Visepresidenten overnattet på Trumps hotell 20 mil fra statsmøtet. Nå skal flere hendelser granskes.

– Jeg var ikke involvert på annen måte enn at det er et fremragende sted, uttaler president Donald Trump etter at visepresident Mike Pence overnattet på sjefens hotell.

President Trump fremhever stadig sine egne eiendommer. Her er han foran Trump National Doral i Miami under presidentkampanjen i 2016.
  • Åshild Breian

Nylig skulle visepresident Mike Pence på et statsmøte med irske ledere i Dublin. Da valgte han å overnatte på Trumps luksushotell i Doonbeg, nær 30 mil fra den irske hovedstaden.

– Det var ikke min idé, uttaler president Trump. Saken føyer seg inn rekken av episoder der presidenten personlig tjener penger på administrasjonens valg.

Nå skal flere lignende saker granskes av en undersøkelseskomité i Representatenenes hus.

Visepresident Mike Pence og Karen Pence landet i Dublin i begynnelsen av september. De overnattet så på luksushotellet Trump International Golf Links & Hotel i Doonbeg i Irland.

«Det beste valget»

Trump roser visepresidenten for å ha gjort det «beste valget» da han overnattet på luksushotellet i Doonbeg. Visepresidentens stabssjef Marc Short har uttalt at det var presidenten selv som foreslo hotellet, men Trump selv avviser dette.

– Jeg foreslo ingenting. Jeg har mange hoteller overalt, og folk bruker dem fordi de er de beste.

Visepresident Mike Pence kom til Dublin med søsteren (f.v.) Anne Pence Poynter, kona Karen Pence og moren Nancy Pence.

Bestilte julebord hos sjefen

Også justisminister William P. Barr er i søkelyset etter at han booket Trump International Hotel i Washington til et større julebord i desember. Avgjørelsen beskrives som oppsiktsvekkende fordi det er advokater fra Justisdepartementet som forsvarer Trumps forretningsførsel i retten.

Trump-hotellet befinner seg bare noen kvartaler fra Det hvite hus og benyttes hyppig til utenlandske regjeringsbesøk og kongresser. Justisministerens gilde inkluderer en buffet og fire timers åpen bar for 200 personer.

Barrs julebord skal ha en prislapp på en drøy kvart million norske kroner, ifølge Washington Post, som har fått tak i kontrakten. Justisministeren betaler selv for selskapet.

– Jeg har heller ikke snakket med justisminister Barr om å bruke mitt hotell, uttaler Trump.

Justisminister William P. Barr skal ha et stort juleselskap for 200 personer. Han valgte å bestille selskapet på et av sjefens hoteller.

Toppmøte til eget hotell

I august uttalte Trump at han planlegger å holde neste års G7-toppmøte på egen golfresort i Doral, Florida.

Han begrunner forslaget med at golfklubben hans ligger nær flyplassen, har god parkering, flust av hotellrom og separate bygninger for hver delegasjon.

– Jeg er ikke interessert i å tjene penger, hevder Trump.

– Jeg bryr meg ikke om å tjene penger.

Samtidig er det også kjent at Trump har holdt toppmøter med kinesiske og japanske toppledere på sitt private landsted i Mar-a-Lago Club i Palm Beach Florida.

Dette er klubbhuset på Trump National Doral i Florida.

Luftforsvarets mannskap

Innsalget om toppmøtet kommer i tillegg til tall som viser at Luftforsvarets mannskap blant annet skal ha overnattet på Trump Turnberry Resort utenfor Glasgow i Skottland. Ifølge Politico skal mannskapet ha bemerket at dietten de får på reiser, ikke holdt til å dekke utgiftene til mat og drikke på hotellet.

Hotellet Turnberry gikk med solid underskudd i 2017, men det skal ha fått en positivt oppsving på over 28 millioner kroner i 2018.

Marine One helikopteret frakter president Donald Trump og Melania Trump etter et opphold på Trump-hotellet i Doonbeg i Irland i juni i år.

Lovet å droppe business

Da president Trump tiltrådte i 2016, lovet han å ta avstand fra forretningene. Trump har overlatt den daglige driften i konsernet til sønnene Don Jr. og Eric, men han er fortsatt eier og skal til stadighet være innom bedriften.

– Trump bruker sin posisjon til å styrke sin egen bunnlinje på bekostning av det amerikanske folket og vår status, uttaler senator Ron Wyden til Washington Post.

– Folk liker produktene mine, hva kan jeg si, svarer Trump.

– Jeg regner med at de vil bo på et sted som er bedre enn noen annet.

Trump-organisasjonen på sin side hevder at den donerer overskuddet fra handelstransaksjoner med utenlandske myndigheter til den amerikanske statskassen. Det skal ha resultert i flere millioner kroner til statskassen siden 2017.

Men det finnes ingen oversikt over hvor mye Trump-konsernet samtidig har hatt i inntekt fra utenlandske regjeringer.

200 demokratiske politikere i Kongressen følger presidentens forretningsførsel med lupe. Trump er allerede trukket for retten to ganger mens han har vært president. Så langt har han greid seg. Men kritikerne fortsetter å samle bevis.