Verden

Dette er vestens strategi for å knuse IS på hjemmebane

Angrep mot IS-høyborgene Raqqa og Mosul kan komme allerede i høst. Slik forbereder den vestlig-ledede koalisjonen seg.

Soldater fra den irakske hæren forbereder seg til kamper sør for Mosul. Dette bildet er tatt den 15. juni i år.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Samtidig som man forbereder angrepet på IS-juvelen Mosul i Irak, så forsøker den internasjonale koalisjonen og deres lokale partnere å isolere IS-hovedstaden Raqqa i Syria.

Fremgangene i Anbar-provinsen vest for Bagdad må sikres og oppbygging av styrker i både Irak og Syria står på to do-listen til det amerikanske forsvarsdepartementet.

1. Mosul skal omringes og erobres

Det vil trolig gå flere måneder før det kan bli snakk om et større angrep på millionbyen Mosul, men det betyr ikke at ingenting skjer. Akkurat nå forsøker koalisjonen mot Den islamske staten (IS) å sikre grepet om en flystripe 70 kilometer sør for Mosul.

Den irakske hæren og sjiamuslimske militser tok kontroll over Qayyarah-flybasen like vest for elven Tigris den 9. juli. Denne flybasen kommer trolig til å bli logistikk-hovedkvarteret for angrepet på Mosul

USA planlegger å sende 560 amerikanske soldater til basen for å oppgradere den, slik at den kan brukes til hovedangrepet på Mosul. Men foreløpig kan ikke de amerikanske militære ingeniørene og logistikk- og kommunikasjonsekspertene sendes til basen, siden den stadig blir utsatt for angrep fra IS.

Irakske styrker må ta kontroll over flere byer og landsbyer innenfor en 20 kilometers radius fra flystripen for å hindre flere angrep fra IS, opplyser irakske militære tjenestemenn til AP.

Hvor raskt vil angrepet komme? Iraks statsminister Haider al-Abadi sa i fjor at Mosul ville bli gjenerobret i 2016. Amerikanerne kan begynne å forberede seg på at erobringen av Mosul vil starte i begynnelsen av oktober, melder Politico. Suksess der kan sikre Hillary Clinton seier i presidentvalget i USA den 8. november.

Den konservative avisen Washington Times hevder at ikke navngitte amerikanske offiserer er bekymret for at Obama-administrasjonen presser på for å få startet angrepet på Mosul før november.

  • IS har oppfordret sine støttespillere til å ramme vesten med terror: Her er årsaken til at Frankrike rammes igjen og igjen.
Irakske sikkerhetsstyrker på vei mot Falluja den 10. juni.

2. Styrken som skal ta Mosul, bygges opp

En iraksk tjenestemann sa til Reuters i slutten av juli at kurderne, som står rett utenfor Mosul i nord, og de sjiamuslimske militsene, trolig ville holde seg utenfor byen under slaget.

Det betyr at det er den irakske hæren som må gjøre hovedjobben. De bruker nå tiden til å forbedre kvaliteten på de styrkene de har, og på å rekruttere enda flere.

Hittil har den amerikanskledede koalisjonen trent 23.750 irakske styrker, opplyste oberst Christopher Garver, talsmann for Operasjon Inherent Resolve, en koalisjon der 60 land deltar, deriblant Norge, den 22. juli.

Utfordring: Svak irakisk hær

Det som taler imot en suksess for den irakske hæren er langvarige problemer med å bygge opp en troverdig styrke, noe som blant annet spilte sterkt inn da IS lyktes med å erobre store landområder i 2014. Omfattende korrupsjon hevdes å være en av hovedgrunnene. Iraks statsminister Haider al-Abadi beordret 1. august etterforskning av påstander om korrupsjon i forbindelse med våpenkjøp.

Utfordring: IS har forberedt seg godt

IS anslås å ha mellom «noen få tusen» og 10.000 bevæpnede menn på plass i byen. Trolig har de bygget forsvarsstillinger i betong og ved å grave seg ned i bakken. De gangene man har klart å ta tilbake byer som har blitt holdt av IS over tid, har man funnet lange underjordiske tunneler, noen av dem utstyrt med elektrisk lys, ammunisjonslagre og kantine.

