Verden

Frykter 30 nye angrep

Et nytt terrorangrep kan komme når som helst og hvor som helst, ifølge britiske myndigheter.

Væpnet politi i Londons gater er ikke lenger noe uvanlig syn, men londonerne prøver å leve sine liv som før, til tross for at det i helgen ble innført høyeste terrorberedskap i metropolen.
  • Stil>
  • > <
  • Hilde Harbo <stil>aftenpostens Korrespondent <p

Les også

  1. To leger mistenkes <br/>for å være terrorister

  2. Bil sprengt utenfor sykehus i Glasgow

  3. Fem terrormistenkte pågrepet

  4. - Har videobilder av bombemistenkt

Det er underlig å få beskjed om at man er under angrep, og samtidig se de samme scenene som på en hvilken som helst dag. Folk tar busser og bane, går på restauranter og utstillinger, samler seg i parker og på åpne plasser. Terrorfrykt hindret ikke at folk strømmet til gårsdagens store minnekonsert for prinsesse Diana på nye Wembley stadion.Den eneste umiddelbare konsekvens for folk flest av krigen mot terror innen Storbritannias grenser, er at vi ser flere politifolk og vakter og opplever lengre ventetider på flyplasser og andre steder der sikkerheten er skjerpet.

Ikke blod i gatene.

Da jeg lyttet til småpraten i nærbutikken i morges, var det ingen som snakket om terroren. Hverdagslige irritasjoner som alt regnet, og alminnelige små gleder som gårsdagens restaurantbesøk, var temaene. Og når man spør folk direkte, er svaret nesten alltid det samme: Det er selvsagt ille med denne terroren, men livet må gå videre.Nå er det selvsagt forskjell på mislykkede og "vellykkede" terrorangrep. Denne gang flyter det ikke blod i gater og i T-banevogner. Men selv etter 7. juli-angrepene gikk livet raskt tilbake til det normale. Britene har vært vant med bomber helt fra tyskernes blitz-krig til de mange årene med IRA-terror.

Frykten under overflaten.

Men på tross av den ytre, stoiske ro, gjør dette noe med oss som bor i dette landet. Frykten lurer under overflaten. Jeg kjenner londonboere som var på en av stasjonene der bombene ble sprengt for to år siden, og som fortsatt ikke orker ta undergrunnsbanen. Overlevende og nære tilskuere til blodbadet trenger fortsatt medisinsk behandling og sjelelig terapi.Etter bombene for to år siden ble mange mistenksomme, urolige blikk sendt etter unge, asiatisk utseende menn — spesielt hvis de gikk med ryggsekk inn på T-banene.Nå vil det samme skje på bensinstasjoner og andre steder som selger bensinkanner og propanbeholdere. Har den unge, skjeggete mannen noe helt annet i tankene enn å forberede kveldens grillselskap?

Terroristene blant oss.

Vi vil igjen kjenne litt ekstra uro dersom T-banen stopper mellom stasjonene, gater blir sperret av, utrykningssirene hyler og helikoptrene klaprer over byen. Det kan være et nytt terrorangrep...om at midt iblant oss finnes det mennesker som ønsker å skape mest mulig skade, kaos og frykt i våre liv. Ja, drepe oss. Mennesker som bruker dette samfunns demokratiske frihet og åpenhet til å forsøke å ødelegge de samme verdier.Politi og sikkerhetsmyndigheter opplyser at det finnes rundt 50 islamistiske ekstremistceller i landet, og de kjenner til rundt 1500 briter som regnes som potensielle terrorister.30 terrorangrep skal være på et eller annet stadium av planlegging.

Tragisk ironi.

Det ligger en tragisk ironi i at dem som rammes hardest av terrorismen, er de mange fredelige, arbeidsomme muslimene som bor i dette landet. I tillegg til at de står i samme fare som alle andre for å bli rammet av bombene, blir de også rammet direkte og indirekte av folks harme over terror gjort i Allahs navn.Skottlands eneste muslimske parlamentsmedlem, Mohammed Sarwa, kan allerede rapportere om trusler og hatefull graffiti mot muslimer. Mens regjeringens kriseutvalg i går ble samlet på ny for å vurdere tiltak mot terroristene, innkalte muslimske ledere i Glasgow til krisemøte for å møte mistenkeliggjøring og hevnaksjoner.Terrorismen i Storbritannia har mange konsekvenser og ulike ofre.