NRK: Fire menn dømt til døden for drapene i Marokko

Mennene som er tiltalt for drap på en norsk og en dansk kvinne i Marokko, ble onsdag dømt til døden, melder NRK.

Minnestund for Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen ved Universitetet i Sørøst-Norge, der begge var studenter.

Fire menn er dømt til døden for drap på norske Maren Ueland og hennes danske venninne i Marokko. For én av de tiltalte er dommen skjerpet fra livsvarig fengsel.

For de tre hovedtiltalte ble dødsdommen bekreftet. En tiltalt som i forrige rettsrunde fikk livstid i fengsel, er nå idømt dødsstraff.

For de øvrige ligger straffen på fengsel imellom 5 og 30 år. En av de tiltalte fikk skjerpet fengselsstraffen fra 15 til 20 år.

– Det er omtrent som ventet. Familien tar det til etterretning, sier Ragnar Falck Paulsen, Ueland-familiens norske advokat, til NTB.

– Familien har ikke noe spesielt syn på straffereaksjonen. De har tillit til det marokkanske rettssystemet, fortsetter han.

Les også

Marokko-tiltalt: – Måtte Gud tilgi meg

Må betale erstatning

Norske Maren Ueland (27) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble drept nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko mandag 17. desember i fjor.

De 24 tiltalte i saken er i fellesskap dømt til å betale en erstatning på 2 millioner marokkanske dirham – tilsvarende rundt 1,9 millioner norske kroner – til Uelands familie.

– Familien vil bruke oppreisningen i arbeidet som har til formål å fremme økofilosofi i Marokko, forteller den norske advokaten.

Dette skal skje i form av en stiftelse eller en organisasjon.

Bilder frigitt av marokkansk politi av de hovedtiltalte Rachid Afatti (til venstre), Ouziad Younes og Ejjoud Abdessamad.

Avslo krav om penger fra staten

Samtidig avslo retten ifølge nyhetsbyrået AFP Jespersen-familien krav om 10 millioner dirham i kompensasjon fra den marokkanske staten i form av et «moralsk ansvar».

Ankesaken har trukket ut i tid, med flere utsettelser. I alt 24 menn ble tiltalt, og i juli i år dømt, i forbindelse med drapene.

I en video har mennene sverget troskap til den ytterliggående islamistgruppen IS. Tre av mennene har innrømmet å ha deltatt i selve drapshandlingene. Samtlige av de dømte anket, og behandlingen av ankesaken startet 28. august.

Høyst sannsynlig ny anke

Selv om dommen i ankesaken kom onsdag, kan det trolig trekke ut enda lenger. Det er ventet at dommene også i ankesaken vil bli anket og at saken vil gå helt til topps i det marokkanske rettssystemet. Ifølge advokat Paulsen er den marokkanske bistandsadvokaten helt sikker på at dommene kommer til å bli anket.

På rettssakens avsluttende dag sa de tre hovedtiltalte at de ønsket at dødsdommene skulle gjennomføres, ifølge NRK.

Både i den første behandlingen og i ankebehandlingen var det ventet at det ville komme dødsstraffer. Marokko har imidlertid ikke henrettet noen siden 1993.