– En grunn til at erobringen av Mosul kan ta lang tid, er frykten for at IS skal legge igjen små celler med soldater bak fiendens linjer. De vil kunne blande seg med lokalbefolkningen. Man kan bli nødt til nærmest å gå fra hus til hus og sjekke fra alt kjeller til loft, sier orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høyskoles mediegruppe.

Dette bildet viser angivelig unge gutter som trenes opp av IS. Bildet er hentet fra en nettside med tilknytning til IS.

Utfordring: sivilbefolkningens skjebne

Slaget om Mosul kan komme til å resultere i en flyktningkrise. Byen anslås nå å ha en befolkning på mellom 500.000 og 1 million innbyggere. Men det kan også utvikle seg slik at befolkningen ikke klarer å komme seg unna, enten fordi byen blir omringet eller fordi IS nekter befolkningen å rømme.

– Det kan også være at IS vil forsøke å fremprovosere krigføring fra hus til hus for å utnytte de taktiske fordelene det gir, sier Slensvik. I en bykrig vil det kunne gå hardt ut over befolkningen. Det vil IS kunne bruke til å hevde at de vestligstøtte styrkene ikke har respekt for menneskeliv.

3. Raqqa skal isoleres

Syriske opprørere fra alliansen som kaller seg Syrias demokratiske styrker (SDF) skyter mot IS-styrker ved Manbij i Syria den 31. mai i år.

Et annet hovedmål for Operasjon Inherent Resolve erifølge det amerikanske forsvarsdepartementet å isolere Raqqa, byen som fungerer som en slags hovedstad i IS’ angivelige kalifat.

Amerikanskstøttede syriske opprørere har tatt kontroll over 75 prosent av byen Manbij nordvest for Raqqa, meldte Reuters den 31. juli.

Lykkes man å erobre Manbij kan det innebære et alvorlig slag for IS, siden byen er avgjørende for IS’ evne til å få fremmedkrigere og forsyninger inn fra den tyrkiske grensen.

4. Anbar-provinsen må sikres

Etter suksessene med å erobre Ramadi og Falluja i Anbar-provinsen, satser hæren og de sjiamuslimske militsene på å ta resten av provinsen. Det har tidligere vist seg problematisk for den lite populære sjiadominerte regjeringen i Bagdad å holde på områder der.

5. Koalisjonen vil opprettholde luftstøtten til lokale styrker på bakken

Røyken stiger opp etter at en amerikansk bombe er blitt sluppet mot et IS-mål øst for Mosul den 29. mai i år.

Det amerikanske forsvarsdepartementet skriver på sine nettsider at de vil stille med mer militær slagkraft, støtte og logistikkhjelp til lokale partnere for å medvirke til at IS’ kontroll over Mosul og Raqqa kollapser.

En svært viktig brikke for koalisjonens evne til å bombe fra luften har vært bruken av tyrkiske flybaser. Den amerikanske forsvarssjefen, general Joseph Dunford, var i Tyrkia den 1. august, som første amerikanske leder på toppnivå etter kuppforsøket den 15. juli. Han fikk forsikringer om at USA kunne fortsette å bruke flybasene i Tyrkia i kampen mot IS.

Hva kommer etter?

Det er ventet at IS vil svare på et angrep på Mosul på flere måter, skrev militærhistorikeren Joseph V. Micallef i Huffington Post tidligere i år:

1. En langvarig kamp i Mosuls gater.

2. Motangrep i Anbar-provinsen.

3. Terrorangrep i Bagdad og andre sjiadominerte områder i Irak.

4. Terrorangrep på myke mål i Europa og USA.

Han advarer om at selv om IS mister alle sine territorielle besittelser i løpet av de neste 12–24 månedene, så er ikke krigen mot IS dermed over.

– Uansett hvilke tap IS vil gå på er ikke dette begynnelsen på slutten for IS, det er i beste fall slutten av begynnelsen, skriver Micallef.

Kilder: Det amerikanske forsvarsdepartementet, Washington Post, Reuters, AP, Politico, Washington Times, Huffington Post.

Les mer om

  1. Irak
  2. Raqqa
  3. Den islamske staten (IS)
  4. Syriakrigen