Joe Biden blir trolig presidentkandidat. Hvem tar han med seg på laget?

Her er ni kandidater.

Nominasjonskampen er ennå ikke over for demokratene, men den siste uken er Joe Biden blitt den soleklare favoritten. Seieren på tirsdag, der om lag en tredjedel av delegatene til landsmøtet i sommer ble fordelt, var robust. Biden ligger også godt an før nominasjonsvalgene på tirsdag.

Sannsynligheten for at Biden ender opp som partiets presidentkandidat på landsmøtet i juli er nå oppe i 86 prosent, ifølge en sammenstilling av bettingbyråenes anslag.

Innen den tid skal han ha utpekt en visepresidentkandidat. Valget av makker blir avgjørende. Hvorfor?

Fordi han trenger å finne en person som kan appellere til andre velgere enn de gruppene der Biden står sterkt.

Og fordi Bidens kanskje største svakhet er alderen. Blir Biden valgt til president, vil han være 78 år gammel idet han flytter inn i Det hvite hus. Forventet levealder for amerikanske menn er 78 år. Selv om Biden skulle være frisk og ved god helse idet han eventuelt blir valgt til president, vil velgerne være opptatt av at han utpeker en visepresident som kan overta roret på kort varsel.

Her er ni mulige kandidater til jobben:

Kamala Harris (55)

Harris var justisminister i California fra 2011 til hun ble valgt som senator i 2016.

Spør du bookmakerne, er Harris den store favoritten til å bli Bidens visepresidentkandidat. Senatoren fra California har de siste årene markert seg som en av demokratenes sterkeste kort. Blant annet har hun imponert mange med sine skarpe spørsmål i en rekke kongresshøringer.

Harris var også blant favorittene til å bli presidentkandidat da prosessen begynte i fjor, men etter en skuffende kampanje trakk hun seg i desember.

Som kvinne fra vestkysten med minoritetsbakgrunn (moren var indisk, faren fra Jamaica) representerer hun også andre sider ved partiet enn hva Biden kan gjøre.

Og Biden har selv åpnet for å velge henne som kandidat. «Hun er kvalifisert til å være president. Hun er kvalifisert til alt hun måtte være interessert i,» sa han i januar.

Les også

Trump er fortsatt favoritt til å vinne presidentvalget. Men han vil slite med å slå Joe Biden.

Pete Buttigieg (38)

Pete Buttigieg kunngjorde sin støtte til Jope Biden på et valgmøte i Texas.

Den tidligere borgermesteren i South Bend i delstaten Indiana har hatt en kometkarriere på den nasjonale arenaen det siste året. Den tidligere soldaten trosset fordommer om alder, legning og politisk erfaring da han raskt fosset frem i demokratenes presidentvalgkamp.

Men selv om han vant det aller første nominasjonsvalget i Iowa, klarte han ikke å samle stor nok støtte til å hamle opp med tungvekterne Biden og Bernie Sanders. Derfor trakk han seg like før tirsdagens mange nominasjonsvalg, noe som trolig bidro til at Biden gjorde et så godt valg som han gjorde.

«Potensialet hans kjenner ingen begrensninger,» sa Biden om Buttigieg på et valgmøte i Dallas i Texas denne uken.

Les også

Joe Biden (77) har fem tiår i politikken bak seg: Gamle og nye tabber graves frem

Stacey Abrams (46)

Stacey Abrams gjorde seg bemerket som kandidat til å bli guvernør i Georgia i 2018. Her hilser hun på tidligere president Jimmy Carter.

Stacey Abrams imponerte mange ledende demokrater da hun nesten klarte å vinne guvernørvalget i delstaten Georgia – der flertallet tradisjonelt stemmer på republikanerne – i 2018.

Abrams er kjent for sin brede appell og sin evne til å skape begeistring på grasrota i sørstatene. Hun ville også vært en tydelig kontrast til Bidens image som en gammel, hvit mann fra det nordøstlige-USA.

Allerede i fjor var det snakk om at Biden vurderte å hente inn 46-åringen som sin visepresidentkandidat, selv om ingen av partene bekreftet dette offisielt.

Gretchen Whitmer (48)

Whitmer ble valgt til guvernør i Michigan i 2018. her holder hun et innlegg for å fremme LHBT-rettigheter i delstaten i juni 2019.

