Verden

Boris Johnsons omstridte grep: Vil stenge parlamentet i fem uker.

Dronning Elizabeth har godtatt statsminister Boris Johnsons ønske om å suspendere Parlamentet frem til 14. oktober. Speaker John Bercow mener det kontroversielle grepet er skandaløst.

Statsminister Boris Johnson vil unngå at parlamentet stopper brexit.
  • Ingeborg Moe
    Journalist
  • Kjetil Hanssen
    Journalist

SISTE: Onsdag ettermiddag ble det klart at dronning Elizabeth sa ja til statsminister Boris Johnsons ønske om å suspendere parlamentet i fem uker, melder BBC.

Det betyr at dronningens trontale vil bli holdt 14. oktober. I mellomtiden blir det en fem ukers pause for politikerne.

Johnson avviser at dette et forsøk på å omgå Underhusets politikere. Han sier det tvert i mot er en måte å fremme all den nye lovgivningen regjeringen har på gang.

Grepet skaper et voldsomt raseri både i opposisjonen og blant enkelte av hans egne partifeller. De mener han håner parlamentet og skaper konstitusjonell skandale.

Dronningen fikk besøk at Johnsons utsendinger på slottet Balmoral onsdag formiddag og har sagt ja til at parlamentet skal suspenderes fra og med 9. eller 12. september til 14. oktober.

Speakeren opprørt

Den nylig avgåtte finansminister Philip Hammond sier ifølge Reuters at det er udemokratisk om Underhuset ikke kan få kontrollere det regjeringen gjør i brexit-saken.

Underhusets leder, speaker John Bercow, legger heller ikke fingrene i mellom:

– Dette grepet er en konstitusjonell skandale. Uavhengig av hvordan det er forkledd, er det helt åpenbart at hensikten er å forhindre parlamentet fra å debattere brexit og utføre sin plikt, sier han til BBC.

Det har i lang tid vært spekulert på hva som vil skje når Parlamentet åpner etter sommerferien i starten av september. Både opposisjonspolitikere og flere av Boris Johnsons egne partifeller ønsker å hindre at Storbritannia forlater EU uten noen avtale.

Speaker John Bercow mener det statsministeren gjør er et forsøk på å omgå Underhuset.

Må spørre dronningen

Å suspendere parlamentet i flere uker blir sett på som en måte å hindre at parlamentet kan stoppe brexit. Betegnelsen på det regjeringen gjør, er «prorogation». Det betyr kort sagt å stenge parlamentet for en periode. I den perioden vil det ikke bli vedtatt nye lover, og det blir ingen debatter.

– Det er to sider ved dette. Det ene er at det er konstitusjonelt mulig å gjøre det. Det andre er hva som ligger bak. Johnson vil suspendere parlamentet for å unngå at politikerne får nok tid til å stoppe brexit gjennom lovgivning, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder

– Det er skandaløst politisk, konstitusjonelt og moralsk å tilsidesette parlamentet for å ta britene ut av EU, fortsetter han.

«Proroguing» er vanlig i forbindelse med for eksempel partienes landsmøter. Men ifølge Institute for the Government må vi helt tilbake til 1948 for å finne eksempler på at dette har vært gjort for å omgå motstand fra opposisjonen.

Statsminister Boris Johnson sendte brev til medlemmene av Underhuset onsdag morgen.

Parlamentsmedlemmenes sommerferie tar slutt 3. september. Dersom parlamentet blir suspendert igjen fra 10. september, gir det Underhuset lite tid til å hindre regjeringens planer.

Jan Erik Mustad sier at statsminister Boris Johnson som ventet spiller et høyt spil og at denne typen grep også var ventet. Det er likevel høyst uvanlig.

– Jeg kom akkurat fra Belfast. Folk rister på hodet. De er sjokkert over måten dette håndteres på, at folkevalgte skal settes til side, sier Mustad.

Dette kan skje

Det er nå knyttet stor spenning til om Johnsons grep vil utløse mistillitsvotering i Underhuset neste uke og mulig nyvalg.

