Overlevende la ned kranser i Auschwitz

Markeringen av 75-årsdag for frigjøringen av Auschwitz startet med at overlevende fra leiren la ned kranser på stedet der flere medfanger ble henrettet.

Noen av de overlevende bar luer fra de gamle fangedraktene da de deltok på mandagens kransenedleggelse.
  • NTB
Arm i arm gikk de overlevende gjennom porten med slagordet «Arbeit macht frei» – «Arbeid skal gjøre deg fri».
Flere av de overlevende etter holocaust var med på seremonien i den eldste delen av Nazi-Tysklands konsentrasjonsleir ved den polske byen Oswiecim.

Solen var så vidt begynt å bryte gjennom den lette tåken som lå over Auschwitz da prosesjonen av overlevende gikk gjennom porten og forbi brakkene som huset de første fangene. Ved retterstedet stoppet de og la kranser ned ved muren der flere fanger ble henrettet i løpet av krigsårene.

Polens president Andrzej Duda deltok også på den første av flere markeringer som skal holdes på dagen 75 år etter at sovjetiske soldater frigjorde den mest beryktede av Nazi-Tysklands konsentrasjonsleirer.

Dagens startet i den opprinnelige leiren – Auschwitz I – som var en polsk militærforlegning i byen Oswiecim. Senere på dagen fortsetter markeringen i Auschwitz II-Birkenau. Hit rullet godstogene med fanger rett inn gjennom porten, og mange av dem som endte her, ble sendt rett i gasskamrene i det som ble en utryddelsesleir.

Representanter for over 50 land og flere internasjonale organisasjoner deltar ved mandagens minnemarkering. Fra Norge kommer kronprins Haakon, statsminister Erna Solberg (H) og tre tidligere konsentrasjonsleirfanger.