Terrorangrepet kom samtidig med ledermøte i In Amenas

ALGERIE (Aftenposten): Terrorangrepet på gassanlegget i In Amenas skjedde samtidig med at den savnede landsjefen til Statoil, Victor Sneberg, og lederne for alle deres partnere var på anlegget.

afp000464787-MvLCryZOsa.jpg

Om angrepet på gassanlegget bevisst kan ha blitt utført samtidig med at ledelsen for alle selskapene som driver gassanlegget i In Amenas sammen, ville ikke den nåværende landsjefen for Statoil spekulere omkring på lørdag.

— Det har jeg ikke gjort meg opp noen tanker om. Mitt fokus har vært å få klarlagt hva som har skjedd med Sneberg, sier fungerende landsjef Rolf Magne Larsen, som ble sendt til Algerie for å støtte arbeidet der to dager etter at terrorangrepet startet.

Fire nordmenn bekreftet drept

Angrepet på gassanlegget resulterte i at minst fire Statoil-ansatte ble drept. Algeriske myndigheter har oppgitt at 38 gisler og 29 terrorister ble drept i løpet av det tre døgn lange dramaet.

Les også

- Alle er snart identifisert i Algerie

Som landsjef har Victor Sneberg hatt hovedstaden Alger som hovedarbeidsplass. Men da angrepet mot gassanlegget langt sør i Algerie inntraff, var han på anlegget sammen med ledere fra Storbritannias BP, det algeriske oljeselskapet Sonatrach og et japansk selskap som hadde oppdraget med å oppgradere gassanlegget.

Sneberg kom til In Amenas sent på mandag og skulle etter planen reise tilbake til Alger på onsdagen, da angrepet skjedde grytidlig om morgenen.

Larsen sier han ikke kjenner til om noen utenfor de involverte selskapene kan ha kjent til at det var mange ledende figurer fra selskapene til stede.

BP-sjef blant ofrene

Carlos Estrada var visepresident i oljeselskapet BP og var på et sjeldent besøk på anlegget da gisselangrepet inntraff. Han hadde jobbet i selskapet i 18 år, og reiste kun et par ganger i året til Algerie.

Han antas å ha omkommet i det første angrepet mot de to bussene som var på vei til flyplassen onsdag morgen, melder The Daily Telegraph.

Tadanori Aratani, tildigere visepresident, og nå seniorkonsulent, i det japanske selskapet JGC Group er også bekreftet omkommet.

Må granskes

Den fungerende lederen for Statoil i Algerie sa under et møte med norsk presse lørdag at forutsetningene for videre drift i Algerie måtte bli klarlagt før Statoil kunne vurdere å gjenoppta sitt arbeid i Algerie.

Les også

«Vi må være åpne for at det var galt å gå inn i Algerie»

— Partnerne må være enig om hvilke forutsetninger som må være til stede slik at vi kan fortsette, sa han i hovedkontoret til Statoil i hovedstaden Alger.

Statoil må også forsikre seg om at noen av selskapets ansatte vil fortsette å arbeide ved gassanleggene langt ute i ørkenen.

— Noen av våre ansatte har hatt traumatiske opplevelser. Det pågår et intensivt arbeid for å ta vare på dem. Vi må finne ut hvem som vil være med oss videre og hvem som vil jobbe med noe annet, sa Larsen:

— Skal vi være med videre, må vi ha ansatte her.

Kartlegge alle forhold

Han understreket at det ikke er tatt noen beslutninger om Statoils eventuelle videre virksomhet i Algerie.

Landsjefen sa all diskusjon med algeriske myndigheter til nå hadde dreid seg om hva som hadde skjedd med deres ansatte. Men, poengterte han, diskusjonen om hvilket sikkerhetsopplegg algeriske myndigheter ville stille opp med, den ville komme.

Les også

Her er terrorvarslene Regjeringen fikk

Han sa han forutsetter at algeriske myndigheter ville kartlegge alle forhold rundt det som skjedde, inkludert om noen av gislene ble drept da den algeriske hæren gikk til angrep på gisseltagerne.

— Vi må ha tiltro til at algeriske myndigheter også vil gå inn i en læreprosess, fremholdt Larsen.