Verden
Flommen i Iran begynte i mars og har i løpet av de siste ukene rammet det ene området etter det andre. Nå er 25 av i alt 31 provinser rammet. Dette bildet ble tatt 1. april og er fra en gate i byen Khorramabad i Lorestan-provinsen vest i landet.

Flyktninghjelpen: Stor nød i Iran etter flom – millioner trenger hjelp

Over to millioner iranere trenger umiddelbar hjelp etter den verste flommen i landet på over 50 år, ifølge Flyktninghjelpen.

  • NTB

Flommen har siden mars rammet i alt 25 av landets 31 provinser, og FN anslår at så mange som 10 millioner mennesker er berørt. To millioner av dem er nå avhengig av nødhjelp, og hele landsbyer er isolert.

– Dette er den verste flommen på over 50 år i Iran. Flommen har drevet hele lokalsamfunn fra deres hjem, og landsbyer er regelrett skylt bort, sier landdirektør for Flyktninghjelpen i Iran, Olivier Vandecasteele, i en pressemelding mandag.

Et militært kjøretøy redder ut sivile fra Aq Qala 25. mars.

Flommen regnes også som den største katastrofen som har rammet Iran på over 15 år. Den skyldes store nedbørsmengder over lang tid.

76 personer er så langt bekreftet omkommet, og 366.000 mennesker drevet på flukt, ifølge Flyktninghjelpen.

Flommen rammet i begynnelsen av april byen Khorramabad vest i Iran. Nå har flommen også rammet den sørøstlige delen av landet.

Skoler ødelagt

Flommen har gjort stor skade på infrastrukturen i landet. Både dyrket mark, veier og bruer er ødelagt. Behovet for rent drikkevann, sanitære fasiliteter, husly og helsehjelp er stort, ifølge organisasjonen.

Et flomrammet område i Golestan-provisen fotografert 3. april.

Også skolevesenet er rammet.

– Mange skoler er ødelagte eller så skadd at de er utrygge. Dette skaper et enormt behov for alternative løsninger for å sikre at barna får fortsette skoleåret. Gjenoppbyggingsarbeidet vil helt klart kreve langsiktig støtte, sier Vandecasteele.

De siste dagene har flommen nådd provinsene Sistan og Balutsjistan sørøst i Iran. Fra før av står mesteparten av provinsen Khuzestan under vann.

Disse bilene ble tatt av flommen i Shiraz.

Sanksjoner

Flommen har rammet Iran samtidig som USA strammer inn sanksjonene mot landet. Unntakene som har tillatt fortsatt oljeeksport til utvalgte land, blir ikke forlenget.

Irans president Hassan Rouhani har bedt USA oppheve sanksjonene i forbindelse med flommen, men det er det ingen tegn til at Trump-administrasjonen vil gjøre. Sanksjonene hindrer blant annet pengestøtte til nødhjelpsarbeidet til iranske Røde Halvmåne.

Voldsomme vannmengder oversvømmer hus i Mamoulan,

Norge har så langt gitt 6 millioner kroner til Flyktninghjelpens arbeid i forbindelse med flommen. Ifølge organisasjonen samarbeider de med iranske myndigheter om hjelpearbeidet.

Les også

  1. Byer evakueres på grunn av flom i Iran

  2. Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India

  3. Minst ti omkom i uvær i Brasil

  4. Canada varmes opp dobbelt så fort som resten av verden

Les mer om

  1. Flom
  2. Vær
  3. Ekstremvær
  4. Iran
  5. Nødhjelp