Tror bombe var årsaken til flystyrten

Ingen har påtatt seg skylden. Men flere peker på terror som den mest sannsynlige årsaken til flystyrten.

Hvorfor EgyptAir MS804 styrtet er foreløpig uvisst. Dette er flyet som fløy etter ulykkesflyet fra paris til Kairo.

Flyet, som var av typen Airbus A320, tok av fra Charles de Gaulle-flyplassen i Paris onsdag kveld. Det forsvant fra radaren over Middelhavet utenfor den egyptiske kystlinjen på vei mot hovedstaden Kairo kort tid før landing.

LYDFIL: Vil du ha hovedpunktene opplest? Lytt her:

– Terror mer sannsynlig enn teknisk feil

Egypts luftfartsminister Sherif Faty sa tidlig torsdag ettermiddag at myndighetene mener det er mer sannsynlig at Egypt Air-flyet styrtet som følge av terror enn teknisk feil.

Ifølge ministeren skal det ikke ha foreligget noen sikkerhetsbekymringer knyttet til noen av passasjerene om bord, men han påpekte at det er for tidlig å konkludere.

Les også

EgyptAirs visedirektør: - Vi har funnet vraket

Den egyptiske dagsavisen Youm7 siterer en anonym sikkerhetskilde på at Egypt ønsker å sende en delegasjon til Charles de Gaulle for å delta i etterforskningen i tilfelle det skulle dreie seg om et sikkerhetshull.

Amerikanske sikkerhetskilder: Teori om bombe

Til TV-kanalen CNNsier to anonyme sikkerhetskilder at de jobber ut fra en foreløpig teori om at en bombe forårsaket styrten. Arbeidsteorien kan imidlertid endre seg, understreker sikkerhetskilder. Én understreker at de ikke har funnet noen «rykende pistol».

EgyptAir-flyet som styrtet, ble mest sannsynlig utsatt for en terrorhandling, mener sjefen for den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

– Det mest sannsynlige er at dette er en terrorhandling hvor 66 personer fra forskjellige land har mistet livet, sier Aleksander Bortnikov til det russiske nyhetsbyrået Interfax ifølgeBBC.

Airbus A320-flyet med 66 personer om bord styrtet i Middelhavet natt til torsdag på vei fra Paris til Kairo.

– Vi ber alle parter, inkludert våre partnere i Europa, om å samarbeide for å finne de ansvarlige bak denne terrorhandlingen, sier Bortnikov.

Norsk ekspert: – Teknisk svikt eller terror

Norske eksperter peker også på terror som en mulig forklaring.

Per Gram er pensjonert pilot og tidligere leder av flyoperativt forum. Nå driver han bloggen Grams luftfartsblogg.

— Det kan være en plutselig teknisk svikt, eller en terroraksjon i form av en bombe på flyet, sier han til Aftenposten.

Les også

Tidligere pilot: To mulige forklaringer på styrten

Flyets signal forsvant klokken 02.39.40 norsk tid. Nesten 13 minutter i forkant, klokken 02.27, forsøkte luftkontrollen i Athen å oppnå kontakt med flyet. Til tross for gjentatte forsøk kom det ikke noe svar.

— Det bidrar til å øke mysteriet. Det ennå en bit i puslespillet, sier Jo Bjørn Skatval, fungerende leder i flysikkerhetskomiteen i Norsk Flygerforbund, til Aftenposten.

- Alle mulighetene må undersøkes. Vi opererer med muligheter og ikke sannsynlighet i luftfarten når det gjelder ulykker, sier Skatval til Aftenposten.

Han har bare positive ting å si om flytypen, en Airbus A320-232.

— Det er flytype som er velkjent og populær hos piloter, og det er anerkjent som et fly en kan stole på, sier Skatval.