Verden

Velger østerrikerne en EU-skeptisk innvandringsmotstander?

Presidentkandidat Norbert Hofer lover å avsette regjeringen hvis landet tar imot for mange asylsøkere. Høyrepopulisten vil ta en mer aktiv rolle enn forgjengerne hvis han vinner søndagens valg.

Norbert Hofer lover å bli en mer aktiv president. Han ser seg selv som folkets og fornuftens representant, anklager motstanderen for å være en elitist og er skeptisk til EU og innvandring.
  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med Europa-nyhetsbrevet vårt.

Selv valgdebatten er utradisjonell i Østerrike nå: Et spinkelt bord og to stoler i et ellers tomt studio. Vegger dekket av lyst stoff i ujevne folder. På hver stol en dresskledd gråhåret mann, den ene tydelig eldre enn den andre. De snakker i munnen på hverandre mens en klokke teller ned.

– Jeg ville bli en president for østerrikerne, du en president for eliten, sier den yngste. En gongong lyder. TV-kanalen ATVs eksperiment med valgdebatt uten regler og uten programleder er over.

Hvem som til slutt vinner av den 72 år gamle Alexander Van der Bellen (De grønne/Uavhengig) og den 45 år gamle Norbert Hofer (FPÖ, Frihetspartiet) er helt i det blå.

– Meningsmålingsinstituttene tok så feil før første valgrunde at nye målinger senere ikke er offentliggjort, sier Elin Nesje Vestli, professor ved Høgskolen i Østfold og nettopp tilbake fra Wien.

Til tross for at høyrepopulistiske FPÖ lenge har vært Østerrikes største parti, forutså ingen at Hofer skulle få hele 35 prosents oppslutning. Nå mobiliseres det kraftig på begge hold. Uansett får Østerrike for første gang etter krigen en president som ikke er fra et av de to nåværende regjeringspartiene. Østerrikerne ønsker seg noe nytt. Men hva?

– Stemningen er veldig spent, sier Nesje Vestli. – Folk snakker om valget hele tiden. Dette er en prøvestein på hvor stor oppslutning FPÖ egentlig kan få.

Professoren kaller presidentvalget det viktigste siden mobiliseringen den omstridte Kurt Waldheim ble valgt i 1986, et valg som medvirket til at Østerrike tok et oppgjør med sin nazifortid.

– Valget søndag oppfattes som et veiskille med to diametralt motsatte kandidater, sier hun.

– Mange er bekymret for hvordan Østerrike vil fremstå i Europa dersom Hofer vinner.

Folk har ikke bare Waldheim friskt i minne, men også hvordan landet ble oppfattet da FPÖ satt i regjering. Den gang var den profilerte Jörg Haider partileder.

Flyktningkrisen feiet bort kansleren i Wien

Også Hofer spiller på symboler: han vil gi sydtyrolerne i Italia østerriksk statsborgerskap, han vil ikke synge den nyeste nasjonalsangen og han anser ikke 8. mai, dagen for Hitler-Tysklands nederlag, som en "gledens dag".

Østerrike styres nå av en storkoalisjon bestående av sosialdemokratene (SPÖ) og det konservative folkepartiet (ÖVP). De siste tiårene har dette vært den vanligste regjeringsformen. Slitasje på disse partiene er en forklaring på situasjonen nå, flyktningkrisen en annen. – Den politiske stemningen er også spesiell fordi Østerrike nettopp fikk ny kansler, sier Nesje Vestli.

Werner Faymann er kalt den første regjeringssjefen som ble offer for flyktningkrisen i Europa, men er nok like mye et offer for seg selv og sin egen vakling: I september i fjor sto han side ved side med den tyske kansleren Angela Merkel og åpnet grensen for flyktningene som kom fra Ungarn.

Men der Merkel holdt fast på kursen, snudde Faymann helt om og stengte grensen, antagelig i et håp om å komme protesterende velgere i møte.

Østerrike struper flyktningstrømmen.

Men både innad i eget parti og blant velgerne kokte det. Statsviteren Reinhard C. Heinisch sier til Deutsche Welle at dette er den verste krisen de østerrikske sosialdemokratene har vært i siden andre verdenskrig.

-Mye kunne sett annerledes ut dersom Faymann hadde trukket seg tidligere, sier Nesje Vestli.

Østerrikes president er mest et symbolsk overhode, men han/hun har muligheter som tradisjonelt ikke benyttes - som retten til å formelt avsette en regjering. – Hofer gikk hardt ut først og ville både at Østerrike skulle ut av EU og truet med å bruke makten mot regjeringen. Men da han ble intervjuet på TV onsdag tonet han det hele veldig ned, sier Nesje Vestli.

Selv håper hun at Van der Bellen vinner. – Men jeg er redd det blir Hofer, sier hun.

Her kan du lese en utfyllende blogg fra London School of Economics.

Alexander Van der Bellen har i mange år sittet i De grønnes ledelse, men stiller nå som formelt uavhengig kandidat. Han mener Østerrike og EU i fellesskap kan løse fremtidens utfordringer.

Les mer om

  1. Østerrike
  2. Europa
  3. Wien
  4. EU