Minst 130 mennesker reddet fra ruinene av teateret i Mariupol

Bomberommet i teateret i Mariupol som ble bombet onsdag, skal være intakt. Nå meldes det at minst 130 personer er reddet ut av restene.

Lokale myndigheter sier det er overlevende fra teateret som ble bombet av russiske styrker onsdag.

Et teaterbygg i Mariupol ble onsdag bombet. Det har tidligere vært et tilfluktssted for over 1000 mennesker.

Angrepet ble møtt med fordømmelse verden rundt. Det er imidlertid uvisst hvor mange som var i bygningen da den ble truffet.

Strøm og internett er nede i byen, som er under russisk beleiring. Det er derfor svært vanskelig å få ut informasjon.

På Telegram er det imidlertid kommet video av hvordan teateret ser ut etter bombingen.

Slik ser teateret i Mariupol ut etter bombingen Slik ser teateret i Mariupol ut etter bombingen

Minst 130 personer reddet

Men til tross for de store ødeleggelsene skal tilfluktsrommet i bygget ha motstått bomben. Nå er et hundretall overlevende hentet ut, ifølge flere kilder.

– Rundt 130 personer er allerede reddet, skriver visestatsminister Olga Stefanisjyna på sin Facebook-side.

En talsperson for ordførerens kontor i Mariupol sa torsdag formiddag at det er overlevende etter bombingen. Det melder Reuters.

BBC snakket med parlamentsmedlem Dmytro Gurin som har foreldre som har vært fanget i byen. Han sa det samme:

– Vi har akkurat fått beskjed om at bomberommet klarte seg, og at menneskene der har overlevd. Vi vet ennå ikke om det er sårede eller drepte, men det ser ut til at de fleste av dem har overlevd og er OK, sier han.

Ifølge Gurin var det rundt 1000 personer i teateret da det ble bombet.

Satellittbilder fra før angrepet viser at ordet «barn» var skrevet på russisk med store hvite bokstaver både foran og bak teateret.

Et satellittbilde viser Mariupol dramateater før bombingen. Ordet «barn» er skrevet med store bokstaver på russisk foran og bak bygningen.

Får forlate byen i privatbiler

Mariupol har vært beleiret av russiske styrker siden 1. mars. Det er alvorlig mangel på vann, mat og medisiner. Samtidig har russiske styrker fortsatt å bombe byen.

Røde Kors har advart om at situasjonen er ekstrem. Angrepene på Mariupol er blitt beskrevet som en humanitær katastrofe av Leger Uten Grenser. Flere av byens innbyggere skal ha blitt lagt i massegraver.

De siste dagene er mange tusen blitt evakuert. Fortsatt skal det være rundt 300.000 mennesker igjen.

Onsdag fungerte ikke de humanitære korridorene i Ukraina, ifølge president Volodymyr Zelenskyj. Han sa at russiske militære ikke stoppet skytingen.

Nå sier ordføreren i Mariupol at sivile torsdag får forlate byen i privatbiler.

Det viktigste om: Krigen i Ukraina

I vårt nyhetsbrev får du jevnlige oppsummeringer av det viktigste som skjer når det er store internasjonale nyhetshendelser. Temaet vil endres avhengig av hvilke store hendelser som pågår. Tema akkurat nå: Krigen i Ukraina. Meld deg på her