Verden

Tre medlemmer av Maltas regjering trekker seg etter drap på gravejournalist

Etterforskningen av drapet på en gravejournalist på Malta har ført til at to ministre og statsministerens stabssjef nå går av.

Gravejournalisten Daphne Caruana Galizia ble i oktober 2017 drept i et bombeattentat mot bilen hun satt i.
  • NTB

Etterforskningen av drapet på gravejournalisten Daphne Caruana Galizia i 2017 får stadig større politiske konsekvenser.

Stabssjef Keith Schembri opplyste tirsdag at han gikk av. Han ble kort etter fulgt av landets turistminister Konrad Mizzi. Noe senere opplyste Maltas finansminister Christian Cardona at han suspenderer seg selv fra stillingen fram til etterforskningen av drapet er avsluttet.

Cardona var lørdag i et kort politiavhør om saken, men avviser å ha noe å gjøre med drapet.

Forretningsmann pågrepet

Forretningsmannen Yorgen Fenech ble forrige uke pågrepet på yachten sin da han var i ferd med å forlate havnen i Portomaso. Fenech ble i fjor avslørt som eieren av et mystisk Dubai-registrert selskap med navnet 17 Black.

Forretningsmannen Yorgen Fenech ble pågrepet forrige uke i forbindelse med drapet, men ble løslatt fra varetekt tirsdag.

Bare måneder før Caruana Galizia ble drept av en bilbombe, skrev hun om 17 Black, og hun anklaget regjeringsmedlemmer og personer med nære forbindelser til regjeringen for korrupsjon.

En kilde opplyser til nyhetsbyrået AFP tirsdag at stabssjef Keith Schembri ble innkalt til avhør etter at Fenech i avhør hadde nevnt navnet hans. Ifølge politikilder ble forretningsmannen løslatt mot kausjon tirsdag.

Nektet å svare

Statsminister Joseph Muscat har til nå nektet å svare på hvorfor Schembri gikk av og om stabssjefen hans skal til avhør og hva han eventuelt skal bli spurt om.

Den drepte journalistens sønn skriver på Twitter at man ikke kan stole på at Muscat ikke vil hindre rettens gang, noe statsministeren avviser.

Maltas statsminister Joseph Muscat møter pressen etter at stabssjefen hans trakk seg i forbindelse med drapsetterforskningen.

– Den siste utviklingen viser at uansett hva folk sier, så fungerer institusjonene. Jeg ville definitivt gått av hvis det var noen forbindelse mellom meg og drapet, sa han.

En person som angivelig fungerte som mellommann i forbindelse med drapet, ble på tirsdag gitt immunitet mot at han avslører de som var involvert. Fenech har bedt om immunitet i bytte mot å gi politiet informasjon, men det er foreløpig ikke tatt stilling til spørsmålet.

Daphne Caruana Galizia ble 53 år gammel.

Saken oppdateres.

Les også

  1. Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap

  2. Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig

  3. Få journalistdrap etterforskes og oppklares

  4. Tre tiltalt for journalistdrap på Malta i 2017

Les mer om

  1. Malta
  2. Etterforskning
  3. Drap
  4. Korrupsjon