge siden.

Journalisten Nazli Ilicak, som har sittet fengslet like lenge som Altan, ble også løslatt i går. Hun ble møtt av sønnen Mehmet.

– Kan se himmelen igjen

Congar beskriver Altan som sterk og i god form tross de 38 månedene bak lås og slå, men sier han vil bruke de neste dagene på familien.

– Men det er bittersøtt fordi han fikk de gode nyhetene samtidig som andre i fengslet fikk dårlige, sier Congar.

Da Altan ble løslatt, var det med blandede følelser. Han sa at han tenkte på alle som forble fengslet, og at det er «tusenvis av uskyldige på innsiden».

Congar sier at dommen på ti og et halvt års fengsel blir anket, og at Altan risikerer ny fengsling hvis dommen blir opprettholdt.

Ahmet Altans bror Mehmet, som har vært økonomiprofessor og spaltist, ble løslatt for over et år siden. Nå er han blitt frikjent på grunn av mangel på bevis.

– Alt kan skje

Mens han satt bak murene tidligere i år, svarte Altan på noen spørsmål fra Aftenposten. Var han så pessimistisk som boktittelen tydet på?

«Domstolen dømte meg til «aldri å se verden igjen», til å «dø i fengsel»,» skrev Altan tilbake, men la til:

«Alt kan skje. Jeg kan til og med bli løslatt,» skrev han.

Begge brødrene Altan ble anklaget for å stå i ledtog med bevegelsen til den USA-baserte predikanten Fethullah Gülen, som påtalemyndigheten mener sto bak kuppforsøket i 2016. Altan-brødrene nekter for dette. De ble beskyldt for å ha kommet med kodede meldinger under et tv-program kvelden før kuppforsøket.

Mehmet Altan ble løslatt for over et år siden, og han er nå frikjent fordi domstolen mener det mangler bevis.

Tyrkia har fått sterk kritikk for alle fengslingene etter kuppforsøket. Ifølge Reuters har 77.000 mennesker blitt fengslet etter kuppforsøket, og rundt 150.000 har fått sparken eller blitt suspendert på grunn av angivelige forbindelser til Gülen-bevegelsen. Menneskerettighetsorganisasjoner har kalt landet verdens største fengsel for journalister.