Offisiell rapport: Floyds hjerte stanset som følge av trykk mot halsen

En oppdatert obduksjonsrapport konkluderer med at afroamerikanske George Floyd fikk hjertestans som følge av politiets pågripelse og trykk mot halsen.

Demonstranter i Sacramento i California med en plakat av George Floyd.

Obduksjonsrapporten ble lagt frem like før midnatt mandag norsk tid og er laget av et rettsmedisinsk kontor i Hennepin County i Minnesota. Det er en oppdatert versjon av den foreløpige offisielle obduksjonsrapporten som ble presentert forrige uke.

I den oppdaterte rapporten konkluderes det med at Floyd ble drept.

Konklusjonen strider mot den foreløpige rapporten som ble laget rett etter at Floyd døde, men er mer i samsvar med en privat obduksjonsrapport som er bestilt fra Floyds familie.

I den aller første offisielle versjonen sto det at Floyd hadde underliggende hjerteproblemer og trolig var ruspåvirket, og at dette medvirket til at han døde. Det sto også at det ikke var noen fysiske tegn på at Floyd døde av kvelning.

En ny rapport bestilt av familien konkluderte annerledes, og den oppdaterte offisielle rapporten ligner altså mer på denne.

Floyd døde etter en brutal pågripelse for en uke siden. Han ble holdt nede med hendene bakbundet mens en politimann trykket kneet mot halsen hans i flere minutter. En video fra hendelsen viser også at Floyd sa at han ikke fikk puste, og at han etter hvert sluttet å snakke og bevege på seg.

Også i den ferskeste rapporten fastslås det at Floyd led av hjertesykdom og høyt blodtrykk, i tillegg til at han nylig hadde brukt narkotika. Men disse faktorene blir ikke nevnt under dødsårsak.