Verden

Han har sittet 15 år på isolat

Ramzi Yousef forsøkte å sprenge World Trade Center i 1993. Etter 15 år på isolat i USAs sikreste fengsel er han fullstendig brutt ned psykisk, ifølge advokaten hans.

Fra utkikkstårnet har væpnede vakter fullstendig oversikt over fengselsområdet.
  • Mats Bleikelia

Det kalles «Festningen i Rocky Mountains». CBS News kalte det «en ren versjon av helvete».

ADX Florence regnes som det sikreste fengselet i USA, og ligger langs Highway 67, cirka 145 kilometer sør for Denver, Colorado. Fra motorveien synes ikke det enorme sikkerhetsopplegget i det såkalte «supermax»-fengselet, men de 438 menneskene som holdes innsperret her, overvåkes døgnet rundt.

Fengselet er stappfullt av bevegelsessensorer, overvåkingskameraer og fjernstyrte ståldører. Cellene er helstøpt i spesialbetong. «Vinduene» består av en smal glippe plassert høyt på celleveggen, slik at man kun kan se himmelen når man kikker ut. Å orientere seg er så godt som umulig, og dermed blir det tilsvarende vanskelig å legge rømningsplaner.

De antatt farligste fangene holdes i egne spesialceller, såkalte Special Housing Units, og nektes all menneskelig kontakt. Ingen får besøke dem. Ingen får snakke med dem, selv ikke fengselsvaktene. Maten skyves inn gjennom en luke, uten at det utveksles et eneste blikk, ord eller berøring.

Ramzi Yousef var hjernen bak bombeangrepet mot World Trade Center i 1993.

Blant dem som lever under dette regimet er fange nummer 03911-000, den nå 45 år gamle Ramzi Yousef. Mannen fra Kuwait skrev seg inn i historien som en av terroristene bak bombingen av World Trade Center i 1993.

Syv kvadratmeter

Yousef og hans medsammensvorne plasserte en bil med sprengstoff i kjelleren på det nordre tårnet. Planen var å svekke fundamentene i skyskraperen så mye at den veltet og raste inn i det søndre tårnet. Målet var å drepe så mange som 250.000 amerikanere, skal Yousef selv ha uttalt, ifølge FBI-dokumenter. Bomben var ikke kraftig nok, men tok livet av seks mennesker og skadet rundt 1000 – nok til å idømme Yousef livstid, nærmere bestemt 240 år i fengsel, uten mulighet for prøveløslatelse.

I dag lever han under det strengeste sikkerhetsregimet som finnes i det amerikanske fengselsvesenet. 23 av døgnets timer tilbringes på en flate som måler 3,3 x 2,1 meter. Én time per døgn kan han bevege seg rundt i en tilstøtende celle. Det er alt. Slik har han levd de siste 15 årene.

Nå har terroristen gått til søksmål mot fengselet for umenneskelig behandling, ifølge Los Angeles Times.

«Jeg ber om at isolasjonen opphører umiddelbart, og ønsker å bli omplassert til et fengselsmiljø der innsatte kan bevege seg utenfor cella i opptil 14 timer om dagen,» skriver Yousef i et brev til fengselsdirektøren, som avisen har fått tak i.

«Jeg har sittet på isolat i USA siden 8. februar 1995, og det er intet lys i tunellen. Jeg ber også om at man tar av meg håndjern og fotlenker når jeg tas ut av cellen».

Yousef mener selv han har opptrådt som en mønsterfange, men at han på tross av dette fratas grunnleggende rettigheter. Han mener også han er blitt påført alvorlige psykiske plager som følge av at han ikke får omgås andre mennesker. Yousefs advokat, Bernard V. Kleinman, sier klienten hans viser tydelige tegn på paranoia. Hos fengselsledelsen møter terroristen imidlertid liten forståelse.

«Du er en voldelig jihadist, innbitt på å føre krig mot USA, og har en rekke tilhengere og beundrere. Det er en betydelig risiko for at din kontakt med omverdenen kan føre til død eller skader for andre personer,» skrev fengselsdirektør David Berkebile i et tilsvar til Yousef i november i fjor.

Selvskading og selvmord

Det er ikke første gang de ekstreme soningsforholdene i ADX Florence kommer i søkelyset. En rekke fanger gikk i 2012 til felles søksmål mot det amerikanske justisdepartementet for umenneskelig behandling i Colorado-fengselet. En lengre artikkel i magasinet The Atlantic fra samme år tar for seg det økende antallet mentalt forstyrrede innsatte som både begår selvmord og skader seg selv som følge av psykiske og fysiske belastningen de daglig opplever.

Slik ser fengselet ut ovenifra. Høysikkerhetsfengselet ADX Florence ligger øverst til høyre i bildet.

En av dem, den mentalt syke bankraneren John Jay Powers, har flere selvmordsforsøk bak seg. Han har også drevet selvskading i stor skala, og blant annet skåret av seg flere fingre, begge øreflippene og en testikkel.«Både fengselsvakter og psykologiske eksperter har i mer enn 200 år vært klar over at lange perioder i fullstendig isolasjon kan være skadelig for den mentale helse, og særlig for individer som allerede har dokumenterte psykiske plager», heter det i søksmålspapirene.

Professor Colin Dayan ved Vanderbilt University har studert konsekvensene av å sitte på isolat, og mener denne straffemetoden blir brukt for ukritisk.

— Man vet ikke lenger hva som er virkelig. Man får ikke snakke med noen, ikke ta på noen. Man får ikke utløp for sansene dine. Man blir psykotisk og får vrangforestillinger. Sinnet forvitrer, sier hun til LA Times.

Les også

  1. Frykter fortsatt Al-Qaidas krigere

  2. Sandberg advarer mot å stenge Stortinget inne

  3. Her planla han terrorangrepet i In Aménas

  4. Slo full terroralarm ved Oslos flyplasser

  5. Slik kan Obama-administrasjonen drepe amerikanere