Verden

- Dette er Paulus' grav

Arkeologer har gravd frem en sarkofag med det de mener er levningene til apostelen Paulus.

Kardinal Andrea Cordero Lanza di Montezemolo viser sarkofagen under en pressekonferanse i Pauluskirken mandag. Foto: ALESSANDRA TARANTINO / AP PHOTO

 • Randi Johannessen

Arkeologer har på oppdrag fra Vatikanet gjennomført utgravninger under Pauluskirken utenfor de gamle bymurene i Roma, og har avdekket en sarkofag fra 390 e.kr eller tidligere, skriver BBC. Utgravningene startet i 2002, og sarkofagen ble funnet i en krypt ved alteret i Romas nest største kirke.

Marmor blokkerte

Det har lenge vært antatt at krypten inneholdt en sarkofag, men store stykker marmor rundt og under alteret har vært i veien. Etter å ha fjernet to store marmorblokker fant arkeologene sarkofagen som har vært skjult i nærmere 1700 år. Inskripsjonen på sarkofagen lyder "Paulo Apostolo Mart", som er latin for "Paul Apostel Martyr".

Apostlene skeptisk

— Det vi kan se er siden av Paulus sarkofag gjennom en gitterrist. Sarkofagen ser ut til å være av hvit marmor eller liknende, sa abbed Edmund Power under en pressekonferanse. Apostelen Paulus var en av Kristi apostler, og forfatter av flere brev som er inkludert i Det nye testamente. Paulus ble født mellom 10 og 5 f.Kr og døde i Roma rundt år 65. De andre apostlene var først skeptisk til Paulus fordi han hadde støttet bekjempelsen av de kristne, og deltok i arbeidet med å fange kristne ledere.

Midlertidig blind

Han fikk imidlertid en visjon der Jesus Kristus fortalte ham at han var utpekt for å bringe den kristne tro til hedningene. Paulus ble midlertidig blind, men fikk senere synet tilbake. Paulus gjennomførte blant annet misjonsreiser til Kypros, Lilleasia, Makedonia og Hellas. Paulus skal etter sigende ha blitt henrettet av den romerske keiser Nero i år 65. Ifølge BBC skal sarkofagen stilles ut for publikum i nær fremtid, men det er ennå ikke avgjort hvorvidt den skal åpnes og undersøkes.

Her ligger det som antas å være apostelen Paulus levninger. Vatikanet har ikke tatt stilling til om sarkofagen skal åpnes eller ikke. Foto: ALESSANDRA TARANTINO / AP PHOTO

Sarkofagen ble funnet under hovedalteret i Pauluskirken. Foto: MAX ROSSI / REUTERS

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Arkeologisk funn: – Her lå Olav den Hellige i 25 år

 2. VERDEN
  Publisert:

  Arkeologer fant 2000 år gamle mumier – og fikk en hilsen fra de døde

 3. KULTUR
  Publisert:

  Anmeldelse av Tom Egelands nye spenninsroman: Tam religionskritikk

 4. KULTUR
  Publisert:

  Bokanmeldelse: Stor roman om kristendommens uro

 5. OSLO
  Publisert:

  Historisk utgraving skal avdekke pestskip i Bjørvika. Det kan gi nye svar på uløst gåte om svartedauden.

 6. KRONIKK
  Publisert:

  Vi kjenner den bare som Barcelona. Men en gang het byen Barcino – grunnlagt av romerne.