Verden

Han hevdet at han prøvde å redde statsministerens liv. Nå mener politiet at «Skandiamannen» drepte Olof Palme.

Politiet mener at den såkalte Skandiamannen står bak drapet på den svenske statsministeren i 1986. Mannen ble sett på som et brysomt vitne som ville ha oppmerksomhet. Nå pekes han ut som drapsmann.

Det var knyttet stor spenning til hva sjefsanklager Krister Petersson og spaningsleder Hans Melander ville si på pressekonferansen i dag.
 • Ingeborg Moe
  Ingeborg Moe
  Journalist

I formiddag holdt svensk politi pressekonferanse om hvem de mener drepte statsminister Olof Palme i 1986.

Sveriges daværende statsminister og kona Lisbeth var på vei hjem fra en kinotur sent fredag kveld, 28. februar 1986, da en ukjent mann dukket opp bak dem og skjøt to skudd. Palme døde kort tid etter på sykehus.

Nå mener politiet at gjerningsmannen er den såkalte Skandiamannen, Stig Engström. Han er nå død. Det betyr at politiet nå avslutter etterforskningen.

Engströms navn har vært i politiets papirer i alle disse 34 årene, men aldri som mistenkt. Den nye etterforskningsledelsen pekte på en rekke polititabber som gjorde at mannen aldri ble pågrepet, selv om han var på åstedet og kom med mange motstridende opplysninger.

Sveriges statsminister Olof Palme var både populær og omstridt.

– Gikk under radaren

Hans navn kom inn igjen da en ny Palme-gruppe i politiet startet arbeidet sitt for noen få år siden.

De så at Engström ikke «passet inn». Hans opplysninger stemte ikke med det andre på åstedet kom med. Han var ivrig etter å fortelle hva han hadde sett. Men ingen av de andre vitnene på åstedet har pekt ut eller kjent igjen Engström på åstedet, selv om han selv sa at han var øyenvitne og prøvde å redde Palmes liv.

Engström hevdet at han hadde fortalt politi på stedet hvor drapsmannen hadde flyktet. Men ingen politifolk kan huske å ha snakket med ham. Han hevdet at han snakket med Lisbeth Palme, men hun har aldri nevnt ham.

– Har han vært der, har han forsvunnet før han har gitt noe som helst inntrykk på de som var der, sa Krister Peterson, som er statsadvokat.

Engström ville også korrigere signalementet som andre vitner hadde gitt av drapsmannen, og som stemte med hvordan han selv var kledt.

Mannen er blitt kalt Skandiamannen fordi han jobbet i forsikringsselskapet Skandia og stemplet ut fra jobben rett før drapet.

– Han gikk under radaren i politietterforskningen. Men vi kan konstatere at han var kjent med å bruke våpen, var medlem av skytterforening, han beveget seg i det som kalles Palme-kritiske kretser, sa etterforskningslederen.

Spesielt vitneprovet til en kvinne på stedet passer med Skandiamannen, men dette ble «stemoderlig behandlet» i etterforskningen, erkjenner politiet nå.

Politiet la ikke frem nye tekniske bevis på onsdagens pressekonferanse.

Dette er Stig Engström, som sa han var øyenvitne og prøvde å redde Palmes liv. Nå pekes han ut som drapsmistenkt.

– Hånet politiet

På pressekonferansen viste politiet et innslag fra Sveriges Television hvor Engström var intervjuet og der han kritiserte politiet. Han mente at han ikke fikk kommet nok til orde med sin beskrivelse av det som hadde skjedd, og mente at politiet måtte finne alle puslebitene.

– De er kanskje ikke så gode på å legge puslespill i politiet, sier han i innslaget.

Krister Petersson kommenterte dette som at Engström «hånet politiets arbeid» på tv.

Nasjonalt traume

Mysteriet har utviklet seg til et nasjonalt traume i Sverige. Det har ikke manglet på teorier: Sto en enslig gjerningsmannen bak drapet? Var det en utenlandsk terrorgruppe eller etterretningstjeneste? Hadde det koblinger til høyreekstreme eller til folk i politiets egne rekker?

Men nå vender altså politiet tilbake til åstedet og en mann man vet var der, men som ble avfeid som et brysomt vitne.

Politiet startet med å gå gjennom det de vet om våpenet. Spaningsleder Hans Melander sa at de ikke kan koble kulen til et våpen i dag, fordi det har gått for lang tid. Han sier de har prøveskutt 788 våpen.

– Det kan være slik at dette våpenet setter helt andre spor på kulen i dag enn i 1986, sa Melander.

