Verden

To drept og tre skadet i skyting på skole i California

Totalt ble seks personer torsdag morgen lokal tid skutt på en videregående skole i Santa Clarita i California. En 16 år gammel jente og en 14 år gammel gutt døde senere på sykehus. En av de andre skadede viste seg å være skytteren selv.

En politimann følger en gruppe elever ut fra skolen der skytingen fant sted.
  • Bethen Steenbuch
  • Hans O. Torgersen
    Journalist
  • NTB

Politiet opplyser på en pressekonferanse torsdag kveld at skytteren selv var blant de seks sårede som var fraktet til sykehus. Hans tilstand er kritisk.

Torsdag kveld kom det på et tidspunkt melding om at et tredje offer var død av skadene sine, men etter det vi vet klokken 00.30 norsk tid, er det to døde.

Ifølge politiet er gjerningsmannen 16 år og hadde bursdag torsdag. Han er elev ved skolen. Ifølge politiet viser overvåkingsvideo fra skolen at han trakk frem et våpen fra skolesekken og skjøt fem medelever før han skjøt seg selv i hodet.

Politiet var fremme på to minutter

Da politiet fant våpenet som var brukt, en 45 kaliber pistol, var magasinet tomt. Det betyr at drapsmannen kan ha telt skuddene han avfyrte og brukte det siste på seg selv.

Politiet fikk melding om skytingen ved 7.40-tiden torsdag morgen lokal tid, 16.40 norsk tid. Den første politipatruljen var fremme før det var gått to minutter, men da var det allerede for sent.

En skadet person blir fraktet inn i en ambulanse i Santa Clarita, California etter skytingen på Saugus High School torsdag.

To av de skadede elevene ble kjørt til The Mission Hill hospital, fire andre til Henry Mayo Newhall Hospital. Tre av disse fire var kritisk skadet.

Talsperson Patrick Moody på Henry Mayo Newhall Hospital fortalte ved 19-tiden norsk tid at en av de tre kritisk skadede, en 16 år gammel jente, døde etter ankomst til sykehuset, skriver CNN. Senere døde den ene av de skadede guttene.

Les også

Et skarpt smell. En mystisk mann. Masseskytinger har gjort det hverdagslige til en trussel.

Michael (26) fikk melding fra søsteren (17)

Sjokkerte og gråtende elever forteller til amerikanske medier om hvordan de flyktet fra skolen i panikk og redsel før de var i sikkerhet.

– Alle hjalp hverandre, folk holdt rundt hverandre og ringte sine kjære, forteller en jente til CNN.

Elever som klarte å flykte samlet seg på et sikkert sted der politiet holdt vakt.
Les også

Trump mener skytemassakrene skyldes psykisk sykdom. Blir møtt med krass kritikk fra amerikanske psykologer.

Elevene på skolen ble eskortert bort fra området av væpnet politi. Politiet ber lokalbefolkningen holde seg innendørs og låse dørene.

Michael Harrison (26) fikk vite om skytingen fra sin 17 år gamle søster, som er elev ved skolen. Hun sendte ham en tekstmelding, «det er en som skyter, ring 911» (911 er nødnummeret i USA), skriver Los Angeles Times.

– Jeg kan ikke beskrive hvordan det er å få en slik melding, sier Harrison.

Santa Clarita ligger om lag 50 kilometer nord for Los Angeles sentrum. Saugus High School har rundt 2.300 elever. Andre skoler i området ble stengt etter at meldingene kom om skytingen.

Les også

Ny politisk strid om våpenlover i USA etter ny masseskyting

Politifolk ved kommandoposten utenfor skolen.

Les mer om

  1. Skyting
  2. Los Angeles
  3. USA