USAs justisminister sier han godkjente ransakingen av Trumps hus

USAs justisminister Merrick Garland sier at han har bedt en føderal domstol om å offentliggjøre ordren som førte til ransakelsen av Donald Trumps hjem.

Luftfoto av ekspresident Donald Trumps gods i Palm Beach i Florida som FBI-agenter tok seg inn i mandag.
  • NTB
  • Anna Leah Poppe

– Dette er ikke en lettvint beslutning i departementet, sa Garland torsdag.

Han møtte pressen til en kort pressebriefing tre dager etter at FBI-agenter ransaket Trumps luksuseiendom Mar-a-Lago i Florida.

Der fortalte justisministeren at han selv ga grønt lys til ransakingen av Trumps eiendom, og at han nå vil offentliggjøre ransakelsesordren.

Han begrunner offentliggjørelsen med at Trump allerede har bekreftet at han er blitt ransaket, og på grunn av den «betydelige offentlige interessen i saken».

Trump har foreløpig ikke sagt om han vil motstille seg offentliggjørelsen.

USAs justisminister Merrick Garland.

Første offentlige pressebriefing om hendelsen

Hittil hadde hverken justisdepartementet eller FBI uttalt seg offisielt om ransakingen av Trumps eiendom i Florida. Det var Trump selv som opplyste om raidet, som han hevder er et angrep fra Demokratene.

Hans tidligere visepresident Mike Pence har krevd at Garland forklarer seg offentlig om hvorfor FBIs aksjon ble godkjent.

Garland sa at Trump var i sin fulle rett til å informere om ransakingen selv om myndighetene har forholdt seg tause.

Politiet utenfor inngangen til ekspresidentens eiendom i Florida.

Graderte dokumenter

Ransakingen skal ha skjedd i forbindelse med etterforskningen av esker med graderte dokumenter Trump tok med seg etter at han gikk av som president i fjor.

Garland sa han ikke kunne komme med noen flere detaljer om arrestordren, og han svarte ikke på noen spørsmål fra journalister.

For at FBI skal få en ransakelsesordre fra en føderal dommer, må de ha dokumentert at de hadde skjellig grunn til mistanke om en forbrytelse, og at ransakelsen har en rimelig sjanse til å avdekke bevis.

Justisministeren understreket at ransakelsesordren var godkjent av en føderal domstol.

Fordømte angrep på justisdepartementet og FBI

Garland benyttet også anledningen torsdag til å fordømme «grunnløse angrep» på justisdepartementets og FBIs profesjonalitet i kjølvannet av politiaksjonen mot Mar-a-Lago.

Trump og flere av hans republikanske støttespillere har anklaget justisministeren for å bruke rettsvesenet som et politisk våpen mot ham.

Ekspresidenten har vist til denne påståtte heksejakten i sitt forsøk på å få flere til å donere penger til hans politiske kampanje.

FBI-direktør Christopher Wray advarte onsdag mot trusler fra sinte tilhengere av Donald Trump etter at ekspresidentens hus ble ransaket.

Senator Lindsey Graham er en av lederskikkelsene i det republikanske partiet. Han etterlyser mer informasjon om ransakelsen.

Republikanerne vil ha flere svar

The New York Times skriver at det ikke er de mest sensitive eller informative dokumentene som er blitt offentliggjort.

Republikaneren Lindsey Graham sier det fortsatt er mange spørsmål FBI og justisdepartementet må svare på om ransakelsen hos Donald Trump.

– Det jeg ser etter er grunnlaget for ransakelsen. Ble det gitt tilstrekkelig informasjon til dommeren som sa at det var nødvendig å ransake hjemmet til en tidligere president kort tid før mellomvalget i høst?

– Jeg ber og faktisk insisterer på at justisdepartementet og FBI legger kortene på bordet og viser hvorfor dette var nødvendig. Fram til da vil mistankene fortsette å vokse, sier Graham til New York Times.

Skal ha fått begjæring i våres

Kort tid før Garland møtte pressen, skrev New York Times at Trump mottok en begjæring om å levere tilbake de graderte dokumentene i våres.

Justisdepartementet mener det var dokumenter som ikke fulgte med da ekspresidenten leverte tilbake flere esker med materiale som urettmessig var fjernet fra Det hvite hus.

Begjæringen antyder ifølge avisen at myndighetene hadde prøvd flere metoder før FBI-agentene ble sendt inn i Florida.

Trumps støttespillere sier på sin side den viser at han og hans folk allerede samarbeidet med justisdepartementet, og at det derfor ikke var noen grunn til å ransake eiendommen hans.