Verden

Flyktninger drept i flyangrep mot landsby nordvest i Syria

Minst 15 sivile er drept og 18 såret i et russisk flyangrep i Idlib-provinsen nordvest i Syria, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Hjelpearbeidere fra sivilforsvarsgruppa De hvite hjelmene hentet torsdag formiddag ut ofrene fra et flyangrep mot en kyllingfarm i utkanten av den opprørskontrollerte landsbyen Maaret Musreen nordvest i Syria. Foto: Foto: De hvite hjelmene / AP / NTB scanpix

 • NTB-AFP-AP

Ifølge den syriske eksilgruppa var det minst ett barn blant de drepte i angrepet, som var rettet mot en kyllingfarm i utkanten av den opprørskontrollerte landsbyen Maaret Musreen.

Ifølge nyhetsbyrået Step, som drives av aktivister, ble 16 mennesker drept, blant dem fem barn. 18 mennesker skal ha blitt såret i angrepet torsdag morgen. Ofrene skal ha vært flyktninger.

Flere tusen internt fordrevne har søkt tilflukt i og rundt Maaret Musreen etter å ha flyktet fra kamphandlinger lenger sør i provinsen.

Ifølge SOHR og Step var det russiske kampfly som sto bak angrepet, men dette er ikke bekreftet fra annet hold.

Drevet på flukt

Idlib-provinsen var inntil nylig kontrollert av tyrkiskstøttede opprørere og jihadister, men syriske regjeringsstyrker støttet av russiske kampfly innledet i desember en offensiv for å ta kontroll over området.

Store deler av provinsen er siden gjenerobret, men kampene har drevet nærmere 1 million mennesker på flukt nordover i retning grensa til Tyrkia. Provinsen huset fra før over 3 millioner internt fordrevne fra andre deler av Syria.

Torsdagens angrep kom få timer før Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Russland president Vladimir Putin møtes i Moskva, i et forsøk på å få i stand en våpenhvile i Idlib.

Krigsforbrytelser

FN granskere la tidligere i uka fram en rapport som konkluderer med at Russland ved å gjennomføre vilkårlige flyangrep mot sivile mål har begått krigsforbrytelser i Syria.

Rapporten, som tar for seg andre halvår i fjor, anklager også de tyrkiskstøttede opprørerne for krigsforbrytelser nord i Syria.

FNs granskingskommisjon krever også svar på om det var tyrkiske fly som sto bak et angrep mot en bilkolonne der elleve sivile ble drept og 74 ble såret i oktober.

Granskingsrapporten legges fram for FNs menneskerettsråd i neste uke.

 1. Les også

  Skjebnemøte mellom Erdogan og Putin: Vil de redde forholdet eller sende verden ut i en dypere krise?

 2. Les også

  Rapport: Idlib-provinsen blir ubeboelig i årevis

 3. Les også

  I 2015 ble migrantene ønsket velkommen til Europa. Nå vil de møte piggtråd, grensegjerder og interneringsleirer.

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  FN: Kampene i Idlib nærmer seg flyktningleirer

 2. VERDEN
  Publisert:

  Tyrkisk militære drepte syriske regjeringssoldater før våpenhvile

 3. VERDEN
  Publisert:

  Diktatoren til sivile i Syria: – Kom dere ut nå!

 4. VERDEN
  Publisert:

  Regimet viser frem gjenåpnet flyplass. Noen mil unna dør barn i kulden, og tusenvis kjemper for livet.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Rapport: Idlib-provinsen blir ubeboelig i årevis

 6. VERDEN
  Publisert:

  FN: Over 100.000 sover ute i Syria