Verden

Politiet i Sverige: Mener skoleangrepet i Sverige var planlagt - fant selvmordsbrev

Trollhättan (Aftenposten.no): Politiet mener torsdagens skoleangrep i Trollhättan i Sverige var planlagt og motivert av hat og rasisme. Den 21 år gamle gjerningsmannen skrev et selvmordsbrev før han angrep.

  • Andreas Bakke Foss
    Journalist

I brevet skal gjerningsmannen, ifølge den svenske TV-kanalen SVT, ha skrevet at det er «utlendinger som er målet for angrepet» og at Sverige ikke burde ta imot så mange innvandrere, ifølge politiet.

På en pressekonferanse fredag formiddag sa Tord Haraldsson, etterforskningsleder i politiet i Trollhättan, at de mener skoleangrepet var en planlagt handling.

Den 21 år gamle attentatmannen, Anton Lundin-Pettersson, drepte torsdag en kontaktlærer og en elev med sverd på Kronan skole i den svenske byen Trollhättan. Han utførte angrepet forkledd med hjelm, lang frakk og maske.

Politiet fant natt til fredag bilen til gjerningsmannen som var parkert like ved skolen. Der fant de sliren til sverdet de mener ble brukt i angrepet.

— Han har brukt et sverd og en kraftig kniv i angrepet, sier Haraldsson.

Den 21 år gamle attentatmannen, Anton Lundin-Pettersson, i Trollhättan som torsdag angrep skoleelever med sverd, viste interesse for Hitler og Nazi-Tyskland på nettet.

Anton Lundin-Pettersson (21) viste interesse for Hitler og Nazi-Tyskland på nettet. Les mer om gjerningsmannen her:

Les også

Drapsmannen viste sympati for høyreekstremisme

Politiet: Skoleangrepet var rasistisk motivert

Fredag morgen sa politiet til den svenske avisen Aftonbladet at de mener angrepet kan ansees som hatkriminalitet.

— Det betyr at vi mener gjerningen er rasistisk motivert, sier Niclas Hallgren, innsatsleder i politiet i Trollhättan til Aftenposten.

På pressekonferansen fredag sa politiet at de mener gjerningsmannen hadde nazisympatier og bevisst har valgt ut ofre med mørk hud.

— De han har møtt med lys hud, har ikke blitt angrepet, sier Haraldsson.

Ifølge politiet fremgår det klart at den 21 år gamle gjerningsmannen var alene i planleggingen og utføringen av angrepet.

Bakgrunn:

Les også

To drept på skole i Trollhättan: - Kunne følge blodsporene i gangene

Tord Haraldsson, etterforskningsleder og Niclas Hallgren, kommanderingssjef på fredagens pressekonferanse i Trollhättan i Sverige.

Politiet har sikret seg overvåkingsvideo fra skolen som viser at gjerningsmannen treffer lyshudede personer som han prater med. Filmen viser også hvordan 21-åringen «marsjerer» rundt på militært vis på skolen.

Fant «selvmordsbrev» i leiligheten

Under ransakingen av leiligheten til gjerningsmannen har politiet funnet det de kaller et «slags selvmordsbrev».

— Det er skrevet av gjerningsmannen og han beskriver ting som gjør at vi kan knytte dette opp mot hatkriminalitet. Han skriver også om seg selv og hva som vil skje med ham. Vi mener angrepet er planlagt, sier Haraldsson.

Lavin Eskandar (20) ofret seg for elevene. Nå blir han hyllet av familie og venner:

Les også

Skoleangrepet i Trollhättan: Lavin Eskandar (20) ofret seg for elevene

Torsdag kveld tenke folk lys utenfor skolen til minne om de to som ble drept i sverdangrepet tidligere på dagen.

Det er blant annet funn gjort i den mistenkte gjerningsmannens bolig, klærne han var iført under angrepet og hans oppførsel på stedet politiet mener underbygger dette.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo ble torsdag ettermiddag koblet inn i etterforskningen av angrepet.

Se oversikten:

Les også

Dette vet vi og vet vi ikke om angrepet i Trollhättan

— Viktig å finne ut hva som ligger bak

Til Aftonbladet ønsker politiet ikke å si mer om hva slags funn som er gjort i gjerningsmannens leilighet.

— For de pårørende, de rammede og for samfunnet forøvrig er det veldig viktig at det blir klarlagt hva som ligger bak denne tragiske hendelsen, sier politileder Niclas Hallgren.

Det var kaotiske scener utenfor Kronan skole i Trollhättan i Sverige torsdag. En elev og en hjelpelærer ble drept. Gjerningsmannen ble skutt av politiet og døde senere i går.

21-åringen beskrives som en rolig kar, interessert i data og spill. Ifølge Expressenavskydde han hip-hop-musikk, og var engasjert i en kampanje for folkeavstemning om svensk innvandringspolitikk.

Ifølge politiet er det for tidlig å spekulere i hvor gjerningsmannen har blitt inspirert til å gjennomføre det grusomme angrepet.