Whitmer er et ukjent navn for de fleste, også i USA, men 48-åringen er et stjerneskudd i amerikansk politikk. I 2018 danket hun ut den republikanske guvernøren i delstaten Michigan og overtok jobben hans. Michigan er blant delstatene Donald Trump vant i 2016 og som demokratene er nødt til å gjenvinne for å sikre seier i år, og med Whitmer som visepresidentkandidat vil Biden ha en klar fordel i denne delstaten.

Spekulasjonene om at 48-åringen kunne være en kandidat skjøt fart på torsdag da hun kunngjorde at hun støtter Biden og at hun også blir en del av valgkampledelsen hans.

Amy Klobuchar (59)

Klobuchar overrasket mange ved å komme så langt som hun gjorde i årets nominasjonskamp. Her møter hun velgere i Iowa i januar.

Minnesota er en mulig vippestat i november, men Biden er så godt som sikret at delstaten vipper i hans retning dersom han velger Klobuchar som sin visepresidentkandidat. I 2018 ble hun valgt med svært god margin til sin tredje seksårsperiode som senator. Denne evnen til å nå frem til moderate republikanere ville vært en klar fordel i høstens valgkamp.

Klobuchar stilte også som presidentkandidat, og hun gjorde det bedre enn mange hadde forventet. Likevel valgte hun, i likhet med Pete Buttigieg, å trekke seg like før denne ukens nominasjonsvalg. Biden har all grunn til å være takknemlig for det. Så får man se hva han gir henne i retur.

«Biden og Klobuchar kan slå Trump», konkluderer spaltisten Henry Olsen i The Washington Post.

Elizabeth Warren (70)

Warren ble kjent for å ha en plan for alt. Mange på venstresiden i partiet ble skuffet da hun trakk seg på torsdag.

En stadig større andel av demokratene identifiserer seg som «liberal», altså at de trekkes mot venstre i politikken. Oppslutningen rundt Bernie Sanders er en illustrasjon på denne utviklingen. Det samme gjelder omfavnelsen av Elizabeth Warren, selv om hun fremstår som mer moderat enn Sanders.

Warren trakk seg som presidentkandidat på torsdag etter en svært skuffende start for alle som hadde håpet at hun ville bli partiets nye lederskikkelse. Den tidligere professoren fikk vist seg frem som en svært god debattant, og hun var kjent for uttrykket «jeg har en plan for det!»

Foreløpig har ikke Warren gitt sin støtte til Biden eller Sanders. Kanskje står hun for langt unna Biden til å være en sannsynlig visepresidentkandidat. Men en allianse mellom de to ville sikret samhold i partiet frem mot valget i november.

Les også

Joe Biden og arven etter Obama | Christina pletten

Beto O’Rourke (47)

Biden tok en matbit med Beto O’Rourke i Dallas i Texas tidligere denne uken.

Den tidligere kongressrepresentanten sjokkerte det politiske USA da han var en hårsbredd unna å slå republikaneren Ted Cruz i senatorvalget i Texas i 2018. Brått ble han et kjent navn på nasjonalt nivå, noe han prøvde – uten hell – å utnytte som kandidat til å bli demokratenes presidentkandidat.

Men O’Rourke er fortsatt svært populær i Texas, og Biden gjorde et poeng av å møte ham da han besøkte delstaten mandag. Skulle 47-åringen bli Bidens makker, vil det trolig gjøre at den store delstaten i sør kommer i spill på valgdagen.

Lujan Grisham (60)

Grisham møtte velgere i Albuquerque i New Mexico like før hun vant guvernørvalget der i november 2018.

Den tidligere advokaten og kongressrepresentanten vant en overbevisende seier i guvernørvalget i New Mexico i 2018. Som kvinne med latinamerikansk bakgrunn vil hun kunne hjelpe Biden i en velgergruppe der han ikke står spesielt sterkt.

Val Demings (62)

Val Demings var en sentral aktør i riksrettssaken mot Donald Trump. Her er hun og kollega Adam Schiff på vei til Senatet 28. januar.

Også et ukjent navn for mange. Men Demings har på kort tid markert seg i amerikansk politikk. Den tidligere politisjefen i Orlando i Florida ble valgt til Representantenes hus i 2018, og hun er blitt en stjerne for mange med sine treffende spørsmål i høringer. Florida er alltid en viktig vippestat, og Demings vil kunne hjelpe Biden med en seier her.