Verden

Makedonsk politi bruker tåregass mot flyktninger

Politiet i Makedonia brukte fredag tåregass for å spre tusener av flyktninger og migranter som forsøkte å krysse grensen fra Hellas.

En mann med et lite barn var blant de mange menneskene som fredag ble stoppet av makedonske opprørspolitistyrker da de forsøkte å ta seg inn i landet fra Hellas.
  • Ntb

Fem personer ble skadd i tumultene, melder AFP.

Myndighetene i Makedonia innførte torsdag unntakstilstand i landet for å klare å håndtere den store strømmen av migranter som daglig velter inn over grensen fra Hellas.

Flere tusen mennesker fra Midtøsten, Afrika og Asia, blant dem flere Syria-flyktninger, tilbrakte en kald natt i ingenmannsland etter at unntakstilstanden straks lukket grensepasseringen ved Gevgelija.

Fredag formiddag vokste frustrasjonen og raseriet blant migrantene, og de tungt bevæpnede grensevaktene på makedonsk side svarte med å skyte tåregassgranater for å spre menneskemengden.

No more

– No more Makedonia, sa en grensevakt på engelsk til en syrisk mann som forsøkte å presse seg gjennom sperringen.

Unntakstilstanden ble innført etter at det oppsto kaotiske og farlige situasjoner på en lokal jernbanestasjon, der tusener forsøkte å komme seg om bord i et tog til Serbia. Barn ble dyttet inn gjennom togvinduene, og voksne kjempet for å presse seg inn gjennom de smale togdørene.

De siste dagene har mellom 1.500 og 2.000 migranter tatt seg over grensen til Makedonia, med det mål å komme seg til Ungarn og den passfrie Schengen-sonen.

Les innlegget:

Les også

«Mens jeg gir min nybadede ettåring grøt, ser jeg mødre med ettåringer som desperat kjemper seg over Middelhavet på TV»

Minimum

– Vi kan ikke lukke grensen hermetisk, men vi vil forsøke å redusere den ulovlige passeringen til et minimum, sier innenriksdepartementets talsmann Ivo Kotevski.

ta86092e-eQc0l0917b.jpg

Han opplyser at det ikke er noen samordning mellom gresk og makedonsk politi. De to nabolandene har hatt et anstrengt naboforhold helt siden Makedonia løsrev seg fra Jugoslavia i 1991. Uenigheten skyldes dypest sett retten til å bruke navnet Makedonia, som også er navnet på den nordlige delen av Hellas.

Striden har blokket Makedonias mulighet til å bli medlem av EU og NATO.

Kan bli Calais-tilstander

Migrantene vil, selv med åpen grense til Makedonia, støte på store problemer lenger nord. I Ungarn arbeides det for fullt med å bygge et grensegjerde på 175 kilometer for å stanse migrantstrømmen.

En skadet mann ligger på bakken etter sammenstøt med makedonsk politi fredag. Politiet ihar store problemer med å håndtere mengden mennesker som tar seg over grensen fra Hellas.

Det kan i verste fall føre til en opphopning av tusener av mennesker på serbisk side og skape Calais-lignende tilstander.

Bare forrige uke ankom 20.843 migranter Hellas, de fleste av dem fra Syria, Afghanistan og Irak, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

I juli alene kom det 107.000 migranter over EUs grenser— det høyeste tallet for én måned som noensinne er registrert. Foruten Hellas er det Italia og Ungarn som mottar flest.Sistnevtne bygger nå et fire meter høyt gjerdefor å stanse migrantene som forsøker å ta seg over grensen.

Les også

  1. Makedonsk politi bruker tåregass mot flyktninger

  2. Å true med «en flom av flyktninger» er usmakelig og iskaldt

  3. Røde Kors venter på Syria-pengene

  4. Flyktningkrisen skaper unntakstilstand i Makedonia

  5. Aftenposten mener: Det Hagen foreslår, er at Norge skal melde seg ut av verden

  6. FNs matvareprogram: Jemen på randen av hungersnød

  7. Slovakia vil bare ha kristne syriske flyktninger

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa