Frykter økt islamhets etter burka-dom

Etter Europa-domstolens avgjørelse tirsdag er det enda mer forbudt med burka i Frankrike. Det var ikke én å se i gatene i Paris.

- Neste gang kan de ta sløret, eller bønnene våre, sier Monia, som frykter økt hets og restriksjoner mot muslimer etter gårsdagens avgjørelse i den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.
  • Vibeke Knoph Rachelin

— Nei, jeg går aldri med burka eller niqab, bare med dette, sier 24 år gamle Monia, og viser frem sitt elegante blå slør.

Men hun er skuffet. Monia hadde trodd at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg ville gi hennes islamske medsøster rett i at den franske loven er en krenkelse mot ytrings- og religionsfrihet. I stedet ble dommen enstemmig, og fant at den franske loven kunne beholdes.

— Jeg er redd for at det ikke vil stoppe der, sier Monia. Hun frykter økt hets og restriksjoner mot muslimer.

— Neste gang kan de ta sløret, eller bønnene våre, sier hun. Egentlig er hun litt på glid, for hun vedgår blant annet at burka ikke er påbudt i islam.

— Vi skal bare skjule håret og huden mest mulig, ved litt lange plagg, sier Monia.

Å leve sammen

27 år gamle Claire Cambier har også en ambivalent holdning.

— Jeg vil ikke nekte noen å gå kledd som de vil, men kan heller ikke støtte burka og niqab. Man kan ikke skjule ansiktet helt i et fritt samfunn. Domstolen tok den rette avgjørelsen, sier hun.

Domstolen viser til en tidligere avgjørelse fra 2004. Den understreker betydningen av å «leve sammen», og at forbudet mot burka og niqab ikke brøt noen menneskerettigheter. Dommerne overlater i virkeligheten til de enkelte stater å sørge for at det er mulig å «leve sammen» uten å krenke noen fundamentale rettigheter.

Den muslimske kvinnen som reiste saken, kjent som SAS, skal ikke være skuffet. Ifølge hennes engelske advokat Ramby de Mello hadde hun ventet seg denne avgjørelsen. Selv fant han dommen positiv, fordi den oppfordret til å «leve sammen».

— Det er et godt prinsipp, sa han.

Slør-kampen ikke over

Dette var en politisk viktig avgjørelse for Frankrike, etter at domstolen i Strasbourg i det siste har grepet mer og mer inn i nasjonale spørsmål. Kampen om slør

er ikke over. Neste uke skal domstolen i Strasbourg avsi en ny dom, denne gangen etter at en muslimsk kvinne med slør ble sagt opp fra en barnehage utenfor Paris for «alvorlig feil».