Verden

Krigere kjempet fredelig på fotballbanen i Myanmar

Norske arrangører samlet i helgen motstandere i verdens lengste pågående internkonflikt til fredelig fotballoppgjør.

Fotballkamp på Peace stadion i Mywaddy mellom et lag fra Karen-folkets opprørsstyrker (i hvitt) og et som er sammensatt av soldater i grensestyrker underlagt Myanmars hær. Jørgen Lohne

 • Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia

— Jeg har slåss mot Karen-folkets styrker, i blodige kamper der menn ble drept, sier Ko That (20) alvorlig.

Burmeseren bærer til daglig våpen for Myanmars hær. I helgen spilte han barbent på en stadion ved navn Peace da fotball-laget til grensevaktstyrken han tilhører møtte Karens nasjonale forsvarsorganisasjon (KNDO). På denne opprørsgruppens lag spiller krigeren Thein Lin (26).

De to unge mennene kunne for få år siden ha endt opp med å skyte på hverandre inne i jungelen. Men den skjøre våpenhvileprosessen i Myanmar gjør at Ko That og Thein Lin i stedet kunne møtes til fredelig oppgjør på fotballbanen.

Der ble de invitert til å gi hverandre hånden i fredsseremonien Norges Fotballforbund og Nobels fredssenters har utviklet: Handshake for Peace.

Bidrag til tillit

Aftenpostens korrespondent Jørgen Lohne i Myanmar

— Fotball er et verdensspråk! konstaterer seremonimesteren, tidligere landslagskaptein Jan Åge Fjørtoft (48), som i sin aktive karriere spilte for klubber i Østerrike, Tyskland og Storbritannia: - At soldater møtes på fotballbanen i stedet for på slagmarken, kan gi et viktig lite bidrag til å skape tillit mellom regjeringen og de etniske gruppenes opprørere, mener det norske fotballandslagets team manager.

- Ikke over

Karen-folket er en av 16 væpnede opprørsgrupper som 31. mars undertegnet et utkast til våpenstillstand med Myanmars sentrale regjering i Nayipyidaw. Men det betyr ikke at Karen-opprøret, verdens lengst-varende pågående internkonflikt, nå er endelig over, fremholder ledere for den etniske gruppens militæravdelinger overfor Aftenposten.

Mens regimet straks erklærte avtalen som et gjennombrudd, har også mange av de andre etniske grupperingene fremholdt at enigheten bare gjelder et utkast, ikke en endelig overenskomst.

Viktig med fortsatt press

— Det er langt igjen til ekte demokrati i Myanmar, sier Olav Selvaag, som sammen med Fotballforbundet sto bak helgens fotballturneringen på Karen-kontrollert område i byen Mywaddy.

To blad Fjørtoft på sidelinjen. Jørgen Lohne

— Selv om reformer er gjennomført, er det fortsatt nødvendig å legge press på myndighetene i hovedstaden Nayipyidaw.Forretningsmannen har sammen med sin kone Kristin og flere grener av Selvaag-familien drevet egenfinansiert hjelpearbeid her i 15 år og har blant annet bygget helsestasjoner, barnehjem og skoler for Karen-folket.

Krysset grenseelv

Fotballturneringens arrangører tok seg illegalt inn i Myanmar fra Thailand ved å krysse den smale grenseelven Moi i båt.

Med seg inn i det som teknisk sett er et krigsområde holdt av opprørere, hadde Selvaag kone, datter og to sønner. Fjørtoft kom med sine to døtre og hadde dessuten den tidligere Manchester United-backen David May (44) med som støttespiller for Handshake for Peace.

— Good to give something back! sier den blide britiske fotballstjernen.

Ønsket bredere deltagelse

Karen-krigere med automatrifler og maskingeværer var postert som sikkerhetsvakter rundt Peace stadion og soldater fra denne etniske minoritetens styrker utgjorde også det store flertall på lagene som i helgen spilte i Mywaddy.

Soldat fra Karen-armeen som sikkerhetsvakt under turneringen på Peace stadion i Mywaddy. Jørgen Lohne

Selvaag og Fjørtoft var blitt lovet at langt flere lag skulle stille, både fra de etniske gruppenes og regimets hæravdelinger. Det satser nordmennene på å få til neste år. Og om deltagelsen i årets turnering var begrenset, kan den likevel ha gitt resultater:

— De er jo ikke mine fiender, sier den alvorlige, unge grensevakten Ko That om Karen-laget.

— Jeg gleder meg til vi skal spille mot hverandre igjen, sier Karen-kriger Thein Lin.

twitter.com/JorgenLohne

 1. Les også

  Suu Kyi truer med valgboikott i Myanmar

 2. Les også

  Myanmar, før hordene kommer

 3. Les også

  Myanmar fjernet slum før kongeparets besøk

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Katmandu løftet seg én meter, Mt. Everest krympet

 2. VERDEN

  Hun var modell for Birgitte Nyborg, nå er hun en av få som får Google til å skjelve

 3. VERDEN

  «En kjærlig og dyktig pastor»

 4. VERDEN

  Hit drar Obama og de andre amerikanske presidentene på sommerferie

 5. VERDEN

  Utdanning under IS' terrorregime: Gud og geværer for gutter og Gud og matlaging for jenter

 6. VERDEN

  Kvinner under IS' terrorregime: «Til martyrdommen skiller oss ad»