Republikanerne kan tape Senatet

Den voksende misnøyen med president George W. Bush og Irak-krigen fører til at demokratene ikke bare kan vinne kontroll over Representantenes hus, men også Senatet, ved valget i november.

Han hadde en sikker valgkrets, republikaneren Curt Weldon fra Pennsylvania. Nå står plassen hans i Kongressen i fare. En ting er Irak-politikken til Bush som ikke akkurat øker oppslutningen. I tillegg er han og datteren er under etterforskning for tvilsomme forhold i datterens lobbyfirma.

Demokratene trenger å vinne seks mandater i Senatet for å få flertall, og det har lenge vært klart at de ligger an til å vinne fire – i delstatene Pennsylvania, Montana, Ohio og Rhode Island.

Men to uker før valget viser meningsmålingene at det kan bli kamp til siste stemme i enda tre delstater, nemlig Missouri, Tennessee og Virginia.

Den eneste delstaten der en demokrat kan risikere å tape, er New Jersey der senator Robert Menendez har måttet svare for anklager om korrupsjon og trues av Thomas Kean jr., en republikaner som er sønn av en tidligere populær guvernør.

Trenger to

Dersom Menendez beholder plassen, trenger demokratene bare å vinne i to av de tre statene der den hardeste kampen nå står, for å få kontroll over Senatet.

Inntil for noen uker siden regnet de fleste det for lite sannsynlig at demokratene kunne greie å vinne flertall i Senatet.

– Det som for seks måneder siden bare var en fjern drøm, er en reell mulighet nå, sier senator Charles Schumer som leder demokratenes kampanjekomité.

At det er i to konservative sørstater og grensestaten Missouri at demokratene nå nærmer seg seier, viser hvor dypt republikanernes fall er.

En meningsmåling lørdag viste at 55 prosent av amerikanerne planlegger å stemme på demokratene, og bare 37 prosent på republikanerne.

Tre stater i sør

I Tennessee har den svarte demokraten Harold Ford, som hittil har vært medlem av Representantenes hus, ført en overraskende sterk valgkamp mot Bob Corker for å overta plassen som flertallslederen Bill Frist forlater.

I Virginia har den sittende senatoren George Allen trampet i klaveret såpass mange ganger når det gjelder rasemessige spørsmål at demokraten Jim Webb har en reell mulighet til å overta plassen hans.

Og i Missouri ligger den demokratiske utfordreren Claire McCaskill helt likt med den sittende republikanske senatoren Jim Talent.

Meningsmålingene viser at demokratene har enda større grunn til å håpe de kan vinne kontrollen i Representanthuset, der alle 435 medlemmer er på valg.

For å få flertall må de vinne minst 15 nye plasser, men for hver dag som går med dårligere meningsmålinger for Bush, er det flere republikansk-kontrollerte kretser som kommer i faresonen, nå sist i delstater som Minnesota, Idaho, Washington og Pennsylvania. Noen eksperter tror demokratene kan vinne opp til 50 nye seter i Representanthuset.