Dette skjer i Ukraina nå: Mange sivile drept i nye angrep. FN tror to millioner har flyktet.

Ukraina melder at russernes fremrykking går stadig saktere, men luftangrep tar mange sivile liv. En ny våpenhvile har åpnet for evakuering tirsdag formiddag. FN venter at antallet flyktninger fra Ukraina vil passere to millioner i løpet av dagen.

Evakuerte fra havnebyen Mariupol hviler i et midlertidig oppholdsrom i en skolebygning i Donetsk-området. Bildet er tatt tirsdag 8. mars.

Krigen i Ukraina er inne i sitt 13. døgn. Ukrainske talspersoner sier at de russiske styrkenes fremrykning går stadig saktere, skriver Reuters. Ukrainske styrker går til motangrep noen steder, uttaler Oleksij Arestovytsj, som er rådgiver til den ukrainske presidenten. – Fiendens fremrykking går betraktelig saktere. I visse retninger de beveget seg, har den praktisk talt stoppet, uttaler han i en TV-overført orientering.

Ukraina oppgir at mer enn 12.000 russiske soldater er drept til nå. Russland har bekreftet at rundt 500 soldater er drept i strid. Ingen av sidene har oppgitt tall for ukrainske tap, melder nyhetsbyrået Reuters.

Til sammenligning skal 15.000 sovjetiske soldater ha dødd under Sovjetunionens krigføring i Afghanistan 1979–89.

Mange sivile drept i russisk angrep

Natt til tirsdag ble flere bolighus i Sumy nord i Ukraina truffet av det som skal være bomber.

Aftenposten har verifisert tre videoer som viser at redningsmannskaper graver frem flere døde fra ruinene.

Minst to av de mange drepte skal være barn. Bilder viser det som skal være en niåring på bakken etter at han er gravd frem. Han ligger blant murstein og støv, i pysjbukse og T-skjorte med logoen til et TV-spill.

Det er påtalemyndigheten i regionen og lokale myndigheter i Sumy som tirsdag formiddag oppga at antallet døde var 21. Det er foreløpig ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Redningsarbeidere graver gjennom ruinene i Sumy etter russiske angrep. Bildet er tatt kvelden mandag 7. mars.

Ukraina har begynt å evakuere sivile fra byen Sumy i nordøst og fra Irpin utenfor Kyiv, melder Reuters.

Den første kolonnen skal nå være ute av byen. Den består både av sivile fra byen og utenlandske studenter. Russland og Ukraina ble enige om å opprette «humanitære korridorer» ut fra noen av byene som er beleiret av russiske styrker.

Våpenhvilen ble kunngjort av Russlands FN-ambassadør på et hastemøte i FNs sikkerhetsråd mandag kveld. Sivile fra Kyiv, Tsjernihiv, Kharkiv og Mariupol får lov til å forlate byene sine.

Evakueringsrute fra Mariupol beskytes

Litt etter kl. 12 norsk tid meldes det at russiske styrker angriper den humanitære korridoren ut av Mariupol. Korridoren fra Mariupol til byen Zaporizjzja er under beskytning, skriver BBC. De siterer en talsperson fra det ukrainske utenriksdepartementet. Åtte lastebiler og 30 busser er på vei mot Mariupol for å levere nødhjelp og evakuere sivile.

Innbyggere i Irpin går over en improvisert bro mens de flykter fra byen. Bildet er tatt mandag 7. mars.

Store ødeleggelser i forstadsbyer rundt Kyiv

Innbyggere i Irpin fortsetter å flykte på grunn av tung beskytning mot byen. Irpin er en drabantby nordvest for Kyiv. Reuters melder om folk som rømmer byen med småbarn i barnevogner eller i armene.

– Byen er nesten lagt i ruiner. I området jeg bor, er det knapt noen hus som ikke er bombet, sier en ung mor til Reuters.

En brødfabrikk i byen Makariv ble truffet av russisk beskytning, skriver Reuters. Ukrainske myndigheter melder at 13 personer ble drept. Byen ligger vest for Kyiv. Russiske myndigheter har ikke bekreftet dette.

Havnebyen Mariupol ved Svartehavet er fortsatt omringet. Tusenvis av innbyggere er fanget i byen uten tilgang på vann og mat. Byen beskytes fortsatt tungt, melder Reuters.

Storbyen Kharkiv er fortsatt utsatt for kraftig beskytning. Artilleriild satte fyr på ni etasjer og 27 leiligheter i en boligblokk. Brannfolk brukte mer enn 4 timer på å slukke brannen, skriver BBC. Et atomforskningsinstitutt er skadet i angrepene på Kharkiv. Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) melder at det ikke er økt strålingsnivå.

Bomber traff også oljelagre i Zjytomyr og nabobyen Tsjerniakhiv, vest for Kyiv, ifølge nyhetsbyrået AP, mens ordfører Anatol Fedoruk i Kyiv-forstaden Butsja melder om artilleriild.

– Vi kan ikke engang samle inn likene fordi beskytning fra tunge våpen ikke stopper, dag eller natt, sier han.

Her er ukrainske flyktninger på vei mot togstasjonen i den vestukrainske byen Lviv tirsdag.

Tror antallet flyktninger vil passere to millioner i løpet av dagen

Tirsdag uttalte polske grensevakter at 1,2 millioner ukrainere har flyktet fra Ukraina til Polen etter at krigen startet 24. februar. 141.500 flyktet til Polen på mandag. Det melder Reuters. Nær 1,75 millioner har flyktet totalt. Dette ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger, besøker tirsdag Norge.

Han tror tallet på flyktninger fra Ukraina vil passere 2 millioner i løpet av dagen.

Generalmajor Vitalij Gerasimov er drept av ukrainske styrker i kamper nær Kharkiv. Det melder det ukrainske forsvarsdepartementet. Opplysningene er ikke bekreftet av russiske kilder, men dersom de stemmer, er han den andre russiske generalen som blir drept i løpet av én uke.

Les også

Les mer: Nok en russisk general skal være drept. Hvorfor mister Putin så mange toppoffiserer i kampene?

Storbritannia vil støtte Polen hvis de gir jagerfly til Ukraina

Den britiske forsvarsministeren Ben Wallace uttalte tirsdag morgen at Storbritannia vil støtte Polen hvis Polen velger å gi jagerfly til Ukraina. Han påpeker at Storbritannia ikke kan tilby jagerfly som Ukraina kan bruke.

– Polen vil forstå at valgene de gjør ikke bare vil hjelpe Ukraina direkte, hvilket er en god ting, men også kan bety at de selv kommer i ildlinjen til land som Russland og Hviterussland, sa Wallace ifølge Reuters.