Verden

Mange vil ikke ha vaksinen. Det fikk Danmark gjort noe med mandag.

Danmark vil presse folk til å ta vaksinen. Nå føler flere seg presset. – Jeg orker ikke alt dette bryderiet lenger, sier Sarah Haulvik (34).

Flere hundre tusen dansker nekter å la seg vaksinere. – Det er ingen grunn til å ikke la seg vaksinere, sier statsminister Mette Frederiksen.
  • Ole Alexander Saue
    Ole Alexander Saue
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

En halv million dansker over 16 år er uvaksinert. Mange ønsker rett og slett ikke å vaksinere seg mot koronaviruset.

Vaksinen har god effekt mot å hindre alvorlig sykdom. Tall fra både Norge og internasjonalt viser at det er langt større risiko for smitte og innleggelse om du ikke er vaksinert.

Streng beskjed fra statsministeren

Nå opplever flere land en ny bølge av koronaviruset. Spesielt land som lettet på tiltakene i høst. Blant disse landene er Danmark.

Der er oppslutningen om vaksinen høy. I underkant 90 prosent av alle over 16 har fått ett stikk.

Men også der, som i de fleste andre land, finnes det vaksinemotstandere.

Vaksinen skal være frivillig, men mandag kom statsminister Mette Frederiksen (S) med en klar beskjed til de uvaksinerte.

– Det er ingen grunn til ikke å la seg vaksinere, sa hun.

Her er Danmarks statsminister Mette Frederiksen sammen med Jonas Gahr Støre på den nordiske paviljongen under klimatoppmøtet i Glasgow.

Vil hente frem koronapasset igjen

Ikke bare det. Hun ønsker å gjeninnføre koronapasset. Dette må imidlertid først vedtas i Folketinget, Danmarks storting.

Passet skal kunne brukes på for eksempel kafeer, nattklubber og større arrangementer. Danmark var tidlig ute i vår med å bruke vaksinepass for å åpne landet. I september fjernet de så å si alle tiltak.

Nå kan altså koronapasset komme tilbake igjen. Frederiksen ønsker rett og slett å gjøre livet litt vanskeligere for dem som ikke er vaksinert, skriver Danmarks Radio (DR).

– Jeg tenker på hvordan vi kan legge ytterligere press på dem som ikke er vaksinert, uten å utsette den vaksinerte delen av befolkningen for strengere restriksjoner enn nødvendig, sa hun.

Koronapasset blir tilgjengelig for alle som er vaksinert, har fersk negativ test eller har vært smittet tidligere.

Plutselig ville mange ha vaksinen

Dette har betalt seg, skal vi tro landets helseminister Magnus Heunicke (S). Koronapasset kan ha skremt tusenviser av dansker til vaksinelokalene.

Mandag ble det bestilt 37.000 vaksinetimer, skriver Heunicke på Twitter. Dagen før var det bare 10.200. Mandag var det altså rundt 3,5 ganger så mange. Tallet inkluderer første-, andre- og tredjedoser. I Danmark bestemte de allerede i august at alle vil få tilbud om tre vaksinedoser.

Økningen gleder Heunicke.

«Takk til alle dere som tar imot tilbudet. Dette kan vi klare», skriver han.

Følte seg presset

DR har møtt Sarah Haulrik (34). Hun følte seg presset til å ta vaksinen.

– Jeg orker ikke alt dette bryderiet lenger. Jeg kunne godt fortsatt med å være uvaksinert. Men jeg vil gjerne ha lov til å dra på julebord og få være sammen med venner, uten at jeg må teste meg annenhver dag for koronapass, sier hun.

Hun hadde alt annet enn lyst til å ta vaksinen. Hun sier hun ikke er vaksinemotstander, men stoler på eget immunforsvar.

En annen som nekter å la seg vaksinere, er Michael Kastis, som er blitt intervjuet av Berlingske. Han er lokalpolitiker for Frihedslisten.

– Statsministeren snakker nedlatende til oss. Jeg blir sint når jeg blir snakket til den måten. Jeg ser på dette som deres siste våpen, men det er ikke greit, sier han.

Også Peter Welts er sterkt kritisk.

– Jeg føler vi blir satt i bås. Jeg synes at vi blir satt opp mot hverandre. Det er ubehagelig, sier han til DR.

Les også

  1. Rema 1000 innfører coronapass for 1.000 ansatte i Danmark

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Danmark
  3. Vaksine