Førsteamanuensis Gary Love ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelige universitet (NTNU) tror Johnson gambler på at det blir en mistillitsvotering i Underhuset før den ufrivillige ferien starter. Da vil det være opp til noen av Johnsons egne partifeller om han skal få fortsette.

– Til slutt vil det handle om hvorvidt noen få konservative politikere, som for eksempel Philip Hammond, vil prioritere partiet sitt foran demokratiske spilleregler. Det vil bli det vanskeligste spørsmålet i deres politiske karriere, sier Love.

Han tror at Boris Johnson vil oppløse parlamentet og utlyse nyvalg om han taper en slik votering. Et slikt valg kan bli holdt etter brexit-dagen.

– Vi er midt i en nasjonal krise. Dette er helt nytt politisk territorium, sier Love.

Vil ut 31. oktober uansett

Storbritannia skal etter planen forlate EU 31. oktober. Britene har imidlertid ikke inngått noen avtale med EU om forholdet etter denne datoen. Britene risikerer å forlate unionen uten en ny handelsavtale med sin viktigste handelspartner.

Både økonomer og politikere frykter at det kan utløse en økonomisk nedtur, både på de britiske øyer og på kontinentet.

Pundet falt

Pundet falt onsdag morgen etter at planene ble kjent. Antagelsen er at dette speiler markedets bekymring for en situasjon der britene går ut av EU 31. oktober uten en avtale.

Statsminister Boris Johnson har imidlertid sagt at britene skal ut av EU 31. oktober, med eller uten avtale.

Denne brexit-motstanderen stilte seg opp med plakat foran Underhuset onsdag morgen. Han kaller Boris Johnsons grep et kupp.

Corbyn vil snakke med dronningen

– Jeg er sjokkert over regjeringen, som snakker om suverenitet, men vil suspendere Parlament for å hindre gransking av planene om en skjødesløs brexit uten en avtale. Dette er en skandale og en trussel mot demokratiet vårt, sier Labour-leder Corbyn ifølge Reuters.

Han har skrevet brev til dronningen der han uttrykker bekymring for det Johnson vil gjøre, og ber om et møte.

Hans partifelle Rory Palmer i parlamentet kaller statsministerens plan for «skammelig».

– Dette er ingen vanlig oppløsning av parlamentet, påpeker han på Twitter og mener det hele er et knep for å unngå ettersyn i en krisetid.

Tidligere statsminister John Major har truet med at han vil ta saken til domstolene hvis regjeringen prøvde dette trikset.

– Mørk dag for demokrati

Nicola Sturgeon, førsteminister i Skottland, er også rasende på Boris Johnson,

– Med mindre parlamentarikerne neste uke blir enige om å stoppe ham, vil denne dagen gå inn i historien som en mørk dag for britisk demokrati, mener hun. Overfor BBC har hun sammenlignet regjeringens handlemåte med diktaturers opptreden.

Jo Swinson, leder for det EU-vennlige partiet Liberaldemokratene, stempler regjeringens opplegg som «farlig og uakseptabelt».

James Cleverly, en konservativ politiker, ser helt annerledes på det.

– Regjeringen skal få holdt en trontale, akkurat slik alle nye regjeringer gjør, uttaler han.

Labour-leder Jeremy Corbyn hadde diskutert flere grep for å prøve å stoppe en hard brexit. Men nå får han dårlig tid.

Mistillitsvotum?

I hele sommer har det foregått en diskusjon om hvem som har siste ord i spørsmålet om brexit, parlamentet eller regjeringen.

Flere har også tatt til orde for en mistillitsvotum mot Boris Johnson. Johnson har et knapt flertall bak seg i parlamentet (kun en stemmes overvekt), men flere av hans egne partifeller er motstandere av å forlate EU uten noen avtale. Derfor er det usikkert om han vil overleve en mistillitsvotering.

Les mer om

  1. Brexit
  2. Britisk politikk
  3. Boris Johnson
  4. Storbritannia