Tyrkia vil ha bakkeoperasjon i Syria

Tyrkia mener det er blitt umulig å stanse krigen i Syria uten en bakkeoperasjon og ber USA og andre vestlige land om å delta, ifølge en tyrkisk tjenestemann.

FLYKTER: Tusenvis av mennesker har flyktet fra kamphandlingene i Aleppo. De har samlet seg ved Bab al-Salam-grensen nord i Syria, og venter på å få slippe inn i Tyrkia.

— Vi ønsker en bakkeoperasjon. Hvis det blir konsensus, vil Tyrkia delta. Uten en bakkeoperasjon er det umulig å stanse denne krigen, sa tjenestemannen til journalister i Istanbul tirsdag.

Han sier også at det innen slutten av januar skal utplasseres fire saudiarabiske jagerfly på den tyrkiske flybasen Incirlik.

Utspillet kommer etter at russiske styrker har fortsatt luftangrepene mot mål i Syria til tross for at internasjonale aktører er blitt enige om å trappe ned volden og innføre våpenhvile.

Les også

Greske medier:- Gresk luftrom krenket 20 ganger av Tyrkia

Les også

Russland anklages for angrep på sykehus i Syria

Diplomatisk isfront

Ifølge den tyrkiske kilden har det ikke vært noe diplomatisk kontakt mellom Tyrkia og Russland siden den tyrkiske utenriksministeren møtte sin russiske motpart i desember.

Tyrkia ser også med stor uro på at den syriskkurdiske YPG-militsen vinner terreng nord i Syria, mens andre opprørsgrupper blir bombet av Russland og Assad-regimet. YPG-militsen har bidratt sterkt i krigen mot Den islamske staten (IS) og samarbeider både med Assad-regimet, Russland og USA.

Tjenestemannen sier at Tyrkia har angrepet kurdiske militsstillinger flere ganger etter at militsen har skutt mot tyrkiske soldater fra syrisk side av grensen. Han sier også at det virkelige motivet til YPG-militsen er å erobre territorium.

— Krigsforbrytelser

Mandag ble flere sykehus og skoler bombardert i den opprørskontrollerte Idlib-provinsen og i naboprovinsen Aleppo, angrep som Russland og det syriske regimet anklages for å ha gjennomført.

Tyrkia anklager nå Russland for krigsforbrytelser, noe som tirsdag førte til en rasende motreaksjon i Moskva.

— Vi aksepterer overhodet ikke slike uttalelser, og enda mindre nå de som kommer med uttalelsene, er ute av stand til å bevise sine ugrunnede beskyldninger på noen som helst måte, sier Dmitrij Peskov, talsmann for president Vladimir Putin.

Tyrkia er på sin side irritert på land som kritiserer tyrkernes angrep på kurdiske YPG på syrisk siden av grensen, slik Frankrike gjorde søndag.

Mandag krevde Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu å få snakke med sin franske motpart på telefonen for slik å vise sin misnøye med uttalelsen, ifølge ikke navngitte diplomatiske kilder.