– Han prøvde å dra av seg den svarte jakken. Da så jeg vesten han hadde på seg. Den så skummel ut.

Tapre sivile holdt knivmannen nede. Da politiet fryktet at han bar en bombevest, ble han skutt på stedet.

Knivmannen er overmannet. Tre politimenn står rundt ham. Mannen blir skutt og drept.

Celina Sodera satt oppe i dobbeltdekkerbussen som skulle over London Bridge fredag ettermiddag. Derfra så hun alt. Først at seks personer holdt en mann nede mot asfalten i nordenden av broen. «Han har en kniv», hørte hun noen rope mens hun så flere og flere flykte fra åstedet.

Da hun selv til slutt flyktet, var det med en slik redsel i kroppen at hun ikke stanset før hun var tre kilometer unna, fortalte hun Sky News senere.

– Fra bussen så jeg at han prøvde å dra av seg den svarte jakken sin. Da så jeg vesten han hadde på seg. Den så skummel ut, som en bombeinnretning, sa hun.

– På grunn av tapen og ledningen så det ut som han ville aktivere innretningen. Vi var veldig tett på med bussen. Det var et grusomt øyeblikk. Det var da jeg løp av bussen og i motsatt retning, fortalte Sodera. Mens hun løp, hørte hun skudd.

Forlatte busser sto lenge på London Bridge fredag.

De som var der, på en buss, til fots eller i et av kontorene i nærheten, kommer ikke til å glemme det, og de som ikke var der fikk se det: London Bridge-dramaet ble mobilfilmet fra alle mulige kanter og distribuert på sosiale medier i 4G-hastighet, slik terror gjerne blir i 2019.

Med ryggen presset ned i asfalten lå en mann, og oppå ham sørget en blanding av forbipasserende sivile og politi for å nøytralisere ham. Da politimennene på stedet bestemte seg for å gjøre enda mer, skjedde ting fort.

Les også

London Bridge-terroren: Dette vet vi, og dette vet vi ikke

Broens triste historie

London-politiet mottok de første ropene om hjelp 13:58 britisk tid. Meldingen gikk ut på at det hadde vært knivstikking i nærheten av London Bridge. På en pressekonferanse fredag kveld ble det opplyst om at dette skjedde i konferansesenteret Fishmongers’ Hall. Samtidig fortalte politiembetsmann Cressida Dick at to personer døde etter knivstikkingen og at ytterligere tre fikk behandlet sine skader på sykehus.

Nødetatene og politiet var raskt på plass i den uoversiktlige situasjonen. Bare fem minutter etter at de første nødtelefonene kom, konfronterte de gjerningsmannen. Broen ble sperret av. En hvit lastebil som sto på tvers av veien, ble undersøkt av politiet.

Mørket kom, men teknikere fortsatte å jobbe på åstedet.

BBC-reporter John McManus var øyenvitne til hendelsen.

– Det så ut som en slåsskamp skjedde på den andre siden av broen med flere menn som angrep en annen mann, sier McManus til BBC.

Det har vært dramatisk på den 283 meter lange broen før. Dette er andre gang broen, som er mest kjent for å være en turistattraksjon, har vært åsted for et terrorangrep.

I juni 2017 ble syv mennesker drept og 48 såret da tre gjerningsmenn først kjørte ned folk på London Bridge og deretter angrep folk med kniv på Borough Market. Angriperne ble til slutt drept av politiet.

I tillegg ble seks mennesker drept da en mann kjørte ned flere fotgjengere med bil på den nærliggende broen Westminster Bridge i mars 2017 og deretter knivstakk en politimann. Gjerningsmannen ble til slutt drept av politiet.

Les også

Knivangriper skutt og drept av politiet på London Bridge. Politiet betegner hendelsen som et terrorangrep.

Fryktet bombevest

Fredag eskalerte situasjonen på broen da politiet brølte til dem som holdt den sannsynlige gjerningsmannen fast: Fjern dere! Den siste av dem ble revet bort med makt av en politimann. Det var denne situasjonen øyenvitnet Celina Sodera kom midt oppi som busspassasjer. Rett etter at den siste sivile var borte fra knivmannen, skjøt en politimann ham fra svært kort avstand. Like etter skjøt han igjen. Hvorfor det ble skutt, ble forklart på en pressebriefing fredag ettermiddag.

Neil Basu, sjef for britisk antiterrorpoliti, opplyste at mannen hadde på seg en falsk bombevest.

Basu bekreftet at mannen døde på stedet.

Helten på broen

En foreløpig ukjent og tilsynelatende sivil mann vies mye oppmerksomhet på sosiale medier etter hendelsen.

På amatørvideoene kan man se at han beveger seg bort fra åstedet med en lang kniv i hånden.

Han får æren for å ha avvæpnet knivangriperen.

«For en helt», er gjennomgangstonen både når det gjelder ham og de andre som hjalp til.

Mannen med Narhval-tannen deltok i basketaket med gjerningsmannen, før politiet ankom og skjøt angriperen som ligger på bakken.

Grep narhvaltann som våpen

Ved siden av ham står en mann i brune bukser og blå jakke. I hånden holder han en lang, hvit gjenstand.

Ifølge Amy Coop, som sier hun var sammen med mannen inne i Fishmongers Hall, er stangen en lang tann fra en narhval. Mannen skal ha revet tannen ned fra veggen inne i Fishmongers Hall og satt etter gjerningsmannen ut på broen.

A guy who was with us at Fishmongers Hall took a 5’ narwhale tusk from the wall and went out to confront the attack… https://t.co/DbygSjY171

London-ordfører Sadiq Khan omtalte innsatsen fra de sivle som en «spektakulær heltedåd».

– De løp mot fare uten å vite hva som ventet dem, sa Khan.

The Guardian skriver at 20 øyenvitner ble tatt med av politiet for å avgi forklaring etter at situasjonen var avklart.

Les også

Hun ble vitne til terrorangrepet i London: – En sjokkerende opplevelse

En person som falt i kaoset får hjelp av politiet ved London Bridge.

Flere bevæpnede politimenn

Avklart, men hele bildet var fortsatt ikke fullt forståelig: Det var mye antiterror-sjef Basu ikke kunne oppklare fredag ettermiddag. Han omtalte hendelsen som et terrorangrep, men kunne ikke si noe om motivet, gjerningsmannen, hans nasjonalitet eller hvilken eventuell terrororganisasjon han tilhørte.

London har opplevd terror før og er forberedt på å oppleve det igjen. BBC rapporterte at publikum tok det som hadde hendt med fatning og konsentrerte seg om å komme seg hjem eller til puben denne siste fredagen i november.

Fredag kveld varslet britiske transportmyndigheter at folk ikke må regne med flere væpnede politimenn enn vanlig i gatene denne helgen. «Ikke bli urolig, de er der for at dere skal være trygge», heter det i meldingen.