Det var her på Grand kino at Olof og Lisbeth Palme hadde vært på kino før statsministeren ble skutt og drept.

Hva vet vi om Skandiamannen?

Mannen som nå pekes ut har vært i politiets papirer fra første stund, men ble aldri mistenkt selv om han var på Sveavägen drapskvelden. Han ble sett på som et brysomt vitne som ville ha oppmerksomhet, og fortalte gjerne sin historie til media. Selv om forklaringen hans inneholdt selvmotsigelser og ikke stemte overens med det andre sa, ble han aldri formelt mistenkt eller siktet.

Mannen var grafiker og jobbet som reklamekonsulent i forsikringsselskapet Skandia rett ved åstedet. Han stemplet fra jobben bare 50 meter unna åstedet rett før drapet. Han sa selv at han hadde prøvd å redde Palmes liv da han hørte skuddene.

Nederst til venstre på denne dobbeltsiden kan man se det korte intervjuet med Engström, som da sa han prøvde å redde Palmes liv.

Snakket med Aftenpostens journalister

3. mars 1986 kan vi lese at han sa følgende til Aftenpostens journalister i Stockholm:

– Først da jeg hørte meldingen om drapet på Olof Palme i radioen, var jeg sikker på at den blødende og hardt skadede mannen jeg hadde forsøkt å hjelpe tidligere på kvelden, virkelig var statsministeren.

Her kan du lese mer om hva Engström selv sa: Skandiamannen til Aftenposten om drapskvelden: – Jeg var på vei hjem fra overtidsarbeid

Engström ringte flere ganger til Svenska Dagbladet i dagene etter drapet og ville gi sin forklaring på hva som skjedde. Også der fremstilte han det som at han prøvde å redde Palmes liv. Men ingen kan huske å ha sett dette.

Også senere stilte han, på eget initativ, opp i media og spekulerte også i hvem som kunne ha drept Palme.

– Hans medvirkning i media gjør at det for oss fremstår som mindre sannsynlig at han inngikk i en konspirasjon.

Les også

Skandiamannen til Aftenposten om drapskvelden: – Jeg var på vei hjem fra overtidsarbeid

Feil i forklaringen

Flere punkter i Engströms forklaring er punktert:

 • Han sa i politiavhør at han ikke hadde forlatt Skandiabanken i løpet av kvelden, men vektere fortalte at han hadde vært ute og «druckit middag» ved 21-tiden, skriver Expressen.
 • Når forlot han egentlig arbeidsplassen, som lå 50 meter fra åstedet? I rettssaken mot Christer Pettersson sa han at han hadde dratt derfra 23.21, altså da drapet skjedde. Men stemplingsuret viste 23.20 og uret gikk dessuten ett minutt for raskt. Det betyr at han kan ha forlatt jobben to et halvt minutter før drapet.
 • Da han vendte tilbake til Skandia-bygningen 20 minutter etter drapet, skal han ha sagt til vekterne at han var avhørt av politiet. Men dette benekter politiet. Han har også sagt at han hadde snakket med Lisbeth Palme, men heller ikke hun husket dette.

De siste årene har det kommet opplysninger om at politiet hadde vendt tilbake til åstedet for å nøste opp i alle trådene på nytt. I en reportasje i magasinet Filter i 2018 sto det at mannen var blitt et hett spor for politiet. Mannen er blitt koblet til en våpenleverandør og vært aktiv i en skyteklubb. Ved nyttår skal politiet ha undersøkt et hus mannen bodde i, og slektninger skal ha avlagt dna-test. Mannen ble også koblet til miljøer som hatet Palme.

Dette ble bekreftet av politiet onsdag morgen.

Engström slet med økonomiske problemer og alkoholproblemer. Han tok sitt liv i 2000.

Sørgende strømmet til åstedet for å minnes sin statsminister i dagene etter drapet.

Mangler tekniske bevis

På pressekonferansen fikk politiet flere kritiske spørsmål til at politiet fortsatt ikke har drapsvåpenet eller klare tekniske bevis.

På spørsmål om de tror at folk vil akseptere dette svaret, svarte Krister Petersson:

- Min oppgave som statsadvokat er å føre bevis. Jeg mener vi ville ha pågrepet Engström med det vi har. Men siden han er død får vi ikke prøvet dette. Men jeg håper våre konklusjoner vil bli akseptert av allmennheten. Vi har kommet til en løsning som vi kan stå for, sier Petersson.

Les mer om

 1. Palme-drapet
 2. Olof Palme
 3. Sverige
 4. Politiet
 5. Pressekonferanse