Verden

Regjeringen mistenker at islamistgruppe sto bak angrepene

Syv selvmordsbombere var involvert i terrorhendelsene i Sri Lanka, der 290 er rapportert drept. Islamistgruppen National Thawheed Jamath (NTJ) mistenkes å stå bak.

Sri Lankas helseminister mener islamistgruppen National Thowheed Jamath står bak terrorangrepene.
  • Hedda Ovidia Stølen

Mandag ettermiddag var den en ny eksplosjon nær St. Anthonys kirke i Colombo. Eksplosjonen oppsto da politiet skulle uskadeliggjøre en mistenkelig gjenstand i et kjøretøy. Ingen ble skadet.

Tidligere på ettermiddagen fant politiet 87 detonatorer til laveksplosiver på busstasjonen Bastian Mawatha i Colombo.

Sri Lankas helseminister, Rajitha Senaratneat, sa på en pressekonferanse mandag at islamistgruppen NTJ mistenkes for å stå bak angrepene. Myndighetene ble varslet om mulig angrep fra denne gruppen i forkant. Varselet kom fra utenlandsk etterretning.

290 er rapportert drept, og omtrent 500 er såret etter at bomber gikk av i flere kirker og hoteller i landet søndag.

Ifølge BBC skal politiet ha arrestert 24 mennesker i forbindelsene med angrepene. Det er foreløpig ingen som har tatt på seg ansvaret for terrorhendelsene.

Mener internasjonalt nettverk var involvert

Landets president, Maithripala Sirisena, ber om internasjonal hjelp for å finne utenlandske tilknytninger til terrorangrepene.

– Rapporter indikerer at internasjonale organisasjoner står bak de lokale terroristene. Derfor søker presidenten hjelp fra andre land, står det i en pressemelding fra presidentens kontor, ifølge BBC.

Også på mandagens pressekonferanse opplyste helseminister Senaratneat at det var et internasjonalt nettverk involvert.

– Uten det ville ikke disse angrepene ha lykkes, sa han.

Gjennomført av syv selvmordsbombere

Mandag rapporterte AP at de seks bombene som gikk av i kirkene og hotellene ble gjennomført av syv selvmordsbombere, ifølge en kriminalteknisk etterforsker fra Sri Lanka.

To personer var involvert i angrepet mot hotellet Shangri-La. Resten av hotellene og kirkene ble angrepet av én selvmordsbomber hver.

St. Sebastian's Church i Negombo var en av kirkene som ble rammet av bombeangrep søndag. Så langt er 24 mennesker arrestert i forbindelse med terrorhendelsen.
Les også

Nina var på vei til et av hotellene som ble rammet av terrorbombene på Sri Lanka

Åtte eksplosjoner

Totalt åtte steder ble rammet av bombeangrep søndag.

Kirken St. Anthony's Shrine i hovedstaden Colombo, St. Sebastian's Church i Negombo og Zion Church i Batticaloa øst på øya ble rammet. Det ble også tre luksushoteller i den sentrale delen av Colombo: Shangri La, Cinnamon Grand og Kingsbury.

Ved 11-tiden norsk tid gikk det av en bombe på hotellet Tropical Inn i Colombos forstad Dehiwala. To skal være drept i dette angrepet. Like etter gikk det av ytterligere en bombe i forstaden Orugodawatta nord for hovedstaden. Tre politifolk ble drept etter at en selvmordsbomber sprengte seg selv da politiet kom.

Søndag kveld ble det også funnet en rørbombe på flyplassen Bandaranaike International, også kjent som Colombo International. Den ble uskadeliggjort, melder Sri Lanka Airforce via nyhetsnettstedet News First.

Fra midnatt mandag har presidenten erklært nasjonal krisetilstand i Sri Lanka, skriver BBC. Tirsdag 23. april er erklært som nasjonal sørgedag.

Les også

Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon i Sri Lanka

Fikk advarsel to uker før terror

Senaratne opplyste videre mandag at myndighetene ble advart om terrorhendelsene to uker i forkant.

– 4. april, 14 dager før hendelsene, ble vi informert om disse episodene, sa Senaratne ifølge The Guardian.

Landets øverste politisjef advarte for ti dager siden om faren for mulige selvmordsangrep, ifølge dokumenter AFP har fått tilgang til.

– Utenlandsk etterretning har meldt at NTJ (National Thowheeth Jama'ath) planlegger å gjennomføre selvmordsangrep mot viktige kirker og den indiske ambassaden i Colombo, het det i varselet.

NTJ er en radikal islamistisk gruppe på Sri Lanka som fikk oppmerksomhet i fjor da den ble koblet til ødeleggelse av buddhist-statuer.

Nytt portforbud

Som følge av terrorangrepene innførte myndighetene portforbud søndag. Det ble opphevet mandag morgen.

Et nytt portforbud ble innført fra klokken 20.00 mandag til 04.00 tirsdag, skriver BBC.

Skoler og universiteter holdes fremdeles stengt. Børsen i hovedstaden Colombo holder også stengt inntil videre, melder det nyhetsnettstedet News First.

Både Instagram, Facebook, Twitter og digitale meldingstjenester som Viber og Whatsapp ble stengt midlertidig av myndighetene på Sri Lanka fra midt på dagen søndag. Dette for å begrense faren for propagandavideoer og spredning av falske nyheter. Tjenestene holdes fremdeles stengt mandag morgen.

Les også

Srilankisk redaktør: – Angrepene kom helt ut av det blå. Ingen forventet dette.

Turister blant de drepte

Blant de drepte er det også 35 utlendinger, opplyser National Hospital på Sri Lanka.

Tre danske turister var blant de drepte. Det bekreftet dansk utenriksdepartement søndag.

Det britiske utenriksdepartementet bekreftet mandag at åtte briter er omkommet.

Den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo opplyste søndag kveld at flere amerikanske statsborgere er blant ofrene. Blant ofrene er også mennesker fra Nederland, Storbritannia, Portugal, India, Australia, Tyrkia, Kina og Japan.

Utenriksdepartementet opplyser til Aftenposten mandag at det ikke er noen indikasjoner på at nordmenn er blant de drepte eller skadede.

I en uttalelse gitt ut av Sri Lankas utenriksminister i natt skal ni utenlandske turister være rapportert savnet. Blant de sårede er 19 utenlandske statsborgere, ifølge News First.

Les også

Fanget en av bombeeksplosjonene på video

Les mer om

  1. Terrorangrepet på Sri Lanka
  2. Sri Lanka
  3. Terror
  4. Colombo