Verden

NTB: Anmodningen om benådning av Frode Berg kommer ikke fra norske myndigheter

Anmodningen om benådning av Frode Berg kommer ikke fra norske myndigheter, etter det NTB erfarer.

Frode Berg ble i vår dømt til fengsel for spionasje i Russland.
  • NTB
  • Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

NRK siterte onsdag Reuters på at Russland har mottatt en benådningsanmodning fra Norge i Frode Berg-saken. Aftenposten viderebragte NTBs melding om at Norge - altså norske myndigheter - sto bak anmodningen. Men etter det NTB nå erfarer, stemmer ikke dette.

17. oktober bekreftet Bergs advokat Brynjulf Risnes overfor NTB at de hadde sendt inn en søknad.

– Den ble sendt for en tid tilbake. En slik benådning er en ren formalitet, men det må foreligge en avtale mellom statene. Selve søknaden er en enkel prosess, men det er greit å ha den inne, sa Risnes.

Det var Reuters som først skrev at russiske myndigheter onsdag bekreftet at de har mottatt en formell benådningsanmodning fra Frode Berg. Men i meldingen fra Reuters går det ikke frem at anmodningen kom fra norske myndigheter.

Bekrefter mottatt søknad

Ifølge nyhetsbyrået Ria bekreftet president Vladimir Putins pressetalsperson Dmitrij Peskov onsdag at de vurderer en søknad om benådning fra den spiondømte nordmannen.

– Han soner en dom på 14 år i fengsel for spionasje og har sendt inn en søknad om benådning til Russlands president. Vi har mottatt søknaden og den blir behandlet etter det gjeldende regelverket, sa Peskov under en pressekonferanse.

Han kom ikke med noen opplysninger om når det vil bli tatt en avgjørelse om søknaden.

Ifølge Bergs advokat Brynjulf Risnes er det søknaden fra Berg selv som Russland har mottatt og som vurderes.

Anbefalte benådning

I midten av oktober skrev det litauiske nyhetsbyrået BNS at Russland og Litauen er enige om å utveksle to russere mot to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland. Frode Berg er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.

Noen dager senere opplyste menneskerettskommissær Tatjana Potjaeva i Moskva til Interfax at de har anbefalt president Vladimir Putin å benåde Frode Berg. Hun er medlem i kommisjonen.

– Dette bekrefter ytterligere at det foreligger en avtale, slik vi har hørt om den siste uka, sa Risnes til NTB etter nyheten om at Putin hadde blitt anbefalt en benådning var kjent.

7. november skal parlamentet i Litauen behandle et lovforslag som kan gjøre utvekslingsavtalen med Russland mulig.

Les mer om

  1. Russland
  2. Norge
  3. Etterretning
  4. Spionasje