New York innfører forbud mot å nekte meslingvaksine

Antall meslingtilfeller i USA passerte denne uken 1000, med over 800 av dem i delstaten New York. Torsdag innførte delstaten forbud mot vaksinasjonsnekt.

En kvinne i Rockland i Pomona, New York får satt MMR-vaksinen i juni. Rockland er et av områdene som er mest rammet av meslingutbruddet i USA. Delstaten New York har innført forbud mot å påberope seg unntak fra vaksinasjon av religiøse årsaker.

Religiøse grupperinger mistet dermed torsdag muligheten til å nekte å la seg vaksinere i delstaten New York. Flere andre delstater i USA har gjort det samme, inkludert California.

Meslingutbruddet er det verste i USA på 30 år, og det er registrert over 1000 tilfeller.

Viruset spres denne gangen stort sett blant barn i skolealder. Grupperinger blant foreldre i USA, noen av dem ultraortodokse jøder i New York, har høylytt delt sine bekymringer for at meslingvaksinen kan føre til autisme hos barn. Denne påstanden er gjentatte ganger tilbakevist fra helsevesenet.

Les også

KOMMENTAR: «Populisme har gitt nytt liv for vaksinemotstand», skriver Ingeborg Senneset

Trodde sykdommen var utryddet

Meslinger ble erklært utryddet i USA i 2000, men kom tilbake igjen.

Verst rammet av utbruddet i år er områder i New York med relativt store grupper ultraortodokse jøder. I Brooklyn er 588 meslingtilfeller registrert siden oktober i fjor, mens Rockland har hatt 266 meslingtilfeller.

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene og kan i verste fall være dødelig. Sykdommen øker i store deler i verden, og Folkehelseinstituttet anbefaler nå tidligere vaksinering om man skal forlate Norge og reise til utsatte destinasjoner.

Også i Norge har det vært en oppsving i meslinger i år sammenlignet med i fjor, med 15 tilfeller registrert så langt i Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet. Det er tredje høyest for første halvår på 25 år.