Terrorceller fra IS kan bli en trussel mot Vesten
Etter det Aftenposten erfarer, har norske sikkerhetsmyndigheter indikasjoner på at IS (Den islamske staten, tidligere kjent under forkortelsen ISIL) ønsker å etablere det som betegnes som sovende celler.
Disse cellene har ikke nødvendigvis et konkret oppdrag i nær fremtid, men kan aktiveres ved behov langt inn i fremtiden. Det blir fra kilder Aftenposten har snakket med, presisert at «dette er en fersk utvikling, og at det foreløpig er begrenset med informasjon om dette».
Den utvidede forsvars— og utenrikskomiteen i Stortinget får mandag ettermiddag en orientering om blant annet terrortrusselen mot Norge i juli og IS i Irak og Syria fra statsministeren, forsvarsministeren og PST-sjefen.
Skjerpet trussel
Allerede i mars varslet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at de anser terrortrusselen i Norge som skjerpet. De mener ekstrem islamisme fortsatt utgjør den mest alvorlige terrortrusselen.
Det har lenge vært en strategi å rekruttere ekstreme islamister i krigs- og konfliktområder til å gjennomføre terroraksjoner i Europa.
For øyeblikket anser norske sikkerhetsmyndigheter Syria for å være en av de fremste arenaene for en slik rekruttering.Etter det Aftenposten erfarer, går bekymringen ut på at personer kan komme tilbake fra Syria med et oppdrag om å utføre terror i Vesten,og en generell oppfordring til å gjennomføre terror på eget initiativ.
En strategi man frykter, er at målene velges ut kort tid i forveien.
Les også:
Terrorfaren kan øke ytterligere
Og som om ikke terrortrusselen allerede er høy, kan den bli enda større dersom IS opplever at de møter aktiv motstand fra USA og Europa.
Det viser nemlig alle tidligere erfaringer.
— Det er en sterk sammenheng mellom vestlig intervensjoner i muslimske land og terrorangrep i vestlige land, sier terrorforsker Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
- For eksempel så man en sterk økning i antallet terrorkomplott mot vestlige land i 2004 etter at USA og flere europeiske allierte gikk inn i Irak året før.
Ett gjennomført terrorangrep og minst to avvergede planlagt terrorangrep har det siste året blitt knyttet til hjemvendte Syria-krigere.
I Belgia ble fire mennesker drept da en mann med erfaring fra Syria-krigen skjøt mot et jødisk museum i mai i år.
Britisk politi meldte i oktober i fjor at de hadde arrestert fire menn med erfaring fra krigen i Syria som hadde planer om å skyte inn i en menneskemengde. Et angrep ble også avverget på den franske rivieraen i mars ifølge fransk politi.Les også:
Flom av trusler
IS har til nå vært opptatt med krigføring i Irak og Syria, men amerikanernes bombing av gruppens styrker i Irak den siste uken utløste en storm av trusler mot USA på internett. De som står bak truslene, hevder de er representanter for IS, melder nettstedet Site Intel Group.
— Ved Guds vilje så vil det bli et nytt 11. september snart, skriver en angivelig militæranalytiker og strateg for IS i en twittermelding som er akkompagnert av et bilde av et fly som er på vei inn i en av skyskraperne til World Trade Center i New York i 2001.
USAs bombing av IS «kan øke sannsynligheten for at IS, eller noen som er inspirert av IS, vil utføre angrep i USA, sier terrorismeekspert Seth Jones ved Rand Corp til Time.
I juni sa gruppens leder, Abu Bakr al-Baghdadi, USA «raskt nok vil være i direkte konflikt» med dem. En talsmann for gruppen har sagt at de vil «reise Allahs flagg i Det hvite hus».
Les også:
Våpen fra Europa?
Terrortrusselen kan komme til å rette seg direkte mot Europa dersom også europeiske land støtter kurderne i kamp mot IS.
Den franske utenriksministeren Laurent Fabius sa søndag at Frankrike sammen med sine partnere i EU vurderte å gi direkte militær støtte til kurderne.
— På en eller annen måte må de motta utstyr som gjør dem i stand til å forsvare seg og gjennomføre et motangrep, sa Fabius til TV-stasjonen France 2 mens han var på besøk i Erbil, kurdernes største by i Nord-Irak. - Vi vil se på det i løpet av de nærmeste dagene, men i samarbeid med europeerne.
Signalene fra Fabuis kom etter et møte med kurdernes president Massoud Barzani, som har bedt Vesten om å forsyne den væpnede kurdiske styrken Peshmergaen med våpen.
Mandag ettermiddag ba Italia europeiske utenriksministre om et møte om Irak, opplyser landets utenriksdepartement. Italia ønsker å gi kurdiske styrker militær støtte.
Les også:
Følges tett av PST
Den mulige europeiske støtten og risikoen for en voldelig reaksjon fra IS i Europa følges av PST.
— Dette er aspekter vi vurderer fortløpende, men jeg kan ikke si noe konkret om de vurderingene vi har gjort på det nåværende tidspunktet, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.
— Foreløpig er det det skjerpede trusselbildet som vi gikk ut med i mars i år som gjelder.
Da ga PST uttrykk for bekymring over trusselen fra personer som hadde kriget for ekstreme grupper i Syria.
Denne bekymringen ble gjentatt i en ny rapport fra Felles kontraterrorsenter i PST om norske fremmedkrigere i Syria fra juni i år.
Der blir IS nevnt som den gruppen som har størst andel krigere fra Europa i sine rekker.
Twitter: @andreasbf
Twitter: @tor_arnea