Drapet på en kjent IS-forsker sjokkerer. Spekulasjonene går i retning av Iran.

Hisham al-Hashimi var kjent som en av verdens fremste eksperter på IS. Han var også rådgiver for Iraks nye statsminister. Mandag ble han skutt utenfor huset sitt.

Et overvåkingskamera har fanget øyeblikket da drapet på Hisham al-Hashimi skjedde. En enslig gjerningsmann avfyrer først en salve med et automatvåpen. Så drar han frem en pistol og skyter flere skudd.

Klokken er 20.19 mandag kveld. Terrorforskeren Hisham al-Hashimi (47) fanges opp av et overvåkingskamera idet han parkerer sin lyse SUV utenfor huset sitt i Bagdad.

I samme øyeblikk ser man en enslig mannsfigur som løper frem på siden av bilen hans med et automatgevær og avfyrer en salve mot sjåføren. Så snur gjerningsmannen seg halvveis bort, drar frem en pistol og avfyrer flere skudd mot Hisham al-Hashimi der han sitter i bilen.

En annen overvåkingsvideo som er tatt fra en annen vinkel, viser at gjerningsmannen kommer seg unna på en motorsykkel som føres av en medsammensvoren. Ut ifra videoen ser det også ut til at to andre menn på motorsykkel er involvert i attentatet.

Drapet er bare et av mange i et Irak som har havnet i kryssilden mellom sunni- og sjiamuslimske grupper. En konflikt som involverer naboen Iran og USA.

– Dette er for jævlig

Det høyprofilerte drapet har sjokkert Irak og vakt oppsikt i resten av verden.

– Jeg kjente godt til ham. Han var en av verdens fremste IS-eksperter, skriver Thomas Hegghammer i en SMS til Aftenposten. Hegghammer er forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt og selv en av verdens fremste eksperter på jihadistiske terrorgrupper.

– Min første reaksjon var at dette er for jævlig.

Den svenske forskeren Aron Lund skriver i en Whatsapp-melding til Aftenposten at drapet er «skummelt og tragisk».

– Jeg håper de finner de skyldige, skriver Lund.

Hashimi har forsket på irakiske islamistiske grupperinger siden 1997. Aftenposten har sitert ham fire ganger siden 2014.

Les også

IS er på ny på offensiven. Et av motangrepene gikk veldig galt.

Irakiske sikkerhetsstyrker på drapsstedet i Bagdad mandag kveld.

– Mottok trusler før drapet

Gjerningsmennene kom seg unna fra åstedet og ingen grupper har foreløpig påtatt seg ansvaret for drapet. Irakiske myndigheter mener Hashimi ble utsatt for et målrettet attentat, men har ikke lagt skylden på noen ennå.

Spekulasjonene går vilt i Irak, og mange peker på de iranvennlige og sjiamuslimske militsene som det finnes så mange av i Irak. Disse militsene, kjent som Hashd, har mange tusen væpnede militsmedlemmer og opererer nærmest som en stat i staten. Mange av dem oppsto i Iran for flere tiår siden og har behold svært tette bånd til Iran.

En av grunnene til at det pekes på det sjiamuslimske gruppene, er at drapet skjedde i en del av Bagdad der det bor flest sjiamuslimer.

Hisham al-Hashimi ble tirsdag begravet i Bagdad.

Rådgiver for statsministeren

Hashimi kan ha blitt sett på som en fiende fordi han var en nær venn av den irakiske statsministeren, Mustafa al-Kadhimi. Statsministeren har siden han inntok embetet 7. mai i år forsøkt å bedre forholdet til USA. Han har slått ned på Iran-vennlige grupper som har angrepet de amerikanske styrkene i landet med raketter.

I juni raidet irakiske sikkerhetsstyrker gruppen Kataib Hezbollah og arresterte 14 medlemmer, skriver Washington Post. Nettopp gruppen Kataib Hezbollah skal i det siste ha rettet trusler mot Hisham al-Hashimi, ifølge forskervennen Ghaith Altamimi.

Hashimi skal ha rådført seg med Altamimi om hvordan han skulle forholde seg til truslene. For å underbygge disse opplysningene, har Altamimi offentliggjort diskusjonen de hadde via kommunikasjonsappen Whatsapp.

Les også

Halshuggingen av en 13-åring rystet Iran. Siden har æresdrapene bare fortsatt.

Irakiske kvinner hilser mot bilder av den iranske generalen Qasem Soleimani og Hashd-kommandanten Abu Mahdi al-Muhandis. Bildene er satt opp på stedet ved Bagdads flyplass der Soleimani og Muhandis den 3. januar i år ble drept i et amerikansk droneangrep.

– Han fikk trusler fra IS

En annen mulighet er at Hashimi ble drept av en celle fra Den islamske staten, gruppen han er mest kjent for å ha forsket på.

Ahmed Al Asadi, som er talsmann for Hashd, paraplyorganisasjonen for de sjiadominerte gruppene, benekter at de har noe med drapet å gjøre.

Hashd har sendt ut en pressemelding der de hevder at broren til Hashimi skal ha sagt under brorens begravelsen at Hashimi hadde mottatt trusler fra representanter for IS før drapet. Det har ikke lykkes Aftenposten å få dette bekreftet.